20.11.10
09:11
Имам проблем с растежа на мускулите общо взето на всеки мускул на тялото.Проблема е,че расте много по-бавно от нормалното.Тренирам спортна гимнастика от 9 години.Правя какви ли не упражнение за всеки мускул имам поне по 2-3 упражнения.Не взимам никакви стимоланти.Само аминокиселини които треньора ми дава,а дори и незнам какви са те.Важното е,че действат.Моля ви помогнете и ми кажете къде бъркам (храненето,тренировките или нз вече какво е и аз) .Само да кажа,че съм висок 177 см и 68 кг
20.11.10
09:28
1. защо мислиш,че се развиват по-бавно от нормалното... ?! кое е нормален растеж според теб - +4см бицепс за месец ?!
2. храненето е в основата на теглото а теглото е в основата на размерите и големината на мускулите следователно то ще е проблем
3. как тренираш ?! - възможно е да претренираш ;)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 20.11.10 09:29.
Има огромна разлика между целите при спортната гимнастика и целите при бодибилдинга. Доколкото е масовото мнение да бъде, че спортната гимнастика ще те направи да изглеждаш с умопомрачаващо тяло, то е изградено основно на визията на хората от професионалните атлети по телевизията, чиято физика е плод на десетки години занимания с този спорт и солидно количество хранителни добавки.
Ако имаш мечти за спортната гимнастика: Ако тялото ти успява да извърши движенията, които треньорът ти задава, значи тялото ти е функционално и следователно мускулите се развиват нормално. Ако имаш проблеми при определени движения, трябва да поговориш с треньора ти, да установиш проблемната зона и да поработиш над нея.
Ако имаш мечти за бодибилдинга: Тук функционалността е доста изместена от непрестанно гонене за повече и повече. Повече релеф, повече мускули, повече килограми клек. Количествата на приемани храни също е различен, поради различното натоварване, което се прилага върху тялото.
Самият начин на хранене също е коренно различен при бодибилдинга и спортната гимнастика. Докато във вашият спорт би трябвало да наблагяте на храни с много високо съдържание на фибри, които да поддържат сухожилията ти еластични през цялата съзтезателна кариера ( ключов фактор в този спорт ) при бодибилдинга се набляга на храни, чиято цел е чисто и просто мускулен растеж, но както си забелязал, малко от бодибилдърите могат да правят шпагат или обратна везна, защото самата цел на бодибилдинга е да направи мускулите по-стегнати, следователно по-нееластични.
Няма да е лошо да си определиш към кое се стремиш и да го следваш. В смисъл, малоумно е да искаш тяло на бодибилдър, но да си съзтезател по спортна гимнастика. Бодибилдърите тежат, а ти работиш изцяло със собствено тегло. Колкото повече тежиш, толкова по-трудно ще ти бъде. Функционалността винаги е по-добре от визията.
20.11.10
10:27
Повечето ми силови упражнения които правя са с собственото си тегло.Мускулите са ми много “еластични”,общо взето мога си шпагати и другите упражнение за гъвкавост,но просто искам още сила и малко маса.Най-проблемните ми мускули които незнам как да ги тренирам са : предната част на рамото,горната и средната част на гърдата.
Мнението беше редактирано от Velichko Delchev на 20.11.10 10:27.
Силата е нещо много относително и има няколко билиарда вида сила и начини за постигането й. В бодибилдинга се вярва, че без Клек и Тяга никога няма да имаш сила. Но това също е много относително. Ето ти пример за сила без нито един Клек/Тяга през живота на дадения “атлет”:
Няма средна част на гърдите. Има горна ( pectoralis minor ) и долна част ( Pectoralis major ). Това, което ти искаш, най-вероятно е “канал” между гърдите си. Той се постига чрез увеличаване на общата маса на гръдните мускули и намаляне на процента подкожни мазнини ( който би трябвало да е нисък при теб ). Започни да правиш помпи/кофи на халките в залата ти. Ще доведе до така желания резултат от увеличаване на масата на гръдните мускули, като същевременно ще ти е от чиста функционална полза чрез усвояването на техниката на балансиране на ръцете и тежестта на тялото в позитивната част на упражнението.
В гимнастиката на Запад, дори им казват “Български кофи” ( Bulgarian dips )