13.11.10
21:50
Здравейте, дами,
Надявам се тук да получа малко отговори и съвети, тъй като вече 3 месеца нямам цикъл, но не съм бременна.
Бях на НВД доста дълго време, но сега минавам на нов режим. Сега съм 172см, 54-53кг., на 19години. За 8 месеца свалих към 15кг.
Искам да започна да се храня нормално, без да прекалявам, но умирам от страх да не напълнея и затова постоянно ограничавам въглехидратите. И въпреки че новият ми режим включва 5 хранения, в които 4 имат по порция въглехидрати (плод, 30гр. овесени ядки, 30гр оризовки...; все още свиквам на него и не мога да поема вс въглехидрти за деня, но смятам да започна скоро), цикъл още няма. Не съм ходила на лекар и сигурно е мн глупаво от моя страна, но ми се ще да чуя мнение на хора, които имат опит в диетите, тренировките и храненето.
забравих да спомена, че тренирам 3 пъти в седмицата.
Благодаря ви предварително :)
Лекар. Още утре! Виждам, че си 100% сигурна, че е от диетата, а аз съм почти толкова сигурен, че не е. На много жени им спира внезапно цъкъла и без диета, това означава ли, че причината е в нормалното хранене?
казано от AbSs на 13.11.10, 22:33:
Лекар. Още утре! Виждам, че си 100% сигурна, че е от диетата, а аз съм почти толкова сигурен, че не е. На много жени им спира внезапно цъкъла и без диета, това означава ли, че причината е в нормалното хранене?
Благодаря за мнението:)
Сигурна съм, че е от диетата, защото докато не смъкнах килограмите до 55 имах изряден цикъл.
Ако беше казала, че трети ден ти закъснява, щях да мисля като теб. При промяна в храната може да ти идва няколко дена по-рано, да закъснява с няколко дена, да има промяна в цвета и т.н. Но 3 месеца са много...
казано от AbSs на 13.11.10, 23:05:
Ако беше казала, че трети ден ти закъснява, щях да мисля като теб. При промяна в храната може да ти идва няколко дена по-рано, да закъснява с няколко дена, да има промяна в цвета и т.н. Но 3 месеца са много...
четох за една болест- Аменорея (цикъла спира, има много причини за това, но една от тях е загубата на телесно тегло), това ме наведе на мисълта. Но не бива сама да си слагам диагноза. Скоро ще се ходи на лекар. :( страх ме е какво ще каже, ако трябва да съм откровена
казано от Петко К на 13.11.10, 23:25:
Увеличи мазнините в храната. И храната като цяло.
Благодаря ти :)
Какви храни, богати на мазнини бих могла да консумирам и да не трупам килограми?
Всякакви, без разбира се вредните транс мазнини (олио, маргарин и други). Дали ще трупаш килограми зависи от цялостното хранене и активност, а не само от това какви храни ядеш.
Когато ям НВ и тренирам тежко (малко повторения, големи за мен килограми), цикълът ми също спира. Лятото също имам усилени тренировки, но не са с тежести и включвам много въглехидрати. Тогава цикълът ми се възстановява.
Мисля, че тежките тренировки стимулират тестостерона и намалят естрогена. Отделно, че наистина теглото ти е паднало доста.
Лично аз се чувствах добре без цикъл, но едва ли е “нормално” състояние за една жена. Бях ходила на лекар, каза ми че всичко ми е наред, само дето имам недостиг на естроген и ми предписа противозачатъчни хапчета, от които се чувствах зле психически: много емоционална и ревлива, и ги спрях.
Това е: увеличаваш храната постепенно (мазнините и въглехидратите) и продължаваш тренировките. Но ще мине доста време докато се възстанови цикъла, запаси се с търпение.
казано от Anelia на 14.11.10, 05:18:
Когато ям НВ и тренирам тежко (малко повторения, големи за мен килограми), цикълът ми също спира. Лятото също имам усилени тренировки, но не са с тежести и включвам много въглехидрати. Тогава цикълът ми се възстановява.
Мисля, че тежките тренировки стимулират тестостерона и намалят естрогена. Отделно, че наистина теглото ти е паднало доста.
Лично аз се чувствах добре без цикъл, но едва ли е “нормално” състояние за една жена. Бях ходила на лекар, каза ми че всичко ми е наред, само дето имам недостиг на естроген и ми предписа противозачатъчни хапчета, от които се чувствах зле психически: много емоционална и ревлива, и ги спрях.
Това е: увеличаваш храната постепенно (мазнините и въглехидратите) и продължаваш тренировките. Но ще мине доста време докато се възстанови цикъла, запаси се с търпение.
споделям мнението на Ани, както и това на Петко. Не може да очакваш след стресово сваляне на 15 кг, съчетано с малко и непълноценна храна+ тренировки да ти е наред хормоналния баланс. Аз пък ще те посъветвам да не ходиш на лекар. Опитай първо да си помогнеш сама, щото задлъжително ще ти тряснат някакви синтетични хормони-за по лесно.
19.11.10
22:30
Като отидеш на лекар ще ти предпишат веднага противозачатъчни...поне мен постоянно ме тъпкаха с тях. Не се притеснявай...просто с промяна в храненето можеш да нормализираш всичко. Но не оставяй страха за няколко килограма отгоре да ти донесе повече проблеми в бъдеще....Успех :)
18.02.11
13:03
Най-вроятно е от диетата.Спирането на цикъла е показател,че нещо не е наред в организма.Хубаво е да се прегледаш защотот може да е друго,а не да чакаш диагнозата да ти се постави от хорски догатки.Чела съм по въпроса с диетите и цикъла има много такива случаи.Неказвам,че НВД е вредна просто ние хората понякога изпускаме нещата от контрол и става много неприятно.Важно е диетата да бъде ниско въглехидратна,а не без никакви въглехидрати!
18.02.11
13:21
казано от Петко К на 13.11.10, 23:25:
Увеличи мазнините в храната. И храната като цяло.
Без мазнини няма от какво да се произведат хормоните. Краве масло, зехтин, свинско, яйца (цели). Наблегни на тези храни. Също можеш да си вземеш Омега-3 мастни киселини. Предполагам ,че това ще е достатъчно за да ти се оправи проблема.
Това май е доста често срещан проблем. Ето един матерял, който ми попадна наскоро, не е директно свързан с проблема, но все пак има общо: http://www.bodyrecomposition.com/research-review/impact-of-the-menstrual-cycle-on-determinants-of-energy-intake-reseach-review.html
Макар и късно мерси за мненията. Ходих на лекар и се изследвах. Междувремнно свалих още...Сега се опитвам от около 50гр въглехидрати на ден да достигна към 200 ( инструктора ми каза, че това е минимума, който трябва се поема.) Вие как мислите? Дали не са много ?
Според мен са много 200 гр. въглехидтари ако си на РБД. В началото можеш да си направиш следната сметчица: Изчисляваш си калориите, които ти трябват за ден. 30% ги оставяш за белтъчини. Останалите 70% ги разделяш на 2 равни части за мазнини и въглехидрати.