Странна разлика в силата/обема на бицепсите

Здравейте! Незнам дали проблема е за този раздел, така че ако не е, преместете темата. Проблемът ми е, за разликата в размерите и силата на бицепсите. И по-точно, не разликата в размера им, колкото до това на какво се дължи. Интересното тук е, че дясната ръка ми е по-силната, а лявата по-обемна, вместо която е по-силна тази и да е по обемна. Имам две догатки за проблема и бих желал да видя и вашето мнение по въпроса. Бицепсите ги тренирам главно със лост, което преполага, че по-силната ръка би трябвало да помага на изоставащата, един вид дясната трябва да е по-натоварена от лявата, а ефекта е мускулен растеж (обем) на лявата (по-слаба ръка), което е нелогичното в случая. Правя 4 упражнения по 4 серии 6-8 повторения (повечето до отказ) за бицепс и се съмнявам да не би като дясната поема по-голямата част от тежестта, да я претренирвам и да се получава мускулен разпад вместо разтеж, а лявата да си расте нормално, поради факта, че не се натоварва толкова. Другото нещо е, че лявата винаги я чувствам леко по-”напомпана” от дясната. Та същността на въпроса ми е възможно ли да претренирвам и ако може някой съвет за методика на трениране на ръцете. Дано да ме разберете, че е малко понахвърляно, но се старая да съм изчерпателен по описването на проблема. Благодаря предварително на отзовалите се!

25.11.10
22:49

Тренираи с дьмбели с и рядко двете рьце са еднакви.Дали претренираш незнам това сам го усещаш но ако качваш сила не претренираш.Само бицепс ли тренираш?

В деня за ръце първо тренирам трицепса 4 упражнения по 4 серии с 10 поторения +-2, като пак повечето до отказ. Да уточня, от месец и малко почнах да тренирам така до отказ, за разнообразие(на мускула)... по-добре ми действа... за сега.

25.11.10
23:04

Абе голям е обема с които тренираш.Ако искаш голями рьце прави специализация и после ги тренираи само за подьржане след време пак специализация и така докато станат каквито искаш.

По-точно? В смисъл, каква специализация? Моля и за още мнения.

Митко, ето какво мисля аз. Логиката ти за претрениране само на едната ръка е приемлива, но не мисля, че това е проблема. Рядко при трениране с лост ще се получи. Все пак лост се движи по една крива...виж ако беше с дъмбели можеше да е по-вероятно. Ако разликата е толкова фрапантна и забележима, спри да тренираш с лост за определено време и го замени с дъмбели и то тренирай само дясната ръка докато обема й не се изравни с този на лявата. Тренирай я обаче в 2-3 серии по 8-10 повторения, за да си сигурен, че не я претоварваш и се възстановява оптимално. Другият вариант е, ако разликата в обема не е голяма, отново замени лоста с дъмбели, но прави унилатерално сгъване. Една пълна серия първо с лявата ръка (понеже е по-слабата) и чак тогава с дясната, като ако с лявата успееш да направиш само 9 повторения, с дясната също прави само 9, за да си сигурен, че тренираш и двата бицепса еднакво и се съобразяваш с по-слабата ръка. Така мисля, че с времето дясната ще догони лявата. 2рия метод не е сигурен, защото при теб е леко завъртяно и е станало точно обратното на логичното и по-слабата ръка е с по-голям обем. Отделно, че винаги ще има разлика в ръцете...дори и малка. Кофти става ако е голяма и забележима разликата...пък и при теб са малко обърнати нещата :D За друго в момента не се сещам. Ако изникне нещо ще се включа отново :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.11.10 06:46.

Благодаря, ProXxX! Аз винаги правя и едно някой път и две упражнения с дъмбели, но сега ще наблегна главно на дъмбелите. Чудя се дали да не тренирам дясната ръка с по-голям дъмбел, защото както писах по-горе, някак си не мога да я “напомпам” добре ако използвам еднаква тежест и повторения и за двете ръце. Някой пробвал ли е този начин?

Виж това за напомпването...ако логиката ти случайно се окаже правилна и десния ти бицепс се претоварва и не може да се възстанови. Ако продължиш да го тренираш тежко няма да му помогнеш с нищо. Най-правилното е да започнеш с малко и постепенно да увеличаваш тежестта, ако виждаш, че малкото не помага. Примерно: Караш 2-3 тренировки с 10кг.(дъмбел, като да предположим, че можеш да вдигаш и с 16кг.) 2 серии по 8-10 повторения. Ако след 2-3 тренирови няма ефект, взимаш 12кг. и пак правиш 2 серии по 8-10. Така постепенно ще видиш какво работи за теб...дали по-малкото или повечето. Бицепса е малък мускул и лесно може да се претренира, а повечето хора го тренират с по 4 серии с по 4 упражнения, все едно тренират не двуглав, а осемглав мускул...почни от ниско и се качвай нагоре. Даже колкото и странно да звучи, четох методология на...Charles Poliquin мисля, но може и да бъркам, в която за развиването на големи ръце, те дори не подлежаха на отделна тренировка. :)

Благодаря за изчерпателния отговор! Ще пробвам както казваш, дано се получи. :)

ВН

26.11.10
10:35

Обемът и силата нямат абсолютно пропорционална връзка. Може по-слабата ти ръка да има по-голям обем. При теб обаче, това едва ли се дължи на разлики в пропорциите активна-пасивна мускулатура, по-скоро се дължи на по-високото ниво на мазнини в по-слабата ръка. Мазнината както се сещаш е лека, но обемна тъкан.

Забрави за отказите и намали обема на сериите, 11 за бицепси и 13 за трицепси ти стигат.

Благодаря, Владо! Не се бях замислил за мазнините... може и да си прав. Ще намаля обема на тренировките за ръце, като цяло, да видя какъв ще е ефекта.

26.11.10
11:54

Всъщност е съвсем логично по-слабата ръка да е по-обемна. Просто тя се натоварва повече от по-силната и съответно получава повече стимул за растеж. Тренирай ръцете освен с лоста и с дъмбели, като за по-силната ръка прави повече повторения или с малко по-тежък дъмбел. След като тренираш високообемно (4 серии по Х повторения, две/три упражнения на мускулна група и тн.) не тренирай до отказ. До отказ се прави една работеща серия и най-много две упражнения за мускулна група.

Ще пробвам всички варианти за по месец и ще напиша тук евентуални резултати. :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1