08.11.10
19:18
Здравейте :) Въпроса ми е в период за маса,как е по-добре да се тренира? По-малки тежести - повече повторения или По-големи тежести - по-малко повторения.
08.11.10
19:34
по-принцип повече тежест за по-малко бройки... макар, че масата се прави с хранене :) все пак в диапазона до 10 повторения мисля, че е правилно да работиш
8-10-12 повт. 70-80 % тежест, от макса ти на 1 повт. И много ядене ! че не става само със повторенията.
08.11.10
19:56
Не твърде много , не твърде малко .
За мен 6-7 с 85% от макса ми се отразяват чудесно.
Поздрави и дано ти се получат нещата
Ние правим нещо което може би е грешно но ефекта се вижда.. Аз си го обяснявам като стил трибоец от 1 най много до 3 повторения повече не в зимен период!
Ако искаш хипертрофиа почиваи не повече от 45 секунди а наи добре 30 а тежестите сам ще ги намериш повторениа 8 примерно. ;)
казано от vatman на 08.11.10, 20:38:
Ако искаш хипертрофиа почиваи не повече от 45 секунди а наи добре 30 )
защо така
Рико, това кратко и интензивно ми звучи по-скоро като за отслабване.
Периода за маса (не знам защо зимен го наричате, маса се качва целогодишно) зависи главно от храната. Положителен калориен баланс, пък останалото е тренировките. Достатъчно по въпроса за “маса се прави на маса”. Колкото до самия диапазон от повторения, той не е от значение. Единственото важно нещо може би е да не са твърде много - като например над 10-15 повторения само в една серия. Толкова много означава, че трябва да се използва по-лека тежест, а аз не съм точно фен на леките тежести. :)
Общо взето, всичко с обем не по-голям от 25-30 повторения за цялото упражнение (вече сам преценяваш дали ще е 5х5, 4х8 или друга подредба), както и тежест не по-ниска от 75% от максималната единица.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 10.11.10 00:01.
10.11.10
07:01
Thrash и аз стоя зад Riko. От доста места съм чел и чувал , че за маса и през зимата се тренира около 40-45мин максимум , т.е кратки интензивни тренировки , които свършват точно преди да почне умората . Все пак съм още едва прохождащ в тая сфера , тъй че може и да греша .
Поздрави
Аз правя първа серия 6,8 втора и трета 3,4 повторения като качвам тежестите.
Всички серии ли е добре да са 6,8 като първата или става и така както го правя?
Мнението беше редактирано от Nike09 на 10.11.10 08:29.
10.11.10
09:03
Както виждаш при всеки е различно. Трябва да експериментираш за да разбереш кое решени е подходящо за тебе. За това обаче си трябва време. Научи се да слушаш какво ти говори тялото а не хората.
казано от to4ka на 09.11.10, 17:36:
казано от vatman на 08.11.10, 20:38:
Ако искаш хипертрофиа почиваи не повече от 45 секунди а наи добре 30 )
защо така
Защото така тренираш силова издражливост тоест това са методи като 10х10 и 8х8 на Винс Жиронда които са за хипертрофиа типично за културисти.Важни са методиките не толкова дали правиш 8 или 6 повторениа. ;)
Всеки се решава кой как да тренира - аз просто исказах мнение. Някой хора дори просто немогат да тренират с кратки почивки - свършат с упражнението и са свикнали по 5 минути лафче до лежанката. Друг е въпроса и с умората, аз повече от час трудно издържам, почва на психическа основа по-скоро, но е и нормално, стажа ми не е чак толкова голям. Тази зима ще пиша в дневника ми доволно с подробности, кг, повторения, почивки и.т.н. и ще видим какво ще се получи ;)
Аз като имам време седя по три часа в залата. Психическа умора няма, а физическата се преглъща, но не мисля, че има голямо значение дали почивката ще е 30 секунди, или 130. Реално не оказва никакво влияние. Още повече, че не е добре да се почива по часовник, а по смутрение. Не трябва да е твърде малка, защото няма да е спаднало достатъчно нивото на умора, съответно серията няма да бъде на 100% пълноценна, нито пък трябва да е твърде голяма, защото активацията от предната серия отива по дяволите. Тъй че по въпроса с почивките, наистина тук трябва да се намери златната среда.
А колкото до инстинктивния подбор на повторенията и сериите, трябва да се отбележи нещо - вано е да се знае с пълна яснота дали трениращия прави само 8х3, или 3х15 по навик, или защото с месеци е експериментирал и знае как наистина се чувства и прогресира най-добре.