14.11.10
20:52
с google translate :
A Japanese study suggests that processed free glutamic acid (MSG) ingested over an extended period of time could cause damage to the retina / А японски изследване показва, че обработват свободно глутаминова киселина (MSG) погълнат по-дълъг период от време може да доведе до увреждане на ретината - a japanese study
също и - това
15.11.10
12:58
#1
Благодаря за линковете!
Информацията е интересна и съмненията не са от скоро. Има няколко детайла, които трябва да посочим обаче, за да не се панират четящите.
> Мононатриевият глутамат е натриева сол на Л-глутамина, и метаболизмът му не е точно същия.
> Спортуващите за разлика от неспортуващите имат увеличени потребности от L-глутамин понеже това е доминиращата аминокиселина в състава на съкратителните белтъци в човешкия организъм. При занимаващите се с бодибилдинг, потребностите нарастват с пъти.
> Проблемът идва най-вече от D-glutamic acid т.е. от пространствения изомер на естественият L-Глутамин. Тук всичко опира до избор на правилната марка.
Ако се притесняваш при приема, може да ползваш това което те казват като предпазна мярка:
“We have shown a decrease in the retinal antioxidant defense system activity that mostly begins at 6 weeks
of treatment with HA (8), and other authors have postulated that excessive levels of NO may
contribute to this optic neuropathy (42).”
Ползвай глутаминови продукти максимум 4 седмици и не в комбинация с азотно буустери, нищо че изследванията са за мишки. :)
да,прав си.към точка 3 вероятно ще е добре да се даде и това уточнение :What is the difference between the glutamic acid found in protein and the potentially harmful manufactured glutamic acid we refer to as MSG? glutamic acid in protein and MSG
правилно ли разбирам,че при снабдяване с глутамин от прием на протеин не се установява токсичността при MSG ?
Мнението беше редактирано от fcbs на 15.11.10 18:25.
16.11.10
08:16
#3
Да.