29.10.10
20:41
Здравейте,
голям почитател съм на крос фит системата и от отдавна желаех да се захвана с нея. Една от причините е, че тя илюстрира моите възгледи за единството между дух и тяло, и човека като универсално ‘оръжие’. Просто чиста ефективност, в подобаваща опаковка.
Доста четох по форуми и така нататък, но не открих как да започна с крос фита. Занимавал съм се с фитнес, силов трибой, класическа борба, спортно самбо и ММА. Летата си изкарвам в Аласка, така че нямах възможност да тренирам там. Сега правя кръгови тренировки с цел цялостно окрепване, като идеята ми беше да започна трибойски цикъл за сила и издръжливост, пригоден за боен стил от граплинг тип, но просто не мисля, че това е верният път ...
Кажете ми с какво да започна? Заучаване на основните упражнения? По-лесни цикли? Споделете лично мнение.
Надявам се да се получи хубава тема, която да бъде интересна и полезна и за други.
29.10.10
22:50
Най-елементарното : джогинг, лицеви опори , набиранки, клек, burpees.
Разликата м/у когато съм във форма и когато не съм е, че в първия случай засичам време и броя повторенията :D
Crossfit-a е елементарен и ефективен. Точно в това му се крие чара ;D
30.10.10
04:44
Ако искаш да се образоваш в областа на Кросфита е хубаво да прочетеш прекрасната тема:
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40915/
създадена от един от най върлите фенове на кросфита у нас.
Иначе винаги можеш да си измислиш комплекс който да не изисква никакви уреди със собствено тегло.
Пример
100 лицеви
100 клека
100 коремни преси
За време.
Може да прочетеш и:
http://www.bb-team.org/articles/3905/#axzz13oWJ9Q2L
30.10.10
06:47
Много съм ви признателен. Някаква идея, колко време трябва да продължи това интро? Или нещо, по което да се ориентирам, че съм готов за WOD? Отначало да засичам ли време за тази програма или просто да проверя дали мога да я завърша вобще, без да ми се изметне матката ( момче съм) ?
30.10.10
07:00
Аз не разбрах въпроса ти, но нивото си можеш да следиш чрез различни benchmark тестове. Можеш да видиш темата на Юлиян.
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/41749/
Това са нивата на база комплекси.
30.10.10
07:44
казано от Иван Шишманов на 30.10.10, 07:00:
Аз не разбрах въпроса ти, но нивото си можеш да следиш чрез различни benchmark тестове. Можеш да видиш темата на Юлиян.
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/41749/
Това са нивата на база комплекси.
Въпроса ми е беше, как да съм сигурен, че съм готов за комплексите?
няма как да разбереш, без опиташ...
не е задължително да направиш 100 лицеви и 100 набирания веднага!!!...
опитай следното...3 набирания, 8 лицеви, 12 клека(собствено тегло)...3 рунда от това и бягаш 200метра...
горното повтаряш 3 пъти...тялото ти трябва да свикне на натоварването, да се научи да работи от аеробен в анаеробен режим, без това да те смачква...
Кросфита изглежда лесен на много хора, които казват- ДА БЕ ДА, аз това цял живот го правя...но като дойде време за истинските меткони, тежките силови комплекси...и малко се връщат думите назад...
Готино е, чувстваш се в страхотна форма...но трябва мускулна адаптация...
казано от power_hammer на 29.10.10, 20:41:
Сега правя кръгови тренировки с цел цялостно окрепване, като идеята ми беше да започна трибойски цикъл за сила и издръжливост, пригоден за боен стил от граплинг тип, но просто не мисля, че това е верният път ...
Като споменаваш граплинг, мога да ти кажа нещо, което със сигурност дава страшен пренос към борбата, но не става дума за кросфит. За ползата от по-голямата част от комплексите точно в тази посока съм леко скептичен, затова няма да препоръчвам нищо конкретно, въпреки че си писал в този раздел.
Кръгови тренировки - това му е майката. По 5-6 упражнения без почивка помежду им и примерно 5-6 такива кръга (като навлезеш във форма - и между кръговете можеш да махнеш почивката). Тежести - всеки кръг все повече (всъщност - това правиш в почивките, товариш лостовете :D), в началото леки петици, накрая трудни единици и двойки. Има добра статия по въпроса в daobg.com, там са писани и добри комбинации от упражнения (тяга + набирания, лег + кофи, четирите заедно и т.н., абе добра е статията, струва си да се прочете). Това яко вдига работните тежести, яко вдига поносимостта на екстремни натоварвания, и което е най-важното - силата, която получиш от там ще има много директен пренос в “практиката”. И другия плюс е, че ще има конкретна програма с конкретни 3 тренировки (аз ги редувам А Б А Б и т.н.) седмично и ще можеш да следиш и реализираш конкретен прогрес (нещо, което при кросфита куца в краткосрочен план - просто не върви да правиш всяка седмица едни и същи комплекси, за да можеш да регистрираш прогрес). Ако ти звучи добре задължително виж статията за да разбереш основните неща.
Здравейте!
Аз също съм екзалтиран от идеята да навляза в света на кросфита и не бих отказал няколко предложения за по-леки тренировки,които да ми помогнат да направя прехода към основните видове комплекси.Следя форума вече близо 2 месеца и съм избрал кросфита за начин на трениране, поради редица специфики.Дори наскоро направих “Cindy”,но не мога и да си се представя да направя нещо по-тежко .От към кардио мисля че съм добре-имам що годе добра издражливост ,а с въздуха нямам проблеми,но гимнастическите и изобщо силови дисциплини ми куцат.Мислите ли за удачен варианта фитнес , за начало докато изградя сила за по-тежки тренировки,или да си почвам с по леките тренировки като си “затварям очите” за нормативите като време за изпълнение и бройка?
Благодаря за вниманието
30.10.10
16:20
Здравейте! Разликата м/у начинаещите и напредналите са тежестите(килограмите)! Какви уводни тренировки?! Правети си комплексите,както са дадени!!! Ако,не можите да вдигате дадените килограми ги намалете-просто е! С времето ще подобрите физическите си качества! И по 1000 лицеви да правите,няма да ви помогнат да направите комплекса,,BЕАR” със 70кг.!!!
30.10.10
19:05
казано от branki4a на 30.10.10, 15:37:
Здравейте!
Аз също съм екзалтиран от идеята да навляза в света на кросфита и не бих отказал няколко предложения за по-леки тренировки,които да ми помогнат да направя прехода към основните видове комплекси.Следя форума вече близо 2 месеца и съм избрал кросфита за начин на трениране, поради редица специфики.Дори наскоро направих “Cindy”,но не мога и да си се представя да направя нещо по-тежко .От към кардио мисля че съм добре-имам що годе добра издражливост ,а с въздуха нямам проблеми,но гимнастическите и изобщо силови дисциплини ми куцат.Мислите ли за удачен варианта фитнес , за начало докато изградя сила за по-тежки тренировки,или да си почвам с по леките тренировки като си “затварям очите” за нормативите като време за изпълнение и бройка?
Благодаря за вниманието
Брат, днес правих Енджи (признавам си без набиранията) щях да си оповръщам килима. За 8 мин. си избих зъбите,разбих си мозъка,развъртях си тиквата, обърнах си матката и всички други такива глупости, които мога да измисля. По-доволен не мога да бъда! Тъкмо си избрах утре да правя Синди и прочетох мнението ти. Мисля да карам 1 седмица с тренировки по мое усмотрение, и после вече ще си почвам със тренировката за деня.
Другото, ми кардинално решение да си направя дневник. Съветвам те да направиш същото!
ПО-ЗДРАВИИИ!
Брат, днес правих Енджи (признавам си без набиранията) щях да си оповръщам килима. За 8 мин. си избих зъбите,разбих си мозъка,развъртях си тиквата, обърнах си матката и всички други такива глупости, които мога да измисля. По-доволен не мога да бъда! Тъкмо си избрах утре да правя Синди и прочетох мнението ти. Мисля да карам 1 седмица с тренировки по мое усмотрение, и после вече ще си почвам със тренировката за деня.
Другото, ми кардинално решение да си направя дневник. Съветвам те да направиш същото!
ПО-ЗДРАВИИИ!
(y)
branki4a - щом си от Варна, ще идваш да тренираш с нас :)
взимайте го Валка...и умната с бате Вики, да не откажете момчетата...на които им се радвам, че са избрали кросфита:)
31.10.10
08:35
Е кросфита не е за всеки :)
31.10.10
08:56
казано от Иван Шишманов на 31.10.10, 08:35:
Е кросфита не е за всеки :)
Вярно е!
И който, казва че Синди е лесна ... не е прав
31.10.10
09:28
Едва ли има лесен кросфит комплекс, но щом е с женско име значи е брутален :).
31.10.10
13:17
Някой може ли да ми каже, нещо повече за хрененето? След треноровка оствам с чувството, че мога да изям всичко.
Знам че не тук е мястото, но много ме гризе един въпрос: Кросфита само показател за атлетично ниво на човек ли е ? Защото видях че редом с някои привидно силови изпълнения има и кардио дейност и не ми стана ясно как човек ще напредне в кое да е от 2те. Но съм сигурен че си има обяснение заради това питам .
31.10.10
17:03
казано от Overlord на 31.10.10, 16:52:
Знам че не тук е мястото, но много ме гризе един въпрос: Кросфита само показател за атлетично ниво на човек ли е ? Защото видях че редом с някои привидно силови изпълнения има и кардио дейност и не ми стана ясно как човек ще напредне в кое да е от 2те. Но съм сигурен че си има обяснение заради това питам .
Именно пич. Именно. Относно втория въпрос:Да, напредват и то и в двете. Не толкова колкото, човек който се занимава само с едното, но дори това не е гарантирано. Това е истината.
Specialization is for insects ;)
казано от branki4a на 31.10.10, 08:17:
Ехаа,супер само казвате кога и къде и почваме!
Добре дошъл!
Прати ми телефона си на ЛС и ще ти пусна СМС или ще звънна като се събираме.
В момента ми е напечено на работа и не мога да отделя време, но се надявам скоро да възобновим съботно-неделните тренировки :)
01.11.10
21:38
Някой, ще каже ли нещо повече за храненето за крос фит или да пускам нова тема?
казано от power_hammer на 01.11.10, 21:38:
Някой, ще каже ли нещо повече за храненето за крос фит или да пускам нова тема?
Това е в голяма степен индивидуално. Зависи дали си въглехидратно или мазнинно ориентиран.
Повечето елитни кросфитъри са на на палео режим.
Аз предпочитам да горя мазнини и палео режима ми идва доста добре, други без въглехидрати са живи умрели в залата. Трябва сам да разбереш за себе си.
Мнението беше редактирано от Vic на 03.11.10 10:34.
Темата май е старичка, ама аз нали сега започвам да ги чета :) Та само да кажа по повод последното изказване на Вик - аз се храня нисковъглехидратно (и ВМ) от вече доста време и вие сами видяхме че не съм ‘жива-умряла’ и то първия път, когато пробвах подобно нещо (за кросфита говоря). Или поне не забелязах разлика с останалите :) Даже се чувствам Доста енергична:) Повечето хора на ВМ–НВХ споделят точно това - повече сила и енергия. Не убеждавам никой в нищо, просто споделям наблюдения. Не знам защо във вашата зала всички без въглехидрати ‘умират’, може би просто не се хранят качествено.
може би, никога няма да поискат да излезат от стереотипа на хранене и да позволят на някои да им свали капаците...
радвам се, че си усетила силата на мазнините:)
Всеки трябва да напипа своя хранителен режим, но според мен, за да се държи висок метаболизма не трябва да се яде много. Колко много съм се чудил, как с толкова малко храна(принципно ям малко), въобще не свалам мускулна маса, е имах повечко мазнинки преди :)
а аз никога не съм вярвал, че ще нагъвам сланина и свинска мас и ще бъда силен и изчистен:)
19.11.10
14:57
От няколко седмици, не бях поглеждал темата и виждам, че хора вече са споделили това, което сам установих през тези няколко седмици, на принципа проба-грешка. За пръв поглед гледам на мазнините по такъв начин. Трудно ми е да го възприема и не се вписва в “спартанския” имидж на трениране и хранене, в който искам да се впиша. Със сигурност няма да го отхвърля на 100% просто, отново ще се търси златната среда. Та нали за това е КросФит ;)
казано от BizZzki на 15.11.10, 18:53:
Темата май е старичка, ама аз нали сега започвам да ги чета :) Та само да кажа по повод последното изказване на Вик - аз се храня нисковъглехидратно (и ВМ) от вече доста време и вие сами видяхме че не съм ‘жива-умряла’ и то първия път, когато пробвах подобно нещо (за кросфита говоря). Или поне не забелязах разлика с останалите :) Даже се чувствам Доста енергична:) Повечето хора на ВМ–НВХ споделят точно това - повече сила и енергия. Не убеждавам никой в нищо, просто споделям наблюдения. Не знам защо във вашата зала всички без въглехидрати ‘умират’, може би просто не се хранят качествено.
Аз не съм от тези :)
Аз си имам нужда от въглехидрати: 1. защото мазнините не ме засищат достатъчно и ям много. ама много. 2. От малка съм обожавала => съм яла много плодове и предполагам това ме определя повече като въглехидратно горящ.
Когато се храня ВМ си имам мнг енергия и издръжливост, но почти постоянно съм гладна. Което ме изнервя. Ако гледам да не съм гладна - качвам кг.
Когато ям палео, ям много плодове и зеленчуци, т.е. пак бягам от ВМ...
Истината е, че когато имам някакво умерено присъствие на КАЧЕСТВЕНИ бавни въглехидрати, се чувствам доста по-сита и имам нужда да консумирам доста по-малко като количество/ калории храна. Трябва да се отбележи също, че си ям и доволно количество хубави мазнини :)
Здравейте, първо да се извиня на колегата, че му оспамвам темата... Аз също се интересувам от “увода” в този начин на трениране и съм адски объркан, предполагам както повечето в моята позиция. Изчетох всичко по въпроса и пак не вдявам. Цикличността и кое как се редува? В смисъл 3+1, 3 дена различни комплекси и после един почивка? Споменати са отделните упражнения, но повече се говори за комплексите? Отделно ако ги разбърквам на случаен принцип и се случи 2-3 седмици да няма комплекс, който да хваща и гърди например? Няма ли да започнат да изостават?
Мерси предварително!
06.02.11
07:38
Здравей,предполагам знаеш,а ако не знаеш-кросфита е функционално трениране! Никой не го интересува кое ще му изостане и кое не! Искам само да ми кажеш,къде в ежедневието използваш гърдите?
казано от andre7080 на 05.02.11, 21:56:
... се случи 2-3 седмици да няма комплекс, който да хваща и гърди например? Няма ли да започнат да изостават?...
Здравей!
Няма опасност да ти изостанат гърдите. Дори и да правиш рядко бенч преса има предостатъчно широко застъпени движения, в които гърдите участват активно - различни вариации на лицеви опори, кофички...
При мен се получи подобрение на постиженията - вдигнах макс-а на 170 кг, като няколко месеца преди това не се бе случвало да правя бенч преса повече от 1-2 пъти месечно.
Мерси Vic за пояснението, и аз се надявах на нещо подобно, тъй като не виждам някой да е хартисал без гърди, но и въпросът ми не беше точно за тях, а говорех образно.... То по логика “за какво са ми” е възможно на някои хора да не им потрябва и нищо друго освен чепки да се местят от масата до леглото, но всеки малко или много иска да развие пропорционално тяло, нищо че това не е основната идея на кросфита.
И да не ме заклеймите, че съм несериозен вече си поръчах халки за гаража + тръба за набиране, имам и щанга до към 80кг,лежанка и два дъмбела :) 8-) Използвам по принцип фитнеса в работата, но някои от комплексите ще мога да правя и в домашни условия. Вчера направих и първият си Grace, без да засичам време, тъй като сложих 50кг... Нямах търпение и рекох да почвам да се подготвям малко по малко... Супер е, че дори и да не ти е ясно нещо по комплексите чукаш в ютуб и си готов :D
Извинявам се пак на колегата, че му разводних темата! Мерси пак!
Мнението беше редактирано от andre7080 на 08.02.11 18:50.
казано от andre7080 на 08.02.11, 18:42:
...
И да не ме заклеймите, че съм несериозен вече си поръчах халки за гаража + тръба за набиране, имам и щанга до към 80кг,лежанка и два дъмбела :) Използвам по принцип фитнеса в работата, но някои от комплексите ще мога да правя и в домашни условия.
...
Хехе! Радваш! Само така! (y)
Ако лоста не е олимпийски, намери си още 2 гайки/стоперчета - хем да оставяш дисковете малко по-хлабави за да се въртят горе-долу при олимпийските движение, хем да няма опасност дисковете да изскочат ако изтървеш щангата.
Успех!
Мнението беше редактирано от Vic на 08.02.11 18:48.
Лостът е тънък, спрямо стандартен 20кг лост, нещо като 8-9кг е,с гайки, което дразни от една страна защото отнема една камара време да добавиш рингове, но от друга страна последните са пластмасови и дори 50кг изглеждат внушително (grin). (След 30тото повторение и се чувстват така :D)
Страшно съм доволен, че попаднах на идеята за кросфит! Отново да почувствам добрата стара мускулна треска като хората (devil)
Мнението беше редактирано от andre7080 на 08.02.11 18:59.