29.11.10
19:48
Здравейте, отчаяно се нуждая от помощ.Родих преди близо осем месеца, по време на бременността си качих само 15кг., но след раждането свалих само 3кг.Висока съм 177см и тежа 74кг, не се храня много, започнах тренировки преди няколко седмици, но кантара не мърда.Никога не съм пазила диета, винаги съм била слаба.Да започна ли да пия някакъв фат бърнър?
Ами започни да се храниш и не бързай с резултатите. Трупала си килограмите 9 месеца, сега искаш да ги свалиш за няколко седмици. Не става толкова бързо.
Състави си хранителен режим и го пусни за коментари. Недей бърза с резултатите за да не пуснеш след няколко месеца тема от рода на “Какво да правя, кожата ми увисна”. Ако искаш и дневник можеш да си отвориш, момичетата във форума са много компетентни и вярвам ще те напътстват :)
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 29.11.10 21:37.
30.11.10
06:14
за фет бърнъра изчакай малко.
Отначало опитай малко да повишиш активността си и малко да контролираш храната си.
За да отслабваш просто това, което хапваш трябва да е по-малко от това което изгаряш.
30.11.10
17:21
Благодаря ви за съветите.Харесах от сайта една сплит програма за отслабване в три дни, но днес във фитнеса се заговорих с един, та той ми каза, че ако искам да отслабна трябва да правя само кардио.Какво мислите?
30.11.10
17:29
казано от Гергана Николова на 30.11.10, 17:21:
Благодаря ви за съветите.Харесах от сайта една сплит програма за отслабване в три дни, но днес във фитнеса се заговорих с един, та той ми каза, че ако искам да отслабна трябва да правя само кардио.Какво мислите?
Ако това не е личният лекар, или кардиолог и т.н. - не го слушай. Само кардио трябва на хора, които имат здравословни проблеми.
Най-общо отслабваш като гориш повече, отколкото приемаш. И разликата не е огромна (например да приемаш само 400ккал, а гориш 2400ккал на ден). Силовите тренировки изгарят повече калории за единица време от кардио тренировките. ;)
В твоя случай щях да обърна внимание на храненето (99% съм сигурен, че ядеш твърде малко и твърде неподходяща храна) и да тренирам в залата. И щях да стоя далеч от сплитове.
Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 30.11.10 17:30.
казано от Oranje на 30.11.10, 17:29:
Силовите тренировки изгарят повече калории за единица време от кардио тренировките. ;)
С останалите неща съм съгласна, но с това не съм. Особено що се отнася за жена. Колкото и да съм правила интензивни тренировки с тежести (големи тежести+малки почивки), не мога да се натоваря така и да изгоря толкова калории за единица време, както с едно бягане по стъпала нагоре или състезателно колело.
Но това не означава, че подкрепям правенето само на кардио за отслабване! Въпреки интензивните кардио тренировки, които правя в топлото време навън, нищо не ме чисти от мазнини така както добро хранене+тежести през зимата. Предполагам това се дължи на факта, че за да правя кардио, поемам доста повече калории, най-вече въглехидрати, особено при много часове кардио. Наобратно: при упражненията с тежести, тялото се стреми да си запази мускулите, защото те са му нужни за извършване на работата, а гледа да се отърве от ненужните мазнини.
С две думи: кардио за добър тонус, а тежести+правилно хранене за намаляне на мазнините (не само отслабване на килограми).
01.12.10
06:33
Засичала ли си колко гориш? Сигурно е 10-20 процента по-малко за единица време спрямо кардиото.
НО - тренировката с тежести има по-дълъг after burn ефект. Гориш доста време след това.
А и правилно си налучкала, че тялото тогава пази мускулите.
Аз колкото и да съм фен на кардиото откакто го спрях, по-лесно горя мазнини.
И още нещо: погледни във фитнес залите и виж дали повечето хора на кардио уредите не са дебели, а тези при тежестите изглеждат доста по-добре!!!
Ами нали точно за единица време става въпрос, entwickler :D
Що се отнася до фитнес залите - така е, но именно хората с наднормено тегло искат да свалят и затова са по пътечките.
Аз пък познавам и много хора с доста висок % мазнини, които тренират само с тежести и не свалят грам.
Да не се окаже накрая, че хранителният режим е в основата на свалянето, а тренировката има повече отношение към оформянето на тялото...
Ще се радвам, ако и аз съм налучкала нещичко! :D
@Гергана,
Дай повече информация - какво хапваш обичайно? А как тренираш във фитнеса - сама или с инструктор? И какви упражнения правиш?
Хранителен режим + кардио ще има резултат, но най - добър ще е с хранителен режим + тренировки в залата. Просто ще започнеш да изглеждаш по - добре, докато с кардиото може да придобиеш така популярния skinny-fat изглед.
Бърнър не ти трябва засега. Виж раздела с хранителните режими - РБД, въглехидратна ротация, НВД, ВМД. Направи едно дневно меню и го пусни за коментари тук.
А това “не се храня много” означава вроятно, че се храниш и некачествено. Няма да имаш оптимални резултати, ако е така.
И още нещо....във фитнеса можеш да чуеш какво ли не, ама буквално какво ли не. По - добре е да се вслушаш в съветите, които ще получиш тук, в този форум.
01.12.10
10:39
казано от inis9 на 01.12.10, 10:34:
Ами нали точно за единица време става въпрос, entwickler :D
Ставаше дума, че подлагам на съмнение дали го е засичала...
Аз поне редовно използвах пулсомер и в началото не можех да горя много калории при тренировка с тежести. Но постепенно увеличих тежестите и изгорените калории се промениха.
01.12.10
11:01
Ако в 16.00 започнеш едночасова тренировка с тежести или кардио, то в 17.00 ще си изгорил повече калории с кардиото. В 19.00 калориите, изгорени от кардиото са същите: слезеш ли от пътеката - спираш да гориш. Но тялото продължава да е с повишена консумация на кислород след тренировката с тежести и със забързан метаболизъм в 19.00ч. Както и в 21.00ч и т.н. Т.е. ефектът от 1 час силова е по-голям от ефекта на 1 час кардио спрямо изгорените калории като цяло, а не само по време на тренировката.
казано от Oranje на 01.12.10, 11:01:
слезеш ли от пътеката - спираш да гориш.
Това абсолтно не е вярно, няма и никаква логика.
http://findarticles.com/p/articles/mi_m0846/is_8_21/ai_83911021/
01.12.10
11:29
казано от Anelia на 01.12.10, 11:20:
казано от Oranje на 01.12.10, 11:01:
слезеш ли от пътеката - спираш да гориш.
Това абсолтно не е вярно, няма и никаква логика.
http://findarticles.com/p/articles/mi_m0846/is_8_21/ai_83911021/
Да, ако е високоинтензивно, а не отбиващономера. То и силова с концентрично и пек-дек няма да изгори много калории :)
03.12.10
18:08
Избрах си РБД режим, а дневното меню е следното:
сутрин-препечен пълнозърнест тост със сирене
обяд-салата с пилешка пържола на скара или омлет
вечер-салата с риба тон или някакво месо на скара
Стремя се да тренирам три пъти седмично, първи и трети ден горна част на тялото+кардио дейност, пети ден крака+кардио дейност./Програмата я харесах от сайта-сплит програма за отслабващи дами в три дни/
Аз имам опит в отслабването след раждане....Формата си я върнах една година след това.Имаш време:D кардио, НВД...при мен свършиха работа.Лично мой съвет е да не се хвърляш на тренеровки с тежести ,ако нямаш опит.(whew)
Мнението беше редактирано от dimana09 на 06.12.10 03:29.
@Гергана, това меню не е точно РБ, защото имаш общо 20 гр. въглехидрат, и то само в закуската. Сложи още нещо към нея - напр. кисело мляко, тостовете направи 2; прибави ориз, пълнозърнест хляб към обяда. Вземи си сурови ядки за междинни хранения. Задължително е следтренировъчното хранене, но това сигурно го знаеш.
@dimana09, ако липсата на опит е пречка за заниманията с някакъв спорт, то никой нямаше да спортува. Гергана си е харесала програма - ако има въпроси, ще пита.
НВД и кардио вършат работа, но не е най - добрата.
Когато говорим за майка с видимо слаб стаж в фитнеса......се почва постепено-иначе се губи мотивацията.Хранителния режим не коментирам -аз от тези диета не съм доволна...ето всеки е различен.
В момента има добра промоция с намаление в цените и безплатен фитнес анализ от специалист в дамски фитнес клубове Fitcurves. Също така предлагат и 1 безплатна тренировка, за да проверите дали ви допада.