За укрепване на колена?

Привет на всички =)
От доста време имам проблеми с колената, които се обострят или поутихват...не може да се разбере от какво е, но сама съм си установила, че ставите ми са доста слаби- колената ми препукват, сякаш всеки момент ще се “разместят” самите кости...капачката на коляното ми е изключително подвижна. И това не би било лошо, ако не ме болеше.
Проблемът ми е, че като се заседя дори за час, два, ужасно почва да ме боли едното коляно- самата капачка, сякаш има синина или съм се ударила. Когато се движа, болката поутихва, но пак си чувствам самите колена нестабилни. Слизането по стълби е ужасно, за качване- няма проблем.
Питам за съвет за упражнение или най-добре спорт(освен плуване, което е препоръчително за такива проблеми), който да укрепи колената ми.
Ако има някакви храни ( не медикаменти), които да помагат за ставите( не глюкозамин, търся съвсем обратния ефект, понеже съм повече от пластична)!

Ще съм благодарна да споделим опит и съвети ☼

22.11.10
14:32

Ако доктора ти няма мнение по въпроса да се изкажа аз :)

Лично за себе си имам шаблон, така че предлагам:
Самомасаж на бедрата, задника, прасците: статия, очаквай и втората практическа част доколкото се разбира от журнала на сайта :)

Разтягане на предното бедро(квадрицепс, ректус феморис), на сгъвачите на берата(iliacus, psoas), също и адукторите. Може и задното бедро да се включи тук, но с уговорката, че ще го разтягаш с прав кръст, а не извит. 1  2  3 Това е добър вариант.

И не на последно място научи се да клякаш правилно и да правиш напади правилно и тъй като тези работи се учат трудно най-добре намери някои не некъдърен треньор да те научи. А и виж серията статии “как да не клякаме” на този сайт. Да се научиш да правиш въпросните упражнения без болка сигурно е най важното, което можеш да направиш, защото колената не могат да те болят без причина. И най-вероятно се движиш неправилно, с грешните мускули по грешният начин, което нанася механичен стрес над ставите.

И както винаги - по форум могат да се да дата само ОБЩИ насоки и нищо друго. Така, че прави всичко на своя отговорност.

ВН

22.11.10
22:36

Възможностите са много. Ето някои идеи:
> комбинация от високи токове и изместване в таза ляв-десен крак
> прекомерно развити квадрицепси, слаби задни бедра и системна неправилна форма на упражненията
> разлика в дължината на краката в комбинация със силов дисбаланс, който измества краката от естествената им форма (Х, О или II). В резултат коленете се усукват едно към друго или напротив.
> по-силен крак при бягане - силов дисбаланс в мускулатурата на ляв към десен крак в комбинация с тежки упражнения като клек, напади, степ ъп, скокове, спринтове

Разбира се, гадая. Нужна е консултация с ортопед и с треньор.

Благодаря за бързите отговори, аз предполагам, че отговорът се крие в това, че съм дюстабан и че смаите ми стави са адски пластични и слаби. Въсможно е и да съм бягала неправилно, понеже това ми беше любимото занимание в залата, но от доста време не го практикувам.
А за ортопед- съвсем съгласна съм, в процес на издирване на достатъчно добър и загрижен, който да не ми каже да си почивам и да го мажа с разни обезболяващи.
Също така смятам ( по мое собсвено усмотрение), че трябва да приемам повече калций( което е под формата на тахан и други ядки и треви=)) и ЕМК.
В такъв случай- ако някой знае ортопед, нямащ за цел да облекчава симптоми, ами да лекува, да каже =) Може и друга тема да отворя.

Пак благодаря и хубав ден!!!

23.11.10
08:29

Купи си и ортопедични стелки, доста хора казват, че им помагат.

казано от Madboy на 23.11.10, 08:29:

Купи си и ортопедични стелки, доста хора казват, че им помагат.

хехе, да се похваля, че съм си  направила възможно най-добрите в София, действително е по-добре с тях :)

23.11.10
10:46

В Плевен има един много добър ортопед при които ходя в момента заради контузия.
Фамилията му е Пълев.
Човека си разбира от работата :)

23.11.10
12:56

А защо си против Глюкозамина?

казано от burn.me. на 23.11.10, 12:56:

Защото съм на 24 и ако от сега посягвам към “лесни” медикаменти, какво ще правя на 54??? Ще пия по една паница глюкозамин ли?
Твърдо против съм преди да съм опитала всичко останало.

24.11.10
08:35

Ясно. Е, аз пия глюкозамин + хондроитин + мсм, защото не съм на 24, за съжаление.... Тахана е добра идея, плюс е ценен източник на читави мазнини, но го консумирай от сурово смлян сусам, а не печен. Друга добра идея е бульона от кости, хрущяли и прочее “отпадък”, ако имаш нерви да го правиш - аз ги нямам, уви. Зимата - наколенки (от вълнените, които топлят, но не стягат). Спри бягането на пътека (ако го правиш) и да, плуването е наистина оптималния вариант за укрепване на ставите, особено и ако водата е по-топла....

24.11.10
08:41

казано от vanillka на 24.11.10, 08:23:

казано от burn.me. на 23.11.10, 12:56:

Защото съм на 24 и ако от сега посягвам към “лесни” медикаменти, какво ще правя на 54??? Ще пия по една паница глюкозамин ли?
Твърдо против съм преди да съм опитала всичко останало.

Според мен 24 е отлична възраст за глюкозамин :) , този тип продукти не предполагат адаптация към съответната доза и необходимост от завишаване на същата след време, за да се постигне първоначалният положителен ефект.....а и нали 2012 година всичко приключва :)) , за кога да се “пазиш”....

ВН

24.11.10
15:40

Освен това Глюкозаминът и хондроитинът имат преди всички профилактични функции. Не е нужно да имаш проблеми, за да ги ползваш. Най-добре работят предпазвайки те от проблеми, ако има предразположеност или рискове от поява, като системният спорт си е рисков фактор по отношение на ставите и сухожилията, особено в комбинации с нискокалорични режими.

24.11.10
16:03

Не чакай да дойде моментът, когато и глюкозаминът може да не ти помогне. Точно на 24 най-малко би искала да си “насадиш” хроничен проблем.

АМА ХОРА БЕ!!!
Аз именно това не търся- ставите ми са къде, къде по-пластични и халтави от обичайното. По-скоро ми трябва нещо да ги закоравя :Д- за това и ям тахан сусамое в неприлични количества... Аз за това питам и за упражнения- и да, клек знам, че помага....
Колкото до добавките- просто съм скептично настроена към всичко, което си го набавяме на таблетки, живея си с щастливата илюзия, че може да си осигурим вс. необходими вещества чрез храната...което пък малко ме затруднява, понеже съм веганка( и не знам кога и дали ще проям така наречените “млечни” продукти).
В общи линии, сега си търся добър ортопед =) Който ще разбере колко означава за мен липсата на безболезнено и неограничено движение =(
Пак благодаря за отговорите!

25.11.10
12:48

Ама хора бе (жено) пластичността на ставите и глюкозамина нямат много общо :D
Ще ги вдървиш ставите с правилни тренировки :)

Мнението беше редактирано от Madboy на 25.11.10 12:49.

казано от Madboy на 25.11.10, 12:48:

Ама хора бе (жено) пластичността на ставите и глюкозамина нямат много общо :D
Ще ги вдървиш ставите с правилни тренировки :)

бе мъжо бе...боли ме капачката!! Не ставата! Преди имах проблеми с връзките- направих си стелки, носех наколенки и бях страшен инат, та ми мина ( с колело и никви почивки). Сега ме боли капачката зверски и той- вече след като прекарам някакво време седнала. Костта не й трябва глюкозамин...освен да почна да си разтварям малко цимент...

25.11.10
13:15

има доста разумни съвети...наистина е възможно да имаш някакви мускулни диспропорции, които да водят до появата на тази болка, но пък казваш, че при заседяване те болят...слаби стави...хмммм...според мен е трудно да си “заякнеш ставите”...по-скоро обърни внимание на мускулите...заучаването и практикуването на правилно и дълбоко клякане е едно добро начало...
Наистина може да има отражение и неправилната техника на бягане, ако бягаш през пети, ако чакаш да падне крака на земята и тогав ада отблъснеш, вместо активно да търсиш реакцията на земята...има много варианти...
Започни с клякането...да видим какво ще се получи...

25.11.10
13:17

С това колело без почивки ако си си “разградила” и малкото мускули на краката е обяснимо защо те боли... Опитай леко полеко да качваш силата на краката:)
Инат и здравословни проблеми не винаги са добра комбинация, не и ако не знаеш какво да правиш :)

П.С. И заеби бягането и колелото, да се поодървиш качествено :D

Мнението беше редактирано от Madboy на 25.11.10 13:18.

казано от Madboy на 25.11.10, 13:17:

С това колело без почивки ако си си “разградила” и малкото мускули на краката е обяснимо защо те боли... Опитай леко полеко да качваш силата на краката:)
Инат и здравословни проблеми не винаги са добра комбинация, не и ако не знаеш какво да правиш :)

П.С. И заеби бягането и колелото, да се поодървиш качествено :D

Ем, точно тва е, че съм ги заебала... :( остана ми само плуването. Ам с колело се правят мускули, не моеш ме убеди в противното..
А и краката са ми бая здрави като цяло

25.11.10
13:37

Е това е проблема, че не си склонна да се убеждаваш :)

Може и да се правят, но далеч по-бавно, съчетано с много и качествена храна, иначе ефекта е обратния, а и прави разлика между издръжливи на продължително натоварване мускули и силни мускули, аз не мога да карам колело 1 час, но мога да клекна със 160 примерно :)
Ама аз в същност не мога да карам заради въздуха който не ми стига но това е друга тема :D

Е, такава съм :)
10х пак, ша си търся аз ортопед в скоро време все пак, проблемът не е толкоз “форумен” все пак :С

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1