Мускулна радиация

24.11.10
16:37

Преди няколко дена попаднах на една статия,която ми хвана окото.Част от статията гласеше:
“Мускулна радиация се нарича феноменът на разпространяващото се мускулно напрежение към съседните мускули, следствие от увеличаващата се трудност. Първо стягаш юмрука, после предмишницата, после бицепса, рамото и т.н. Колкото е по-голяма тежестта, толкова повече мускули ще вземат участие, за да я преодолеят. Колкото по-често практикувате дадено движение, толкова по-силни стават импулсите от мозъка към мускулите извършващи механичната работа. Така с времето снопове нервни влакна се свързват в мощен молекулярен “лъч”, който започва да отделя субстанция, подобна на лепило, която прилепва още и още влакна и нервни разклонения в усилието си да преодолеят трудността. Резултатът-повече сила за изпълняването движение.
Поддавайки радиация към работещите мускули от центъра(корем, таз, кръст) правите цялото си тяло силно и ефективно. Освен мускулите на активната зона тези на ръцете и особено тези, които контролират хвата(предмишницата) са от особено важно значение за увеличаването на мускулната радиация. Центровете в мозъка, които отговарят за мускулите на ръцете са непропорционално големи в съответствие с тези, командващи останалите мускули в тялото. Силното стягане на ръцете засилва командите на мозъка за контракция на другите мускули. Освен, че Ви дава Сила силното стягане Ви дава и стабилност, което намалява риска от контузии”

Опитах гореспоменатата техника в тренировката за рамо.Стегнах си корема и целите ръце докато правех раменни преси с щанга.Резултата не беше по-лесно вдигане,а обратното-беше ми по трудно да направя повторението.Въпроса ми е дали някой друг е чувал за това и дали някой го е пробвал.

24.11.10
16:44

Какво да ти кажа... Ядрото ми е стегнато при всички движения, а предмишниците няма как да не са щом държиш щанга/дъмбвел. Нищо ново под слънцето :)

24.11.10
16:51

Мисля,че това което се има предвид е съзнателно да си стегнеш цялата ръка - предмишницата,бицепса и трицепса.Това и се опитах да направя и не се получи.

24.11.10
17:06

И нека силата бъде с теб!

24.11.10
17:16

Павел Цацулин е описал това доста подробно в една от своите книги, жалко че вече ги нямам в архива си и не мога да ги намеря в нета. Идеята е, че силата е умение за мобилизаране на цялата мускулатура на тялото да работи като едно. Не е случайно, когато се казва ‘’силата идва от корема’‘.

Изпитал съм това много добре върху себе си - набирането на една ръка и задържането на front lever става много по-лесно и пълноценно, когато стягам съзнателно абсолютно цялото тяло - корем, задник, хвата, свободната ръка при набирането на 1 ръка и тн. Има значение и разликата е много голяма.

Мнението беше редактирано от Voyager на 24.11.10 17:17.

24.11.10
17:30

А ти постоянно ли тренираш така стягайки мускулите?

24.11.10
17:37

Често, защото тренировката ми се върти около умения, които изискват максимално напрежение за определено време. В този случай високото мускулно напрежение води до поддържане по-добра форма на изпълнение. Когато работя за по-високи бройки - не го правя, просто не виждам смисъл. Ако правя набирания, то ги правя за време, така тялото се учи да генерира повече мощност.

Но за всяко упражнение, което е с висока интензивност - особено тежки военни преси, тяги, клекове, както и всякакви изометрични - винаги се стягам на макс, помага.

24.11.10
17:45

Ок, мерси.

24.11.10
17:47

казано от Voyager на 24.11.10, 17:16:

Павел Цацулин е описал това доста подробно в една от своите книги, жалко че вече ги нямам в архива си и не мога да ги намеря в нета.

Пиши ми, ако ти трябва някоя ;)

24.11.10
18:42

Каквото и упражнение да правиш трябва да стискаш лоста сякаш искаш да пусне вода, дори и на загрявката. Така активираш нервна система и мускули.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1