29.11.10
12:18
Здравейте, готвя се за отбора по лека атлетика на унивеситета -бягане на 5км. Имам следния проблем-като се наям около час-два преди да бягам, по време на бягането ми става тежко и се получава остра болка в долната част на корема понякога, но пък ако не съм ял нищо 3-4 часа преди бягането, бързо се изморявам. Кажете какво да правя-да ям нещо леко, но калорично час преди бягането, или нещо друго ?
Темата беше редактирана от А. Гатев на 29.11.10 12:22.
29.11.10
12:22
има си енергийни напитки (не знам позволени ли са). Както и вода.
Другото хапни нещо малко 1 час преди тичането като банан или нещо друго.
Всичко обикновено опира до количеството...
29.11.10
13:18
Предполагам става дума за болка в далака (ако е от ляво) или за болка в черния дроб (ако е от дясно). Няма да мога да ти кажа как да не те боли, но доколкото помня болката в черния дроб е свързана с изчерването на гликогена, а в далака мисля, че се пълнеше с повече кръв и затова. От по-голямото натоварване ти трябва повече кислород, сърцето изпомпва повече кръв и някви такива. Доколкото знам трябва да намериш точното темпо и правилно тичане. Да дишаш равномерно и да тичаш леко (в смисъл да не си забиваш стъпалата в земята). Яденето трябва да е поне 2 часа преди тичането и да е съставено главно от комплексни въглехидрати. Също така трябва да си хубаво хидратиран :) Това е от мен :)
Болката е на нивото на апендикса(аз нямам де), но от другата страна. След малко ще ходя пак да тичам и ще видя дали пак ще се появи.
29.11.10
14:17
Значи точно далака те боли. Дишай равномерно, в синхрон с крачките, хидратирай се добре 1 час преди да тичаш и стискай палци да не те заболи...или да е по-поносимо :D
Не е далакът, той е доста по-нагоре
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Illu_spleen.jpg
Мнението беше редактирано от А. Гатев на 29.11.10 14:27.
29.11.10
15:27
Тогава съм пас :D
Сега ходих да бягам-2 минути след като тръгнах ме заболя далакът тоя път. Възможно ли е да е защото към 12-13ч ядох адски много?
29.11.10
19:41
Преди състезанието на бягане на 5км яж 3 часа по-рано (така правят истинските спортисти, говоря за футболисти). Ако от скоро си започнал да тренираш лека атлетика, може и да е заради това, още организма не е свикнал към това. Съвет : Бягай, по малки разстояния, с повече почивки, когато навлезеш в оптимална форма увеличавай разстоянието и колкото се можеш с по-малко почивки.