08.11.10
16:21
Проблема е такъв - неска след като си свърших сериите реших да правя кардио да изчистя малко мазнините.Някаде във форума четох че било добре да се прави около 2 пъти в седмицата по около 20-30 мин.Почвам аз да си въртя на колелото и идва едно момче (видимо напреднал) и ми вика “Пич не е хубаво да са прави кардио след тренировка щото се едно нищо не си направил.Може да правиш малко пътечка или колело преди тренировка ама след нея неправи”.Това верно ли е и ако е верно кога трябва да се прави кардиото (питам че искам да сваля мазнините от задника почти е колкото гръдната :x) отделна тренировка ли трябва да се прави?
P.S. Ако може кажете някои упражнения за раширяване на гърба освен набиранията че мога 1-2 макс 3
Знам че съм неграмотен старая се към подобрение
Писано е по темата, кардио преди тренировката е САМО за загряване! Иначе кардио тренировка или след силовата, или отделно
http://lubomirivanov.com/2616
Кардио тренировките подобряват цялостно здравето и помагат за постигане на дефицит в калориите, т.е. изгаряш калории (пояснявам - калории, а не директно мазнини!), макар и малко (спринтовете и тренировките със свободни тежести (щанги, дъмбели, пудовки) изгарят повече калории от колко едно 30-минутно тичане). Но това можеш да го постигнеш и просто като намалиш храната, тъй че дали ще се храниш с примерно 2000 калории и няма да правиш кардио, или ще приемаш 2500 и ще правиш кардио - същото е, разлика има само ако си подбереш правилно момента от деня, в който ще го правиш това кардио, но ако приоритет е изгарянето на мазнини, то има и по-добри методи. Например интервалното кардио - кросфит комплекси с тежести за време, сесии спринтове, табата и т.н. не само помагат за достигане на калориен дефицит като изгарят вече приетите калории, ами реално горят мазнини - това последното за изгарянето на мазнини не може да се постигне с обикновенно кардио, освен ако, както казах, не нацелиш времето, в което да го правиш.
Може да се стигне до изгаряне на мазнини и мускулна маса (ММ е неминуемо да не се загуби, ако ще да е минимално) когато се прави подобно кардио, което правиш ти, но това е защото е след тренировка и няма наличен гликоген в мускулите (изчерпал се е по време на тренировката с тежести, а самия гликоген, ако не си наясно, е енергията от храната, която предпазва тялото от самоизяждане когато гладува). Така че ако правиш това кардио А. след като се събудиш сутрин, Б. след тренировка с тежести и В. след като не си се хранил повече от 4-5 часа, ще има ефект.
Вече друг е въпроса кой тип кардио е по-добър. Сам си направи проучването (в сайта има предостатъчно информация) и сам прецени кое те устройва по-добре.
п.п. Ако има неясно нещо, ползвай търсачката. Пак казвам, в сайта има достатъчно информация за почти всичко, което може да ти потрябва.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 08.11.10 16:48.
Значи доколкото разбрах ако правя кардио след тренорвка има вероятност да губя мусули.Аз ся тренирам 4 дена в седмицата:Понеделник ,Сряда ,Петък ,Събота.Ако правя само кардио в Вторник и Неделя по 30 мин дали ще губя ММ?И последно ако искам да свалям само от задните части трябва да правя спринтчета на пътеката или да въртя колелото? Отделно в тренировките си правя тягата и клекове.
Мерси предварително.
Кажи на това момче,че като не е достатъчно информиран,да не се изживява като такъв.
Мнението беше редактирано от Николаи на 08.11.10 17:26.
Ако го правиш в отделни дни след като си се хранил, е малко вероятно да постигнеш кой знае какво. Не казвам, че няма да има резултат, просто отричам този вариант като оптимален. По-добре в посочените вторник и неделя прави спринтове - хем ще стегне задника, хем ще го изчисти от лой.
Спринтовете най-добре да са на земята, а не на някакви пътечки. Но и така става като алтернатива. Най-лесно би било интервално въртене на педалите - т.е. след тренировка вместо да правиш нормално кардио, сядаш на велоргометъра и въртиш интервално - да речем 1 минута въртене на спринт, две минути нормално. И това го повтаряш 15-20 минути. Ако го правиш това, няма да има нужда от допълнителни тренировки във вторник и неделя.
п.п. Сега ти видях профила. Имап 90см. ханш и 70см. талия, това е при 100см. гръден кош - сигурен ли си, че има смисъл от целенасочено отслабване?
Мнението беше редактирано от ~ DN на 08.11.10 17:49.
Ами целта ми е до към януари февруари да смъкна 3-5 см от ханша и да вкарам някой друг см в гръдната
само да актоализирам информацията : около месец не съм тренирал (няква пневмония/плевмония не съм сиг.) Гръдна - 101 талия -79 ханш - 96 :( ръка -33 бедро - 57/8
Мнението беше редактирано от boika на 08.11.10 18:13.
09.11.10
12:16
казано от str1ker.1 на 08.11.10, 18:04:
Ами целта ми е до към януари февруари да смъкна 3-5 см от ханша и да вкарам някой друг см в гръдната
само да актоализирам информацията : около месец не съм тренирал (няква пневмония/плевмония не съм сиг.) Гръдна - 101 талия -79 ханш - 96 :( ръка -33 бедро - 57/8
При тези мерки имаш спешна нужда от покачване на мускулна маса!!!
Ето още нещо по темата, за да си объркаш съвсем :D
The Best Damn Cardio Article — Period
казано от Miro Gi4ev на 09.11.10, 12:16:
казано от str1ker.1 на 08.11.10, 18:04:
само да актоализирам информацията : около месец не съм тренирал (няква пневмония/плевмония не съм сиг.) Гръдна - 101 талия -79 ханш - 96 :( ръка -33 бедро - 57/8При тези мерки имаш спешна нужда от покачване на мускулна маса!!!
Миро, значи да не правя кардио ?
09.11.10
13:35
Нека и аз да се включа, че някой хора се опитват тук да те объркат.
Кардиото след силова тренировка е добре, стига да е ниско интензивно. Истина е това че, след силова тренировка гликогена в мускулите ти е изчерпан, но именно това обуславя възможността да сваляш мазнини след тренировка. За целта обаче интензитета трябва да е нисък- тоест пусла ти когато вървиш на пътеката да е около 120-135 удара в минута. По този начин основният източник на енергия за кардиото ще са мазнините. Разбира се това означава че ще трябва да бягаш бавно или дори да вървиш. При по-висок интензитет общото изгаряне на калории ще се увеличи, но също така ще се увеличи и процента на калории изгорени за сметка на мускулите.
Кардиото след тренировка е добре да се прави също защото ще повиши общата издържливост на тялото ти, ще оптимизира и направи по-дълбоко дишането ти(което е важно за силовите тренировки), ще увеличи общият ти енергоразход за деня, ще увеличи и енергоразхода на тялото ти в покой. Пак повтарям- говоря за нискоинтензивно кардио.
Не те съветвам да правиш спринтове в кардиото си след тренировка. Спринтовете са с висока интензивност, и при изпълнение след силова(при изчерпан гликоген) използват АТФ разграждането(тоест мускулите) като източник на енергия.
Кардио можеш да правиш и в нетренировъчните си дни
Ако е на гладно(което крие рискове от прилошаване, и бърза умора) то интензитета отново трябва да е нисък за да се използват мазнините като източник на енергия. Добър вариянт е да не се изпълняват съвсем на гладно а примерно след като си пил протейнов шейк.
Ако е след консумация на въглехидрати, можеш да увеличиш интензитета(тук може да включиш и спринтовете). Високоинтензивното кардио спомага много повече за работата на белите ти дробове, което ще ти от полза при силовите тренировки. Тренирайки кардио в не-силовите си дни отново увеличаваш общия си енергоразход, както и енергоразхода си в покой, което обуславя по-добро усвояване на приетата храна.
Като стана въпрос за храната, това е един цял раздел който трябва да съблюдаваш, който има толкова значение, колкото и тренировката ти. Тук обаче няма да засягам правилното хранене, че ще стане прекалено дълго- но определено прочети статии или се посъветвай със специалисти.
Питаш за набиранията - набиранията с широк надхват са най-доброто упражнение за разширяване на гръб, така че не ги замествай с друго упражнение. Прави ги в началото на тренировката дори да са само по 1-2, прави повече опити. За придобиване на сила можеш да правиш и вертикално придърпване на скрипец, но съвета ми е да не ги правиш вместо, а след като си правил набиранията. Останалите упражнения за гръб са хоризонтално придърпване на скрипец или мечка, едностранно гребане с дъмбели, или двустранно с щанга, мъртва тяга и пулоувър. Пулоувъра е супер упражнение за гръб защото освен на мускулатурата, подпомага работата на белите дробове, така че при изпълнението им прави дълбоко дишане. Впрочем дълбокото дишане е хубаво при всяко силово упражнение, като способства за чисти контролирани и пълни движения. Успех!
Мнението беше редактирано от normalno hidratiran на 09.11.10 13:39.
Имаш ли причана да правиш? Примерно, каниш се да участваш в маратон или някакви дълги преходи в планината?
Ако не, значи нямаш нужда.
А, и докато се мъчиш да смъкваш 5 см от ханша няма как да качиш в гръдния кош. Повярвай, аз опитвам от 15 години и не става ;)
Ами щом трябва да са качва ММ ша се качва ;] За храната съм наясно- много месо и млечни продукти ,но всяка мускулна група по 1 или 2 пъти трябва да я тренирам? или големите (гърди ,корем,гръб,крака) 2-пъти ,а малките по 1?
казано от str1ker.1 на 09.11.10, 15:51:
Ами щом трябва да са качва ММ ша се качва ;] За храната съм наясно- много месо и млечни продукти ,но всяка мускулна група по 1 или 2 пъти трябва да я тренирам? или големите (гърди ,корем,гръб,крака) 2-пъти ,а малките по 1?
По 1 път на седмица мускулна група е достатъчно. Колко ти е стажа, че не видях никъде да си писал?
Гледам 15 годишен си - никакво кардио не ти трябва, а както казаха другите момчета - яко ядене, за кардиото има време.
Разбира се, че е хубаво да прави кардио. На 15 човек е доста активен така или иначе, защо да не тренира малко за въздух. Все се налага човек да забърза крачката: ако щете едни стъпала да се качи, веднага се личи кой има аеробна издържливост. Утре ще отиде на екскурзионно, ще качи раница на гърба си и на баира ще издъхне. Мачове не играят ли сега младежите: баскет или волейбол, футбол, не плуват ли, колело не карат ли...
Към автора: защо не вкараш кардиото в отделен ден, и то навън. Нещо, което ти харесва, не е задължително да спазваш някакви интензитети, минути или пулсове. Потичай, поиграй, плувай...нещо, което ще те направи по-здрав и издържлив, а не да мислиш какви мазнини ще свалиш или какви мускули ще направиш.
Ако г*за ти е голям, не ти препоръчвам системно (2-3 пъти седмично) колело, защото там ще натрупаш още мускул преди да си свалил мазнината и ефектът визуално може да е обратен.