амплитуда...

17.04.05
13:28

здравейте. въпроса ми е свързан с тренировката за гърди. значи кой е по-добрия вариянт - при лег и полулег с лост, да пускам до долу и да дигам до поповината с повечко повторения или пълната амплитуда с по-малко повторения,защото при нея повече се изморявам и бързо изтощтавам мускула. та това ми е въпроса очаквам предложения ;)

17.04.05
13:50

Пълна амплитуда.

17.04.05
14:24

пъъъъъъъъъъъъъълнаааааа!!!!!

17.04.05
16:30

Задължително с пълна амплитуда се правят най-малко 6 повторения, другите 2-3-4 можеш частично да ги направиш за да се изтиска мускула максимално (съответно ще расте). Ако са много килограмите и не можеш да се справиш с 6 пълни повторения, просто свали малко от килограмите на щангата.

17.04.05
22:59

бе по-скоро става дума за това, че гърдите не са разтегнати и ми е трудно да пускам до долу ... за това така

17.04.05
23:35

може и да не е пълна аз понякога избягвам пълната да не вкарвам много трицепса и после доизцеждам с флайса :wink:  8)
сега видех че си писал че ти е трудно да спускаш до доло а от първият въпрос излиза обратното :roll: я поясни

17.04.05
23:50

[quote author=“kibi”]бе по-скоро става дума за това, че гърдите не са разтегнати и ми е трудно да пускам до долу ... за това така

Това е още една причина да спускаш до долу. Иначе може да загубиш гъвкавост. А така ще си я повишиш.

18.04.05
09:43

[quote author=”Петко К”][quote author=“kibi”]бе по-скоро става дума за това, че гърдите не са разтегнати и ми е трудно да пускам до долу ... за това така

Това е още една причина да спускаш до долу. Иначе може да загубиш гъвкавост. А така ще си я повишиш.

Така е, но много трябва да се внимава за границата. Да не се стигне да увреждане на ставите и контузии, разтежения... Аз лично правя по-големи амплитуди и в момента ще сменям методиката, защото ме притеснява това със ставите. Незнам, какво е вашето мнение?

18.04.05
12:35

Хич не съм почитател на съкратените амплитуди, ама хич :D

Боже, колко инвалиди...
И в моята зала има поне 5 такива, дето нещо им пречи да пускат до долу :)
Наш добър познат от форума е единият от тях.
Абре хора :) Вървете на ортопед, на рехабилитатор, какво сте се захванали с тея тежести? Като не можете да си сгъвате ръцете?
Не се притеснявай, силата от пълната амплитуда няма да падне, а ще се увеличи... Но не веднага - в началото ще загубиш малко кг. в упражнението. Причина - за стабилизиращите мускули пък и за самият гръден движението ще е нещо ново.
Масата няма да падне, напротив - с времето ще се качва по - бързо.
ТПД, не разбирам за какво говориш? Разтежение?
Ставата не влиза в неспецифично движение? Пренапрежението върху нея винаги може да доведе до контузии. И при по - малка амплитуда с по голямо натоварване рискът не е по - малък...

Лично според мен причината, поради която има толкова много хора, дето не могат да пускат/да клякат до долу или каквото и да е там е следната:
1. Лоша техника и погрешно заучаване на движението още в началото на спортната кариера.
2. Стремеж към бесни килограми, колкото се може по - бързо и сега. Та колкото по - малка е амплитудата, толкова по - големи ас килограмите...
Та това са причините. Останалото са оправдания. Ако на 100 човека дето викат че нещо им пречи един реално има физиологически проблем, пак е много.

Бтв, сега се сещам: В моята зала идва едно момче с физиологически проблем. Едната му ръка май е по - къса, нещо такова изглежда важи и за сухожилията, пръстите му са постоянно свити на тази ръка.
И въпреки това на лежанката пуска, кокото може. Не прави с бесни килограми, но прави както трябва и еваллата му правим за което.

18.04.05
15:18

Спускането до долу на лежанката не бих го нарекъл преразтягане. Ставите и мускулите не са в някакво неспецифично положение нито са преразтегнати. Примерно флайсът може да преразтегне някое сухожилие или мускул, ако се спуска много настрани с голяма тежест. Но на лежанката няма как. Самия лост ограничава амплитудата до определено ниво.
Скоро гледах снимки на някакви лостове, огънати като дъга по средата, така че като се прави вдигане от лег, да се увеличи амплитудата.
Тоест, така може да се спусне лоста под нивото на гърдите. С такъв лост би могло да се получи някакво преразтягане (макар че се съмнявам), но не и със стандартния, който всички ползваме.

19.04.05
02:46

за да не се притеснявате за травми на хоризонтална лежанка,в долната част от амплитудата,правете полу-лег

[quote author=“xtasss”]за да не се притеснявате за травми на хоризонтална лежанка,в долната част от амплитудата,правете полу-лег

?????
Смяташ ли?
А травмите в рамото как да избегнем?
Безопасно няма. Който се бои от мечки, не ходи в гората.

19.04.05
13:02

А аз да питам като разгъвам с дъмпели как е по-добре-да разгъвам докрай или да оставаям ръцете леко свити (За хоризонтална лежанка говоря).

19.04.05
14:14

Ако говориш за флайса, лактите винаги трябва да са свити под определен ъгъл, който не се променя по време на упражнението. Ако говориш за пресите с дъмбели - аз предпочитам да разгъвам до края.

20.04.05
00:11

Аз също подкрепям правенето със пълна амплитуда но когато вдигам максимални килограми пускам щангата на 3-4 см от гърдите защото имам един праг на болката в рамото и като я пусна до долуне мога да я вдигна защото много боли. Мисля че 3-4 см не са болка за умиране докато тая в рамото повярваите ми е :)

20.04.05
00:19

А на мен болка в рамото хич не ми звучи добре. Изобщо болките, каквито и да са (освен паренето в мускулите или мускулната треска на другия ден) говорят за травма.

20.04.05
00:29

100 % зя пълна амплитуда. Вече ако се борим с няква тежест може да наблегнем само на мъртвата точка

20.04.05
14:36

И аз като LSforce свалям до два пръста над гърдите. Мислите ли че е неправилно?

20.04.05
15:41

Пълна амлитуда, спускам почти до гръдния кош, буквално почти го докосвам (не пускам върхуребрата , хем да не ги мачкам, хем защото са еластични и отхвърлят лоста нагоре, и става неправилно, помагаш си един вид) Ако те боли рамото - преразгледай техниката (аз също имах такъв проблем и така го оправих, даже бях пуснал тема за техниката, много обяснения има)
А полулега съм го изхвърлил от програмата си, единственото което направи е да ми докара болки в дясното рамо, добре че го спрях навреме. Откакто не го правя имам растеж в горната част, който е по-голям отколкото с полулега. По принцип съм привърженик на идеята че (лек) акцент на някоя глава на мускула може да ес постигне, но при моите гърди явно не е така, поне не по стандартния метод с полулега :wink:

20.04.05
16:31

Лоста ще отскача от ребрата, само ако го оставиш да пада на долу. Аз спускам контролирано и докосвам гърдите, без щангата да отскача от тях или да ги мачка ;)

20.04.05
16:33

Петко че е травма травма е но какво да я правя появява се периодично и после изчезва,.... Това е защото това рамо много бой е “издържало” за 8 години бойни спортове :) Кйато започне да ме боли спирам горният лег с щанга и започвам с дъмбели да го правя.

20.04.05
19:43

Петко К съгласен съм че може и да не отскача, ама примерно на последната серия ми е твърде трудно хем да спусна докраи, хем да не го удаяр по-силно в гърдите отколкото трябва...затова го оставям на 1 пръст над тях....разликата мисля че е твърде малка като движение за да има значение, докато удобството си струва

21.04.05
00:02

Ок уе:). Не се ежете толкова за амплитудите. Това за разтеженията го мисля доста напоследък, да видя как ще въри... Защото аз правя с много голяма амплитуда, всичко и се замислям дали не прекалявам. Примерно при кофички пускам доста долу, за разлика от 80% от хорта които наблюдава/и ме избива на смях/, които се клатят като замяни 5 сантиметра надолу нароге... :). Знам, че голямата амплитуда действа супер добре на мускула и сила и гъвкавост и т.н. , но наистина се колебая как се отразява цялата тази работа на ставите. Особено при някои упр./флайс, както каза ПЕтко/ опредлено има доста опасно в голяма, прекомерна амплитуда.

21.04.05
00:53

При флайса не се изсилвай с амплитудата, а при кофичките, ако нямаш проблеми със ставите, си се спускай до където ти е удобно (стига да не преразтегнеш нещо). Иначе е нормално ръцете ти да са успоредни на пода или малко по - надолу, иначе се претоварват раменете ако е много дълбоко спускането.

21.04.05
09:46

[quote author=”Петко К”]При флайса не се изсилвай с амплитудата, а при кофичките, ако нямаш проблеми със ставите, си се спускай до където ти е удобно (стига да не преразтегнеш нещо). Иначе е нормално ръцете ти да са успоредни на пода или малко по - надолу, иначе се претоварват раменете ако е много дълбоко спускането.

Абе и аз не знам вече... Много съм разтегнат, но рамената ми се случва на пукат/не по време на трен./, мога да увисвам/най-доло да стоя/ и да се набирам без усилие и без болки и напрежение в ставите и раменете. НЯмам никакви болки след тренировка, нито по време, но това пукане ме притеснява и за това мисля на намаля амплитудите. Мисля също, че гръдния ми кош нарастна прекалено бързо и от това се получава... преди имах луфт като застана на успоредката вътре, а сега не мога да вляза/раменете ми опират/. Ще опитам с малки амплитуди. :?

п.п. А може и почивка да направя, но не ми се иска, защото тъкмно почнаха да идват резултатите. Пък и аз тренирам макс 3 пъти в седмицата... не претренирам.

01.05.05
14:18

тпд, не мисля че имаш проблем, даже тъкмо напротив - като ти е тръгнало - давай...аз мислех да чистя вече, ама като ми тръгна маса това правя. Давай смело, все пак внимавай, и ще си доволен

PS

01.05.05
17:02

Пълната амплитуда активира повече мускулни влакна и така хипертрофията е по-добра. Така че давай пълна амплитуда.

01.05.05
17:16

Още не нещо научих по този въпрос.
В някой упражнения пълната амплитуца освен че товари повече и по качествено мускула, неприятното е че ИЗОЛИРА СТАВА/хрущял/прешлен. И примерно вместо да се поеме натоварването от целия гръб се товарят 2-3 прешлена само, което е зле. Трябва да се прави много чиста техника при големи амплитуди, иначе “положение никАк не е розово” . :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1