04.11.10
18:30
Здравеите на всички...Преди 6 месеца отказах цигарите и качих 8 кг. Имах да свалям и от преди 4 кг. та се получи 12 кг.излишък......като казвам излишък имам предвид паласки, мазно по корема, мазно по ръцете и краката .... .висока съм 1.78, тежа 77 кг / което е много за мен, добре се чувствам на 64-65 кг /... занимавам се с фитнес от около година, ходя в залата 5-6 пъти седмично, 3 дена силови тренировки, три дена кардио - сутрин на гладно...не пия, не пуша, на НВР съм от скоро , от 11 дена , и имам въпрос относно картофите...Трябва ли да ги изключа от менюто си или не ? Три дена ям салати, месо, млека и кашкавли, яица и заленчуци, а на 4-я ден добавям на закуска овесни ядки, а на обяд варени картофи , като това е само в обедното ми меню ...и пак минавам на 3 дена от гореизброените храни.......... и още едно питане - 5 месеца добър период ли e за махане на мазното с този режим на хранене и спорт..? Благодаря !
П.С.за около 2 месеца занемарих фитнеса и храненето и се тъпчех с много боклуци / пици,маионеза,сандвичи,сладкиши/ a преди това имах стегнато и почти поизчистено тяло , a ето какво се получи...
04.11.10
18:35
според мен картофите въобще не вредят ! те са правилни въглехидрати
04.11.10
19:09
Картофите са адски полезна храна. Много хора се бъркат заради високия им гликемичен индекс, но са в голяма грешка. Когато заедно с картофите ядеш белтъци гликемичния индекс спада много надолу. Да не говорим ако в яденето се съдържат и фибри (примерно от зеленчуци). Тогава индекса слиза още по-надолу. С две думи...дръж ги в менюто си стига да не ги ядеш самостоятелно :)
А ако са варени на салата (почти на пюре), с чесън и разни мерудии нямат равни :) :)
04.11.10
19:19
Проблемът на картофите не е само високият им гликемичен индекс, а сравнително ниският им гликемичен лоудинг, което подсказва че глюкозата им се усвоява пиково. Да протеиновите храни променят леко това, до толкова че да забавят изпразването на стомаха. Не съм против картофите, но следва да ги консумирате в правилните часови зони, с правилните храни и това са не само протеини, но и с по-бавни въглехидрати като грах, сладка царевица, овес и т.н.
Ох, благодаря ви, олекна ми...четох какво ли не от “убиици на диетите” до ” ако не тренираш за маса , по-добре да ги ограничиш ” и ” ако целти та е покачване на маса, хапваи картофи ” и се уплаших да не би да бъркам нещо...пък аз целя изчистване на мазното...както съм написала ям картофите на обед, със зеленчуци и пилешка плешка или каквото имам пилешко...и то на всеки 4-ти ден....
04.11.10
19:47
казано от Владимир Недков на 04.11.10, 19:19:
Проблемът на картофите не е само високият им гликемичен индекс, а сравнително ниският им гликемичен лоудинг, което подсказва че глюкозата им се усвоява пиково. Да протеиновите храни променят леко това, до толкова че да забавят изпразването на стомаха. Не съм против картофите, но следва да ги консумирате в правилните часови зони, с правилните храни и това са не само протеини, но и с по-бавни въглехидрати като грах, сладка царевица, овес и т.н.
Понеже този гликемичен лоудинг малко ме обърква да попитам нещо набързо. След като казваш, че нисък ГЛ = пиково усвояване на глюкозата, то предполагам, че по-високия ГЛ е по-добре. Доколкото знам ГЛ се определя и от количеството на въглехидратите, което се съдържа в дадена порция храна и колкото е по-голямо количеството въглехидрати, толкова повече расте и ГЛ. Примерно при 30 грама въглехидрати в порция картофи ще има ГЛ = ~20, но при 80 грама въглехидрати ще е 44. Следователно ако се ядът повече картофи, ГЛ ще е висок, което ще е по-добре. Правилна ли ми е логиката или бъркам нещо? :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 04.11.10 19:49.
04.11.10
19:48
Има формула, :) смятай! А да има висок ГЛ е хубаво до определена стойност, след това и машина да си пак се омазняваш. :)
04.11.10
19:50
Ок, разбрах :)
Едит: Дам...ми то излиза, че за да се вдигне високо ГЛ трябва да изядеш гигантско количество картофи, което както и да се гледа не е оферта. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 04.11.10 19:56.
05.11.10
21:56
Против.
казано от Иван Шишманов на 05.11.10, 21:56:
Против.
Човече, вземи се в ръце.
05.11.10
22:13
казано от alabalaa на 05.11.10, 22:02:
казано от Иван Шишманов на 05.11.10, 21:56:
Против.
Човече, вземи се в ръце.
Не разбирам какво искаш да кажеш?!?!
Темата е за или против, и аз точно ясно и категорично гласувам против.
Моля те следващия път не спами, а използвай лично съобщение.
То е ясно какво искам да кажа. Такъв недвусмислен отоговор говори, че нещо не е наред в самия теб. Едва ли не се оплакваш, че си ендоморф, елате ми помогнете, прецакан съм. Не може да си категорично против някаква храна, само защото при големи количества от нея страдаш. При подходящо време, с подходяща комбинация и според организма, картофите са хубава храна. Ако не можеш да съобразиш всички тези фактори, това вече е друг въпрос. Просто ми прави впечатление, че се оплакваш, че имаш проблеми със захарта и т.н., а съм сигурен, че при подходящи тренировки това не е никакъв проблем. Просто да не се прекалява. Не може да хленчиш толкова често, само защото имаш слаба воля и храната да ти е виновна. Единствения виновник си ти. ;)
Нищо лично. Дори се надявах след като прекратиш дневника 1-2 години след това да излезнеш със супер тяло. Явно трябва да се поработи над нагласата. Въглехидратите не са страшни, ако са съобразени с достатъчно фактори. Не може да ги виниш. Не го пиша на лично, защото мисля, че това не е само твой проблем, а на доста хора. Не искам да те обидя.
Ае, със здраве!
Мнението беше редактирано от alabalaa на 05.11.10 22:26.
05.11.10
22:29
Против картофите съм:
1. не ме наяждат
2. приготвям ги по трудно от това да си купя ръжен хляб
3. не са с нисък ГИ колкото някои видове ръжен хляб
4. не са толкова вкусни
5. не изискват такова усилено дъвчене
Това е личното ми мнение базирано на опита ми с картофите и не ангажирам никой с него. Колкото и каквито анкети да има “за или против картофите” аз ще съм си “против”, което далеч не означава, че во веки веков няма да ги докосна и с поглед.
Ама не виждам защо типично по бълХаро тинейджърски свързваш мнението ми по конкретно поставения въпрос с някакви други далечни неща спамвайки темата и изцепвайки някой да се взимал в ръце.
Нека да са си хубава храна, на мен не ми е хубава и гласувам против, ти гласувай за, нали сме демокрация.
Пак те моля, ако имаш нещо да ми казваш може да ползваш фейса, скайпа или лично. Не е нужно да спамиш темата с опита си за разсъждения които не са по темата.
Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 05.11.10 22:35.
Както и да е, лесно можеш да бъдеш оборен, но не ми се занимава.
По темата: За.
05.11.10
22:40
казано от alabalaa на 05.11.10, 22:33:
лесно можеш да бъдеш оборен
Хаха човече ще ме умориш от смях. Да ме оборваш в какво !?! В това, че трябва да харесвам картофи ?!?! Еми не ги харесвам какво толкова, не харесвам и морска храна и много други храни които много хора харесват, е И?
Дамата е пуснала точна и ясна тема. Владо обясни научно, аз обяснявам практично от моя гледна точка (нещо което ти не направи гласувайки “за”), пък ти ходи си ме оборвай аз няма да ти преча.
Картофа е спасил Европа от гладна смърт, покажете поне малко уважение...
С картофи се правят големи мускули, иначе нямаше на всяка втора мутра прякора да е “Картофа” - това на кой както му оттърва така да го разбира...
Картофите са най-вкусни в МакДоналдс, а най-полезни там, където няма МакДоналдс.
Мнението беше редактирано от AbSs на 05.11.10 22:43.
Темата е “трябва ли да ги изключи авторът от менюто си”, а не “харесвате ли картофи” ;)
Моят отговор: редувай веднъж картофи, веднъж ориз, веднъж спагети...
Отговор на втория въпрос на автора: за 5 месеца определено ще има видим резултат от този режим. Но веднъж свикнеш ли, борбата продължава до живот :)
И аз съм ЗА,но както вече се каза в подходящо за консумиране време (до обяд) и в съчетание с белтък и фибри.Относно редуването-картофи,ориз,спагети... царевицата и граха спадат ли към списъка за редуване като тип въглехидрати?
И аз съм против. Не намирам нещо особено ценно в тях, поне не и ако се търси сваляне на килограми. За “зареждане” стават.
И, все пак, всичко е до количеството.
Дали задължително да се изключат? Не, в една диета/режим на хранене/, би следвало да има място и за някой и друг картоф, дори и за чаша Пепси, ако ни се е приискала. Какво толкова. :)
А, това че са спасили Европа от гладна смърт - окей, ама т’ва хубаво ли е :D
(Преди малко ядох картофена баница, миналата неделя - мусака(70/30 кайма/картофи). (wave) )
Мнението беше редактирано от 6th на 06.11.10 12:21.
Благодаря на всички ви за компетентните отговори...Попитах “за или против” картофите сте, като храна в зареждащия ден, защото аз ги харесвам, но четох доста негативни мнения за тях...Исках да споделите вашия опит, за да си направя изводите , а пък и да видя изпробвалите ги какви резултати са постигнали ...
Мнението беше редактирано от deva222 на 08.11.10 19:58.
Анелия - благодаря, не знаех, че може да се ядат и спагети... иначе редувам картофи и кафяв ориз ....Какво друго освен тези трите може да е яде зареждащия ден...
казано от Иван Шишманов на 05.11.10, 22:29:
Против картофите съм:
1. не ме наяждат
2. приготвям ги по трудно от това да си купя ръжен хляб
3. не са с нисък ГИ колкото някои видове ръжен хляб
4. не са толкова вкусни
5. не изискват такова усилено дъвчене
Само с 4-та точка не съм съгласен, иначе останалото е много вярно!