31.10.10
16:36
здравейте,
значи нямам херния, обаче имам нещо като разтежение там, където може да имам херния много лесно, ако продължавам със същата интензивност. обаче не мога да спра фитнеса, понеже бойлера е развален в квартирата и трябва да се къпя някъде. затова ако някой знае да ме посъветва кои упражнения изцяло да избягвам, за да не стане зле работата, и в кои мога да си позволя повечко тежест?
Стреми се да няма напрежение в коремната област и да тренираш правилно. Упражненията не са чак толкова важни!
аз знам, че не трябва да има напрежение в коремната област. обаче предполагам, че едни упражнения предизвикват там повече напрежение, други - по малко. затова и се интересувам кои трябва да избягвам и кои не.
после прав ли съм, че изолираните упражнения предизвикват повече налягане в коремната област, отколкото сложно-съставните и свободните?
също прав ли съм, че ще се намали опасността налягането да прецака нещата, ако задържам по малко дъха си?
02.11.10
09:03
Дишането е най-важно не трябва да спираш да дишаш през цялата амплитуда, не можеш да си позволиш повечко кила в никое упражнение.
сега обаче забелязах, че от тренировките с леки тежести и много повторения нещо ми става зле. кръвното ли ми пада, не знам. затова ми се ще да променя програмата, обаче пък не мога да се върна и на големите заради опасността от херния. тогава искам да питам, ако с тежестите, с които правя 12повторения започна да правя по 5-6, ще ми намалее ли силата? и ако да има ли някакво друго решение според вас?
Изчакай да се възстанови хернията напълно и тогава няма да имаш никакви проблеми.
казано от Satyrr на 01.11.10, 18:50:
аз знам, че не трябва да има напрежение в коремната област. обаче предполагам, че едни упражнения предизвикват там повече напрежение, други - по малко. затова и се интересувам кои трябва да избягвам и кои не.
после прав ли съм, че изолираните упражнения предизвикват повече налягане в коремната област, отколкото сложно-съставните и свободните?
също прав ли съм, че ще се намали опасността налягането да прецака нещата, ако задържам по малко дъха си?
Напротив. Примерно скотовото за бицепс ще те натовари доста по-малко от колкото прав за бицепс в корема. Същото е и примерно за клек с щанга, бедреното разгъване би трябвало да товари корема минимално ако го правиш правилно.