03.12.10
13:33
Здравейте, имам нужда от помощ и се надявам да намеря съвети и насоки тук от вас.
За мен в резюме - до преди 3-4 години бях в сравнително добра физическа форма, основно колоездех по около 10 километра ежедневно и по малко аеробика няколко пъти седмично. Всичко това правех само за тонус и удоволствие, бях пълничка, винаги съм била. За мен тегло около 76-80 кг е напълно нормално, но изглеждам и се чувствам отлично така, стига да се движа достатъчно.
След това настъпи обрат в живота ми, с който няма да ви занимавам и започнах да водя изключително заседнал начин на живот без абсолютно никакво движение. Резултата - към днешна дата тежа около 105 килограма при височина 167 см.
Проблема - от няколко месеца се “хванах в ръце” и започнах да се раздвижвам. В началото само разходки, от които установих, че ме болят краката и ми се подуват глезените. Правих изследвания, личната ме увери, че всичко ще е наред, препоръча ми винаги или да вървя, или да лежа, краката ми никога да не висят от седнало положение. След което започнах да тичам по малко - само 10-тина метра, но за мен са огромно постижение, защото тук идва най-големият проблем - имам астма и не мога да дишам, понякога дори и само ако вървя бързо или ми е студено. Не ползвам помпички, защото от тях получавам сърцебиене, причерняване, световъртеж и други проблеми и като цяло ме карат да се чувствам гадно. От скоро започнах да тренирам в къщи със съвсем елементрарни упражнения - ако сте запознати - по диска на Cindy Crawford - A New Dimension - тя издаде тези програми след раждането си и като цяло те не трябва да затрудняват никого и въпреки това упражненията затрудняват моето дишане и ми образуват безобразна кашлица. Не се отказвам и започнах да се опитвам да дишам по йога упражнения.
Цел и нужда от съвети - Бих желала да включа и фитнес поне 2-3 пъти седмично, но не знам от къде и как да започна и тук ще съм благодарна на всяка ваша помощ! Основно искам да тренирам за тонус и да се чувствам добре. Да се постегна физически, не държа да остслабна веднага и на всяка цена, а да вляза във форма.
Кардиото на този етап е изключено заради здравословните ми проблеми. Не мога да пия медикаменти, заради безбройните ми алергии и болести (астмата не е сама). Не желая да спазвам конкретна диета, защото жестокият ми опит показва, че всяка една диета ми отключва алергиите. През годините съм си създала навици да консумирам достатъчно плодове и зеленчуци, да не ям бял хляб и сладко и в общи линии да спазвам що-годе здравословен хранителен режим (според скромните ми финанси), който да включва всичко необходимо.
Ако е възможно да ми препоръчате програма или упражнения на уредите, с малки тежести, повече, но бавни повторения и подобни. Всичко, което няма да затрудни дишането и натовари сърцето, но ще ми помогне да проведа добра и пълноценна тренировка.
Опитах се да бъда максимално изчерпателна и предварително благодаря, на всички, които ще откликнат!
Темата беше редактирана от Бомбичка Любимка на 03.12.10 13:33.
Здравей, съвети ще получиш тук, но нещо ми направи впечатление и искам да споделя. Казваш, че си си създала навици на здравословно хранене, не ядеш сладко и хляб. Добре де, как тогава стана 100 кг ми е чудно...И при най-голямото мързелуване и безобразно ядене на всякакви питки и баници, не съм минавала 60 кг на почти твоя ръст. Това ме навява на някакъв проблем с хормони или нещо такова. Защо не си пуснеш изследвания за инсулинова резистентност и с правилно лечение да започнеш процеса на твоята трансформация.
Не съм лекар, нито давам диагнози по интренет, но щом си се хралила без хляб и сладко и въпреки това си качила това, ми се струва някак нередно.
03.12.10
20:35
Закон Божи е, ако един човек е наднормен, дори да не бърка качеството- бърка количеството!
Аз ти гарантирам, че само от подходяща диета и то без никакви лишения, ще свалиш поне 6-7кг за един месец. Няма нужда да ходиш на зала дори. И понеже не съм от тия, които се изживяват като диетолози, ще те помоля да ни споменеш важни неща, които си изпуснала и съответно да насочиш, всеки на който му се занимава да изготвя хранителни режими :
Възраст? Заетост и професия? Заболявания? Социално-битови условия (стрес, семейни проблеми, нощен труд) ? Вредни навици?
Мнението беше редактирано от introducer на 03.12.10 20:36.
04.12.10
13:20
казано от Anelia на 03.12.10, 17:22:
Здравей, съвети ще получиш тук, но нещо ми направи впечатление и искам да споделя. Казваш, че си си създала навици на здравословно хранене, не ядеш сладко и хляб. Добре де, как тогава стана 100 кг ми е чудно...И при най-голямото мързелуване и безобразно ядене на всякакви питки и баници, не съм минавала 60 кг на почти твоя ръст. Това ме навява на някакъв проблем с хормони или нещо такова. Защо не си пуснеш изследвания за инсулинова резистентност и с правилно лечение да започнеш процеса на твоята трансформация.
Не съм лекар, нито давам диагнози по интренет, но щом си се хралила без хляб и сладко и въпреки това си качила това, ми се струва някак нередно.
Благодаря за вниманието, Анелия. Ще ти отговоря така - дълъг прием на кортикостероидни лекарства, антибиотици, обездвижване, изтощен организъм и наследствена обремененост. Ако прочетеш пак мнението ми, ще забележиш, че с редовно спортуване нормално тежа 80 кг.
04.12.10
13:38
казано от introducer на 03.12.10, 20:35:
Закон Божи е, ако един човек е наднормен, дори да не бърка качеството- бърка количеството!
Аз ти гарантирам, че само от подходяща диета и то без никакви лишения, ще свалиш поне 6-7кг за един месец. Няма нужда да ходиш на зала дори. И понеже не съм от тия, които се изживяват като диетолози, ще те помоля да ни споменеш важни неща, които си изпуснала и съответно да насочиш, всеки на който му се занимава да изготвя хранителни режими :
Възраст? Заетост и професия? Заболявания? Социално-битови условия (стрес, семейни проблеми, нощен труд) ? Вредни навици?
Благодаря introducer!
И аз се сетих, че съм забравила да спомена възрастта си. На 35 години съм, нямам постоянна работа, а когато имам тя е свързана само със компютър - денем, нощем, докато приключа проекта. Да, подложена съм на голям стрес. Вредни навици - освен тоталната липса на движение до скоро, ако ме насочиш какво е важно тук, ще отговоря. Не пуша, пия с повод. Заболявания - бронхиална астма, хроничен пиелонефрит, ревматизъм и почти всяка алергия, за която се сетиш. Поради пониженият си имунитет боледувам много често.
Изпитвам панически страх от всяка една диета, защото почти всичко може да ми отключи алергиите.
А да си се замисляла, че доста от проблемите може да идват точно от наднорменото тегло... Просто спри да мислиш за тях, мисли повече за тренировките ти и ще се понаредят нещата - психиката е голяма сила, да знаеш ;)
04.12.10
23:04
От кортикостероидите идва проблемът. Тъпчат те с антибиотици за пиелонефрита, а с кортизолови препарати за астмата и алергиите най-вероятно. Познах ли?
Нямаш постоянна заетост, но в същото време нямаш и движение (dull) Тук вината е твоя обаче.
Ако те болят коленете като бягаш (на пътечка разбира се- навън ще си докараш настинка), започни всеки ден да въртиш на велоергометър.Може да си регулираш степента и чак толкова няма да ти прилошее. Алергиите да не те притесняват, защото повечето полезни храни не ги обострят (стига да нямаш и глутенова ентеропатия). В никакъв случай не минавай на гладна диета. Щади бъбреците с минимален прием на сол и оптимално количество белтъчини. С водата също внимавай. Не се наемам да ти препоръчвам количества белтъчини. Просто хапвай малки порциики 5ти дневно и не пропускай фитнес тренировката- колело 1час. Добре е инструктор да те гледа какво правиш, щото вас по-окръглените ви знам как въртите. Това ще е първите 10 дни. После ще кажеш кое как.
И да- нормалните ти 80кг изобщо не са нормални !!!
07.12.10
13:10
казано от introducer на 04.12.10, 23:04:
От кортикостероидите идва проблемът. Тъпчат те с антибиотици за пиелонефрита, а с кортизолови препарати за астмата и алергиите най-вероятно. Познах ли?
Нямаш постоянна заетост, но в същото време нямаш и движение (dull) Тук вината е твоя обаче.
И да- нормалните ти 80кг изобщо не са нормални !!!
Позна, introducer!
Позволих си да разгледам профила ти, студент си по медицина, ето защо ги хващаш нещата от въздуха :-)))
Нямам движение, знам, вината е моя, има причина, но няма оправдание. Както и да е.
Вече всеки ден карам колело, не може от раз по 1 час, не ми стига въздуха, увеличавам постепенно. Ще пиша пак след 10 дена.
Още веднъж, много благодаря!