20.10.09
20:07
Здравейте , от много време се занимавам с футбол,но реших да попитам и вас, за вашите познания,методики и изпълнение,на упражнения,за всеки един от четирите елемента - изброени в заглавието.
Благодаря Ви предварително !
20.10.09
21:13
Лостове, успоредки, бягане през ден по 10 километра и диети.
Swing - ще ти даде издържливост и експлозивност ако го изпълняваш бързо. Бързина и пъргавина за мен се развиват специфично за спорт и няма общи упражнения, а само специфични.
http://www.youtube.com/watch?v=0_XjJjLc7NE
това е swing
мн спринтове! мн стре4инг!И всякакви упражнения за експлозивност,както и по силови такива и супер серии,дроп серии...Както и упражненията които прави6 да бъдат с цел експлозивност а не билдърски.
22.10.09
18:15
До тук горе/доло добре.... 3-4 отговора.
22.10.09
18:19
Брат, намери си индивидуален инструктор, гледай да е състезател или такъв, който има представа от анатомията ти. Гледай качеството на изпълнение и обръщай внимание на детайли. Много може да се пише по форум, но никой нито те вижда, нито разговаря с теб, камо ли да те познава добре.
Успех.
Ти на практика искаш да развиваш всички физически качества.
Първо, основата на всичко е силата. За сила - големи тежести, малко повторения. За издръжливост, тук вече трябва да уточниш каква издръжливост търсиш. Силова издръжливост, която се изразява във способността да правиш много бройки на дадено упражнение с фиксирана тежест, или обща издръжливост, изразяваща се във способността да тичаш или плуваш дълго време. За първото ти трябват или много серии с големи тежести и кратки почивки, или много повторения в серия (12-15-20 и нагоре). А за аеробната издръжливост - естествено аеробика (примерно тичане, плуване, гребане).
Бързина. На какво? На тичане, на удара, на изпълнение на определени упражнения? За тичане - спринтове. За другото - изпълняваш упражненията с максимално възможната скорост.
Експлозивна сила - тренира се с максимално бързо изпълнение на повторенията. Независимо дали тежестите са леки или тежки, трябва да се опитваш да ги вдигаш максимално бързо. Така тренираш и бързината и скоростта на движенията - учиш нервната система да съкращава максимално бързо белите мускулни влакна, които генерират най-голяма мощност.
Пъргавината не знам какво разбираш под нея. Предполагам да реагираш бързо. Това вече си зависи за кой спорт става дума, и се тренира със съответните движения за конкретния спорт или БИ.
Мнението беше редактирано от Петко К на 22.10.09 18:38.
23.10.09
05:46
казано от Георги Асенов на 22.10.09, 18:15:
До тук горе/доло добре... 3-4 отговора.
Трябва да достигнем определена бройка отговори... правилно ли се ориентирам?
Това, което искаш, е доста обширна и разнообразна тренировъчна система. Учудвам се, че ти трябва такава, след като се занимаваш от много време с футбол, но... както и да е. От друга страна не си обяснил каква е целта ти - обща физическа подготовка и кондиция или специфична такава за футбол - има разлика между двете. Бързина и пъргавина се развиват с различни елементи от леката отлетика и специфични натоварвания от твоя спорт. За експлозивната сила Петко К е обяснил добре. Издържливостта се подобрява чрез субмаксимално продължително натоварване при движенията, които са ти необходими. Така зададен този въпрос има прекалено общи отговори.
usgsus, този swing изглежда добре... ще го пробвам в близките дни. ;-)
23.10.09
08:52
казано от Кольо Пияндето на 23.10.09, 05:46:
казано от Георги Асенов на 22.10.09, 18:15:
До тук горе/доло добре... 3-4 отговора.
Трябва да достигнем определена бройка отговори... правилно ли се ориентирам?
Това, което искаш, е доста обширна и разнообразна тренировъчна система. Учудвам се, че ти трябва такава, след като се занимаваш от много време с футбол, но... както и да е. От друга страна не си обяснил каква е целта ти - обща физическа подготовка и кондиция или специфична такава за футбол - има разлика между двете. Бързина и пъргавина се развиват с различни елементи от леката отлетика и специфични натоварвания от твоя спорт. За експлозивната сила Петко К е обяснил добре. Издържливостта се подобрява чрез субмаксимално продължително натоварване при движенията, които са ти необходими. Така зададен този въпрос има прекалено общи отговори.
usgsus, този swing изглежда добре... ще го пробвам в близките дни. ;-)
Къде пише , че си търся нова програма ? Исках да видя , ако има във форума други занимаващи се с футбол,какви упражнения правят за тези 4 компонента.
Всички почнахте да ме учите какво,как и защо да правя.Аз питам ВИЕ какво правите !
Мнението беше редактирано от Георги Асенов на 23.10.09 08:53.
23.10.09
09:17
казано от Георги Асенов на 23.10.09, 08:52:
Къде пише, че си търся нова програма?
Не пише... затова и никой не ти я предлага.
Исках да видя, ако има във форума други занимаващи се с футбол, какви упражнения правят за тези 4 компонента.
Това уточнение няма как да го разберем от първото ти мнение в темата.
Всички почнахте да ме учите какво, как и защо да правя. Аз питам ВИЕ какво правите!
Колкото по-ясно и конкретно попиташ, толкова по-конкретен отговор ще получиш... прав ли съм?
Занимавам се с волейбол. Ако смяташ, че ще ти е от полза - ще нахвърлям в общи линии как работя за споменатите от теб неща.
По отношение на футбола не мога да дам мнение.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 23.10.09 09:19.
Аз бих ти предложила да разгледаш раздела Кросфит и да включваш кросфит комплекси в тренировките си.
казано от usgsus на 21.10.09, 05:15:
Swing - ще ти даде издържливост и експлозивност ако го изпълняваш бързо. Бързина и пъргавина за мен се развиват специфично за спорт и няма общи упражнения, а само специфични.
http://www.youtube.com/watch?v=0_XjJjLc7NE
това е swing
Аз правя суингове за кардио... чиста издръжливост тренират те...
Мнението беше редактирано от Limka на 23.10.09 13:52.
http://www.maximumtrainingsolutions.com/support-files/in-season-strength-conditioning.pdf - систематизирани принципите как се прави програма за силови тренировки на баскетболисти - за футбол особеностите може би са малко ралични, но основните принципи трябва да са същите :) Че даже има и примерни програми :)
Мнението беше редактирано от mbarton на 23.10.09 14:24.
казано от Limka на 23.10.09, 13:50:
Аз правя суингове за кардио... чиста издръжливост тренират те...
Защо да е чиста? :) Swing-а представлява точно експлозивно движение. Не колкото snatch-а(с пудовка/дъмбел), но е по юзър френдли. Изпълнявайки десетки, че и стотици повторения учи мускулите на бедрата да работят експлозивно, а те са особено важни при бягане. Кардио ефектът също не е за пренебрегване.
Ето ти нещо много добро и аз се занимавам с футбол http://www.bb-team.org/articles/1632/
01.03.11
01:07
на 9.03 имам изпит.. и ме приреснява 800м-за 3.3мин. може ли някои да ми даде савет как да тренирам за да ми стигне сила и въздух. времето е лошо,и не мога да тичам на стадиона...много сам притеснена