Хранене късно вечер

24.11.10
06:32

Здравейте. От известно време посещавам форума ,за да търся отговори на най-различни въпроси. Честно казано понякога има толкова много мнения , че дори се обърквам още повече . Искам да питам: Какво мислите за храненето късно вечер преди лягане.
Работя от 9:30 до 7:30 за това тренирам след работа ,и съотфетно се храня около 10:00- 10:30 малко преди лягане. От информацията която имам знам че, не е особенно препоръчително . От друга страна обаче съм чувал ,че яденето след тренировка е много важно.
Дайте ми съвет какво да ям след тренировка така че да мога да дам на мусколите необходимото без да кача излишни килограми.

24.11.10
07:13

След тренировка инсулиновата чувствителност е по-добра и повечето хранителни вещества ще отидат в мускулите, а не в мастните депа. Има хора, в това число и аз, които практикуват т.н. “Циклично хранене”. След тренировката , която ми е към 18:00-19:00, ям 2-3 стабилни големи храненета, еквивалентни на обяд+обилна вечеря. Цялото това нещо има страшно много плюсове, но е една много обширна тема. По принцип вечерното ядене е МНОГО важно.

АЧ

28.11.10
10:39

Но ако ядеш вечер късно да речем към 22:00 трябва да си легнеш към 00:00, защото 2 часа г/д трябва да се храносмила храната, иначе ако си легнеш веднага след вечеря няма да е много добре.

28.11.10
12:10

achkos, моля ти се, поинформирай се малко повече и тогава съветвай.

Мнението беше редактирано от Мирослав на 28.11.10 13:47.

28.11.10
12:16

^^ :D

Едит : Мusho ме е изпреварил :D

Мнението беше редактирано от korpusito на 28.11.10 12:17.

АЧ

28.11.10
15:38

Абе хора така ми казаха ! Ми хайде Вие кажете човек като яде късно вечер кога да ляга ????

28.11.10
15:40

Яде и ляга.

АЧ

28.11.10
16:04

Значи това не е било вярно, защото ми казаха примерно ядеш в 22;00 и не е добре да се лега веднага, а поне 2 часа след яденето.

28.11.10
18:56

Да не би да си чул, че трябва да се яде 2 часа преди да се тренира !?

АЧ

28.11.10
19:27

Това го знам. Казаха ми точно, че след нощно хранене трябва да се легне след около 2 часа, но щом казвате може и да не е вярно. ;)

28.11.10
19:53

Аз лично не мога да заспя гладен :D

Оф, че сте скандалждии :D Яденето след тренировка е задължително! Яденето вечер не се препоръчва, заради голямата вероятност неизразходената енергия и въглехидрати в кръвта да отидат в мастните депа т.е. да се лепнат като подкожни мазнини. Когато тренираш тялото ти изразходва гликогена за енергия. Когато приключиш с тренировката гликогенните депа са празни и трябва да се възстановят, което става чрез глюкозата в кръвта т.е въглехидратите, които си изял след тренировка. При нормално количество въглехидрати след тренировка, всички те отиват първо за запълване на гликогенните депа и се лепят като мазнини, само и единствено, когато гликогенните депа са пълни или евентуално не ти е в ред инсулиновата чувствителност. Т.е. след тренировка яденето, което поемеш отива за възстановяване и нищо не се лепи. Затова в твоя случай, тренираш вечер, прибираш се, ядеш, лягаш и няма проблем. Когато обаче примерно не си тренирал 2-3 дена и гликогенните депа са пълни и тогава ядеш повече въглехидрати отколкото трябва или пък ядеш вечер, те отиват за складиране като мазнини, понеже гликогенните депа са пълни и няма накъде повече. И да, препоръчва се да се изчака 1-2 часа след като се наядеш вечер и преди да заспиш, защото храносмилането може да наруши качеството на съня, но в случая както е сега след тренировка даже е препоръчително веднага след яденето да се заспи, защото в началото на съня се отделя добро количество хормон на растежа, което е от полза за растежа на мускулите, за които сме блъскали в залата. Това е от мен...малко съвпада с мнението на Гинекомастия-БГ, но аз разтеглих малко локуми :D

ПС: След тренировка трябва да ядеш прости въглехидрати + пълноценен протеин. Количествата зависят от режима ти на хранене и данните на тялото ти :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 29.11.10 14:21.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1