Кафе

23.11.10
13:41

Здравейте много ми е любопитно хубаво ли е полвин или един час преди тренировка да пием кафе?

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 18.10.13 14:11.

АН

23.11.10
13:47

Да. Хубаво е да пиеш кафе преди тренировка.

23.11.10
14:03

Кафе , или  енергиина напитка 30-45 мин преди тренировка.. аз сам много доволен.. почти секи път пия кафе , а когато не сам пил се чуствам като смачкан.. както се вика НЯМА ПАУАР МЕН... :D

23.11.10
14:48

Аз ще ти кажа от личен опит.Аз имам много интезивно ежедневие и много пъти да не кажа почти всеки път,ако не е било кафето......направо щях да припадна от умора!По-принцип не пия кафе сутрин,а го пия преди тренировка!Аз го пия около 10-15 мин. преди тренировка!Незнам за енергия,но мисля ,че ти дава по-голяма издръжливост и след  тренировката не си като парцал,а си “пушка” :)

АЧ

23.11.10
16:34

Сутрин като стана пия кафе 1 час и нещо преди тренировка и съм доволен.

23.11.10
17:32

Този месец във списание ‘’Олимп’‘, имаше 1 тема ‘’Кафе или кофеин преди тренировка’‘, помня че пишеше че трябва да се приема по 5-6мг за кг.тегло, това прави 4 чаши сварено кафе за 70кг. човек. Иначе преди тренировка пия по 2 голями чаши кафе.

24.11.10
07:20

Да, кафето помага! Ефекта му е най-голям през първите 30 минути след приемането му, не го пийте прекалено рано преди тренировката.

ВН

24.11.10
08:01

казано от Едуардо на 23.11.10, 17:32:

Този месец във списание ‘’Олимп’‘, имаше 1 тема ‘’Кафе или кофеин преди тренировка’‘, помня че пишеше че трябва да се приема по 5-6мг за кг.тегло, това прави 4 чаши сварено кафе за 70кг. човек. Иначе преди тренировка пия по 2 голями чаши кафе.

Не си прав. Това прави едно или двойно кафе, според теглото.

24.11.10
09:17

И в едно двойно кафе ще има 300-400мг кофеин ли ? Не мисля...
Няколко 2ни по може.

Мнението беше редактирано от Madboy на 24.11.10 09:17.

24.11.10
09:53

Може и да не съм прав, толкова си спомям от списанието. Изпийте 2-3 чаши кафе, и ще усетите разликата отколкото 1 чаша кафе преди тренировка.

АЧ

24.11.10
10:00

казано от Едуардо на 24.11.10, 09:53:

Може и да не съм прав, толкова си спомям от списанието. Изпийте 2-3 чаши кафе, и ще усетите разликата отколкото 1 чаша кафе преди тренировка.

2-3 чаши са много според мен, преди тренировка. Все пак кафето съдържа кофеин и до колкото знам вдига кръвното. А и може да започнеш да трепериш от него... Но всеки според предпочетанията си :) А вярно ли, че кафето действа обезводнително ? Някъде бях чел нещо такова...

Мнението беше редактирано от Ачо на 24.11.10 10:10.

24.11.10
10:31

Аз треперя при повечко кофеин. Другото което е  кафето свива кръвоносните съдове. И да обезводнява, диуретик е :)

24.11.10
14:08

казано от achkos на 24.11.10, 10:00:

казано от Едуардо на 24.11.10, 09:53:

2-3 чаши са много според мен, преди тренировка. Все пак кафето съдържа кофеин и до колкото знам вдига кръвното. А и може да започнеш да трепериш от него... Но всеки според предпочетанията си :) А вярно ли, че кафето действа обезводнително ? Някъде бях чел нещо такова...

а на мен са ми крайно малко, както каза - хора различни :)

ВН

24.11.10
15:25

Мда, сметнах препоръката им пак. Сбъркал съм в 10 пъти, а те са сбъркали препоръчвайки това безумие изобщо, ако цитираната информация е достоверна. 1-1,5 мг. за кг е абсолютно достатъчна доза. 600 мг за 100 кг мъж си е продрусване. И след няколко такива, започва резистентност към кофеина. Кофеинът е хубав стимулант, но само на него няма как да се разчита, да не говорим че замъглява преценката в избора на килограми и води до опасно скъсяване на почивките.

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 24.11.10 15:26.

16.10.13
17:01

И преди тенденцията да е отвлякла темата на нейде в необятния мир на неизчерпаемите алтернативи на ТОЧНО това, за което питаш, ти давам това :
http://speedendurance.com/2013/08/02/legal-cheating-with-stimulants/

17.10.13
10:23

За кафето, последните “изследвания” и то в pub-med -а и други журнали, които аз чета(със сигурност има и други, много по-авторитетни), казват че оказва благоприятно влияние върху възстановителни процеси ДОРИ и след тренировка.

Зависи от дозите наистина...това за киселинността също е вярно, но това за огромните количества вода-не...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.10.13 14:07.

17.10.13
12:12

Направо не знам дали е подходящо да питам сериозно тук :D
Ама айде - казаха ми, че не било хубаво да се пие кафе след тренировка. Вярно ли е и защо?

17.10.13
12:13

казано от Д-р Костадинов на 17.10.13, 11:26:

Славко, Стефите го е написала , че тези които пишат за ползите от кафето имат финансов интерес да го пишат. ..

Следвайки тази логика, може би авторката има някакъв интерес да пише? Емоционален, може би - хормонално обусловен? Или търси популярност? Факт е, че кафето има някои здравни минуси, но тази авторка пропуска най-очевидните: кафето е една от най-пръсканата с пестициди и хербициди култури; да, диуретик е, но тук драмата е преувеличена; нито дума за хормоналният отговор от консумацията на кафе - ефекта върху гастрина и кортизола например, а само разни ала-бала; поне да беше споменала завишените цитокини или нещо такова.

18.10.13
10:40

казано от Д-р Костадинов на 17.10.13, 23:56:

Защото обезводнява и вади калция от костите, това е само най-малкото казано на човешки език.

Кажи честно! Вади калция от костите?! С длето и чук или директно с кангото? Това е някаква демонична страна на кафето, с която не съм запознат явно. Чел, ама недопрочел. Кафето може да намали абсорбацията на калций, но не и да го вади. Още повече влияе толкова малко, че е дори пренебрежимо, има много по-големи стопери на абсорбацията на калций от кафето. Тялото би прибегнало към калция в костите само, ако такъв не се приема/абсорбира достатъчно с/от храната ежедневно, но това определено не е заради кафето. И стига с това обезводняване, много от антиоксидантните храни имат такъв ефект върху тялото, вероятно не е случайно.

На въпроса:
“...казаха ми, че не било хубаво да се пие кафе след тренировка. Вярно ли е и защо?”

Зависи кога е тренировката, ако е сутрин определено няма проблем да пиеш кафе след това. Още повече дори с кафе и без, след добра тренировка сутрин  и стабилно хапване след това, дори вечният ремонт на съседа не може да ме спре от следобедния сън.
Не е препоръчително да се пие ако тренировката е късно следобяд/вечер, защото след тренировка тялото ни е превъзбудено/тонизирано и приемът на кафе може да допринесе за още по-голяма възбуда и проблеми със съня през нощта. Лошият сън после може да доведе до други неприятни ефекти/последици. Нищо общо с горе описаните от доктора демонични ефекти на кафето.

Защо никой не споменава многото ползи на кафето, като антиоксидант и не само? Защо продукти като кафето се препоръчват при хранителни режими от типа циклично хранене, периодично гладуване и т.н.? А за ползите му вурху болни от диабет тип 2? И т.н., и т.н.

П.П.: Отдавна не се бях смял и забавлявал така на тема от форума.

АМи то за абсолютно ама абсолютно всички храни можеш да прочетеш негативи ако имаш желание. Само където дозата прави отровата за всеки е индивидулно и това което пише често е или преувеличено или става въпрос за огромни количества или е правено върху бъгави и най вече хора със заседнало ежедневие. Относно кафето до 5-6 часа преди лягане няма ядове,най добре е да е на зърна от машина която директно го мели. Лично на мен 2-3 еспресота на ден ми се отразяват чудесно на концентрацията и настроението и не усещам нищо негативно. След тренировка е по добре нещо отпускащо магнезий например.

Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 18.10.13 11:14.

18.10.13
13:55

Dimzata - по-същество си прав! Но моля те, не обобщавай така генерално. Като цяло усвояването на Калция, е проблематично за доста хора, и зависи не само от начина на хранене, но и от много други фактори! Да, кофеина е групов утаител на Калциевите йони и сходните нему, но според мен тук акцента е върху количеството. Немалко хора пият по пет, шест кафета на ден, което освен всичко друго си е и зависимост! Доколкото съм запознат, най-пагубно кофеина влияе на жените, а особено на тези след климактериума. Знаеш предполагам, какъв проблем е Остеопорозата в България, пък и не само. Тук буквално всяка втора жена, има наченки или е в по-напреднала фаза на това заболяване. Майка ми има подобен проблем също, и всички ревматолози които посети, и казаха да намали драстично кафето. Също така явно е и мит, че храненето с много млечни произведения би помогнало, тъй като Калция там се усвоява твърде малко.

Жена ми е на работа около времето когато тренирам,дали да и съобща,че съм се подложил на релаксация с магнезии,мед и 10-15 минути любов?
А за кафето...по-скоро го пия по навик.2 слаби-до средносилни кафета дневно.Пил съм и фетбърнър с 200 грама кофеин и 300 гуарана и не съм забелязал промяна в сила и издръжливост.Въпрос на организъм понякога.Чел съм негативни статии относно влияниети на кафе,черен и зелен чай върху остеопорозата.Бих прибавил и какаото в списъка все пак съдържа теобромин и не би трябвало и с него да се прекалява а още по-малко да се препоръчва на деца,но...
Живеем в свят в,който имаме все повече информация и все повече въпроси пораждат противоречиви отговори.

P.S.Първото ми изречение  е относно нещо казано от д-р Костадинов,но коментара му мистериозно изчезна :)

Мнението беше редактирано от Светослав Тодоров на 18.10.13 14:45.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1