29.11.10
14:40
Здравейте! Пускам още една досадна тема от чисто любопитство. Аз не можах да намеря сам отговор. Разглеждах новите уникални таблици със съдържание на храните :P и забелязах, че месото (пилешко, телешко и свинско) след пържене съдържа повече протеини отколкото след печене. Някой може ли да ми обясни защо е така? Все пак при пърженето се добавя олио или зехтин, а те съдържат само мазнини. Сигурно става нещо от химична гледна точка, но знам ли...Благодаря за вниманието!
ПС: Много съм зле. Винаги след като пусна тема и чак тогава ми идват идеите. Дали не е така, защото месото се свива повече при пържене => при 100гр. ще има повече съставки. Ако е така ме извинете за излишната тема http://www.bb-team.org/forums/smileys#
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 29.11.10 14:47.
При пърженето и печенето се губи вода от месото. Така се увеличава процентното съдържание.
29.11.10
14:48
казано от TheRunawy на 29.11.10, 14:46:
При пърженето и печенето се губи вода от месото. Така се увеличава процентното съдържание.
Да. Благодаря ти. И аз се сетих, но явно не навреме. :D
В случая по-интересното е губи ли се РЕАЛНО протеин при темична обработка ? Чувал съм че някои само варят месото а това е най- безвкусния му вариант. Примерно ако изпека 100 гр пилешко протеинът му ще остане ли пак 24 гр/кг или ще има загуби?
30.11.10
11:47
Protein from prepared food is also not that valuable (anymore), because much essential amino acids are chemically altered due to the influence of heat.
Also, by consuming more protein instead of little high-quality protein, the average protein quality decreases*.
* Glutathione (also an antioxidant) is needed to absorb single amino acids (Meister cycle). And glutathion is partly (33%) composed of cysteine. The more single amino acids are absorbed, the more cysteine is required, whilst cysteine is (together with methionine) the most scarse amino acid in our food. The more protein is consumed, the worse average protein quality will be. An other reason to consume little ,but high quality protein.
Protein from prepared food is also not that valuable (anymore), because much essential amino acids are chemically altered due to the influence of heat.
Also, by consuming more protein instead of little high-quality protein, the average protein quality decreases*.
* Glutathione (also an antioxidant) is needed to absorb single amino acids (Meister cycle). And glutathion is partly (33%) composed of cysteine. The more single amino acids are absorbed, the more cysteine is required, whilst cysteine is (together with methionine) the most scarse amino acid in our food. The more protein is consumed, the worse average protein quality will be. An other reason to consume little ,but high quality protein.
Освен първото изречение останалото за мен е офф топик по темата, но все пак благодаря за инфото @dens_girl .