05.11.10
18:16
Мисля да започвам да ходя на фитнес ама чета, че дори да не правиш клекове с тежести то самото вдигане на железата те набива към земята и се намалява растежа и си викам да изчакам ли да порастна още малко или да ходя от сега щот съм 166 см. 14 год. и си мисля, че съм нисък и искам поне 177 см да стана ама ддз да отивам ли на фитнес той ми е на удобно място фитнеса ама проблема ми е растежа щото в тази възраст до 20 год ли колко най-много се растяло и упражненията като скачане, тичане, набиране и т.н. помагали най-много в тази възраст, а после по-малко и сега си викам малко такива упражнения ли да почна да дигна няколко см. ако може и после на фитнес се пак до 20 год няма да чакам тогава ще е късно или така си мисля ама искам да ви попитам и на др. места ще питам да ходя ли или няма да достигна желаната височина то се пак не се знае колко ще стана но ако остана нисък хич няма да съм доволен
Темата беше редактирана от Петко К на 11.11.10 13:01.
Няма такова нещо. Ще ти спомогне за развитието и растежа даже ;) Като скачаш не ставаш по-дълъг нали? Еми няма и като клякаш да се набиваш..ай стига глупости..
05.11.10
18:34
казано от fitnesadge на 05.11.10, 18:16:
Мисля да започвам да ходя на фитнес ама чета, че дори да не правиш клекове с тежести то самото вдигане на железата те набива към земята и се намалява растежа и си викам да изчакам ли да порастна още малко или да ходя от сега щот съм 166 см. 14 год. и си мисля, че съм нисък и искам поне 177 см да стана ама ддз да отивам ли на фитнес той ми е на удобно място фитнеса ама проблема ми е растежа щото в тази възраст до 20 год ли колко най-много се растяло и упражненията като скачане, тичане, набиране и т.н. помагали най-много в тази възраст, а после по-малко и сега си викам малко такива упражнения ли да почна да дигна няколко см. ако може и после на фитнес се пак до 20 год няма да чакам тогава ще е късно или така си мисля ама искам да ви попитам и на др. места ще питам да ходя ли или няма да достигна желаната височина то се пак не се знае колко ще стана но ако остана нисък хич няма да съм доволен
Такова нещо като ” набиване ” към земята няма.. все пак ти не си някакъв трибоец. Не се притеснявай, ще порастнеш :). При някои просто рязкото израстване идва по-късно. Ако баща ти или дядо ти са поне що годе високи, бъди сигурен, че тези 177см. ще ги стигнеш, та ще ги минеш :). ( все пак 90% от растежа е свързан с гена ти). Клек с щанга е едно основно упражнение, заедно със тягата, военната преса и лежанката. Клякането може да ти допринесе само хубави неща ( освен ако не тръгнеш да клякаш със 100 - недей.. ). Дава ти базова сила и маса. Ако те влече и ако смяташ, че имаш нужда от спорт - бягай веднага във фитнеса ;). Иначе ако ръста ти е толкова голям проблем - започни да тренираш волейбол или баскетбол - доказано е, че стимулират растежа до някаква степен. Успех !
Генетиката му е майката, мисля че фитнеса ще ти помогне за разтежа, това със клякането е някакъв мит (според мене). Още никой не съм видял от клекове да е станал със 5 сантиметра (примерно) по-малък, или от самият фитнес.
В бб-ком, повтарят само, че от тежки клекове се отделя много testosteron & growth hormone ;p
05.11.10
22:18
Това със смаляването заради тежестите няма никаква логика, защото тежестите те притискат твърде кратко време. Ако оказваха натиск в/у тялото ти нон-стоп, тогава би имало смисъл, но при положение, че тежестите те “натискат” м/у 15-20 минути на тренировка, то тогава няма логика.
06.11.10
08:32
15-20минути на тренировка... мисля, че е 15-20минути в някой тренировки ... клекове,лег преси,трапец, калф от стоеж за други упражнения не се сещам... по тая логика правете набирания ( че и с тежести ) за да пораснете щото ви дърпа тежеста надолу докато сте във въздуха... ?!
Слагате си примката, бутате стола и стоите така 2 минути, ако издържите - пораствате, ако не - почивайте в мир.
Мнението беше редактирано от river на 06.11.10 08:56.
казано от river на 06.11.10, 08:47:
Слагате си примката, бутате стола и стоите така 2 минути, ако издържите - пораствате, ако не - почивайте в мир.
:D
Няма такова нещо. Разбира се, че ще се забави малко или много растежа но няма да спре.
И защо по-точно ще се забави...... и от кое се разбира..
Мнението беше редактирано от Voyager на 06.11.10 09:56.
казано от Voyager на 06.11.10, 09:55:
И защо по-точно ще се забави...... и от кое се разбира..
Ами не съм 100% сигурен но някъде в английски сайт четох статия за точно това. И в нея пишеше, че при растежа на мускула се ограничава израстването на ставата. Но както казах не съм сигурен дали тази статия е вярна :)
Аз пък мисля, че точно от упражнения като клек се освобождава хормона на разтежа.
По-скоро твърденията им се базират на това, че прешлените на гръбнака се набиват като клякаш с щанга. Толкова ми беше тъпо и скучно да го чета че не го запомних.
Мнението беше редактирано от Riko на 06.11.10 11:35.
Аз почнах на 14 да тренирам и бях (166см) сега след 6 месеца ще стана на 16 но сам (172см) :)
11.11.10
10:55
Не тренирай,че току виж си се смалилллл.....смях!!!
Момчета точно на тази тема вчера по време на тренировката с инструктора ми обсъждахме. Не гледайте, че щангистите са ниски . Те не са ниски, защото ги набива щангата или нещо от сорта те си ги подбират такива тъй като хода на щангата ще е по кратък. Същото е и в баскетбола, защо според вас няма нисък баскетболист? Отговора е много прост, защото такива подбират. И не мисля, че фитнеса по някакъв начин ще спре или пък забави растежа, напротив ще сподпомогне :)