15.10.10
21:04
И какво сте опитвали...
Значи ситуацията е отдавна, но статията http://www.bb-team.org/articles/3884/#axzz12SUBgqeo много ми хареса (преди малко я прочетох) и общо взето само тия машини с иглите дето инжектират ме впечатлиха...Другото вече го бях чел/видял някъде, а картината беше стабиларно ГРОЗНА- имам предвид кравите как мучат, как им цвърчи кръвта, как после някакви мизерни работници режат плътта, нооо.....
Не за това искам да питам. Интересува ме примерно тия яйца дето струват 4-5лв -излезли от щастливи кудкудякащи, някой купувал ли си е и какви са му впечатленията.
И понеже в статията на Владимир Недков беше споменато, че за наше щастие вече в големите магазини има “БИО щанд” - колко често си купувате от него, какво предпочитате, кое ви харесва, кое бихте купили пак, кое НЕ бихте купили пак....?
Аз не за друго, а защото след статията реших сам - за себе си, че не искам да съм от тия, които предпочитат количество пред качество. Досега не съм опитвал май нищо от тия щандове, а яйцата са първото нещо, което смятам да си купя. Смятам, че и тия маняци не си правят маркетинг-ебавка с логото “БИО” и цъфналите зелени дръвчета, а наистина са ги отгледали по нормален начин животните, икономисали са от тия сложни технологии и цената да си струва, макар и 3-4пъти по-висока.
Да- аз наистина бих започнал да ям само 2пъти седмично месо, стига да ми докажат, че не е правено по американския начин. Не ми се мре от заболявния, дето преди 50 години не са съществували.
Аз съм за БИО храните, но уви цената им е нереална за ситуацията в България. Значително по-евтин и със сигурност по-”био” вариант са домашните продукти. Не виждам смисъл да си купиш 6 яйца за 4 лева, вместо да отидеш до най-близкото до София село и да си купиш 1 кора за тея пари :)
И аз така мисля. Много са им надути цените на тия био-та и да си призная - не съм пробвал нищо от такъв магазин. За мен това са грешни пари.
Иначе така кръстените неща “от село” са голяма далавера - рядко излизат много по-скъпи от масовите варианти, но разликата във вкуса е невероятна (говорим за мляко, яйца, месо и масло - върху тях най-вече имам наблюдения, защото предимно това ям; доматите и краставиците също са доста по-читави, ама като цяло салатата не я признавам много и не търся чак толкова :D ). Друг е въпросът, че има тънък момент да си подбереш “снабдителите”, защото не всеки си гледа животните старателно, но това не е чак толкова трудно. Иска си малко занимание, но със сигурност си струва отделеното време.
edit: И между другото, всъщност никак няма да се наложи да ядеш 2 пъти седмично месо, защото най-често взимаш цяло животно и самоконтролът при пълен хладилник и фризер е ... труден :D
Мнението беше редактирано от G33K на 16.10.10 09:43.
16.10.10
10:07
Така е наистина са скъпи и съответно недостъпни. Не знам обаче как се дефинират “био” и “органик”. Например баба ми до преди няколко години произвеждаха всякакви възможни храни и меса с което в голяма степен изхранваха семейството, но поради напредналата си възраст доста намалиха производството. Храната като вкус и качество е коренно различна от това което съм свикнал да си взимам по магазините. Все още се снабдявам по нещо от там, но се налага продукцията да се дели на много къщи и ....
Лошото е, че специално в БълХария, като прочетеш на етикета “био” или “органик” никой и нищо не ти гарантира, че вътре има био или органик. Иначе ако човек има достъп до село с много неща може да се снабдява от разни комшии.
16.10.10
19:53
Хубаво е, че все повече се отделя внимание на качеството на храната, или поне се повдигат подобни въпроси.
Лошото е, че се спекулира с това.
Не е реално някакви си чушки, които, разбираш ли били БИО, да са СЕДЕМ лева !!! (гледах ги в Карфур).
Много скъпо, а реално въпреки че пише разни неща по етикетите, ти няма как да си 100% сигурен, че това е така. Както би бил, ако си взимаш нещата от познати хора на село.
Не съм пробвала нищо БИО именно заради цената.
Аз лично си пазарувам редовно от Био киселото мляко на Хармоника.Във вкуса разлика не мога да намеря,но като си отвориш кофичката има каймак,което малко или много е доказателство че има мляко в него,същото е и с прясното,но та него цената му е нереално висока 4,50 литъра.Докато киселото е около 1.50 и е доста по достъпно.
Това имах предвид и аз - 4,50 за литър е криминално, след като за точно 2 лева на литър се взима от млекар, на който млякото му са го изследвали познати от комисията по контрола на млечните и са на мнение, че е невероятно (те са му и редовни клиенти вече много години).
Иначе съм склонен да вярвам, че наистина са чисти продуктите, но просто след като за по-малко пари има също толкова (или дори повече) добри - не е оферта био-то.
Значи не знам как е в България точно, но по света за да се обозначи нещо като органично или био си има специални стандарти и като се покрие стандарта се поставя специално лого на опаковката. Например в Щатите се слага логото на USDA. Има ли подобно нещо в България или всеки си прави каквото иска.
Най често срещаните bio яйца в момента са тези на harmonica и се произвеждат в Унгария. Ето и снимка от самите помещения на кокошките носачки http://www.farmtojas.hu/index.php?o=termeles . Наскоро видях в един био магазин и пилешко филе с цена 77лв за килограм ! Определено смятам че е добре да има био храни на пазара , но не виждам как нормалният човек да се възползва от тях при тези бутикови цени.
18.10.10
17:38
казано от thorne на 18.10.10, 14:13:
Най често срещаните bio яйца в момента са тези на harmonica и се произвеждат в Унгария. Ето и снимка от самите помещения на кокошките носачки http://www.farmtojas.hu/index.php?o=termeles .
Не виждам помещенията да са с нещо по добри от курниците на баба ми. Даже нейните пилета и кокошки цял ден са на свобода из двора, да пусна нейните яйца на пазара като SUPER BIO.
77 лева кило пилешко, това пиле да не са го хранили с трюфели
Първо искам да кажа, че според мен надписът “био” на етикета нищо не гарантира. Той само успокоява съвестта и притесненията на купувача. Аз до сега много малко продукти съм виждал с такъв надпис и то само в големи хранителни магазини като “Била”. Все още са малко разпространени, но след време (може би години) когато стане модно да ядеш био храна ще видите, че куци и кьорави производители ще започнат да предлагат такава храна на пазара. Не вярвам, че тя наистина всичката ще е био. Ще почнат на какво ли не да слагат етикет “био”.
Ще си позволя да споделя какво правя в стремежа си да се храня с малко добра храна. Под добра разбирам с по-малко подобрители, консерванти.
Имам малък двор, тази година за пръв път го очистих и реших да си засадя домати. Засадих ги с помощ от баба ми. Грижите, които положих не са много, но не са и малко. Напълно по силите на всеки са и е нужно съвсем малко желание. Поливах редовно, отвреме-навреме чистих треви и плевели. Торове не съм добавял. В резултат на всичко това горе-долу 1/3 от консумираните домати от семейството ми беше от нашата градина.
Яйцата ги взимам от баба ми. Имам късмета тя да е здрава и права и да гледа кокошки. Винаги има пресни яйца и знам с какво си храни кокошките.
Кисело мляко не купувам. Баба ми ми подквасва. С ръка на сърцето си ви казвам, че на баба млякото повече ми харесва от това, което можеш да си купиш от магазина. Най-малкото: то наистина е кисело. Ако го оставя за повече от 2 дни в хладилника става още по-кисело, което ми дават основание да мисля, че млечно-киселите бактерии се размножават и настина ги има в млякото.
В заключение искам да кажа, че може това да не е най-здравословната храна, нито начина на приготвянето й да е правилен. Дори и така да е, аз я предпочитам пред тази в магазина, защото знам къде, кой и как я е направил.
Не е трудно, просто иска занимавка. Ако имате двор посадете си нещо и го отгледайте. Аз сега като си махнах доматите, мисля да засадя марули.
21.10.10
12:23
Няма как био храните да не са много скъпи, особено при малък пазар като българския и ниска покупателна способност като българската. Тези храни винаги ще останат бутикови и само за най-платежоспособните и разни изнежени каки от бг мама. Леко ще поевтинеят, когато се вдигне потреблението и вносът вече не е на бройка продукти, а на брой тирове. Но пак ще си остане скъпо и няма как да поевтинеят, че да станат достъпни за всеки. За това си има икономическа логика и няма как да се промени.
По отношение на контрола - за българското производство имам съмнения. Затова има достатъчно вносни продукти, при които няма основание за притеснения.
Не мога да кажа, че съм възхитен от продуктите на хармоника - кисело, прясно мляко и сирене. Единствено прясното мляко има добър вкус и се доближава до “естествения” вкус. Киселото мляко е водняво и определено не е нещо изключително. Сиренето - нищо особено на фона на силната си соленост.
За вносни продукти - до момента не съм оставал разочарован (говоря за вкус) - сладка, колбаси, зехтини и пр., всичко е било вкусно.
Мнението беше редактирано от soul rebel на 21.10.10 12:23.