Съвети към начинаеща със здравословен проблем.

Здравейте, имам нужда от помощ и се надявам да намеря съвети и насоки тук от вас.

За мен в резюме - до преди 3-4 години бях в сравнително добра физическа форма, основно колоездех по около 10 километра ежедневно и по малко аеробика няколко пъти седмично. Всичко това правех само за тонус и удоволствие, бях пълничка, винаги съм била. За мен тегло около 76-80 кг е напълно нормално, но изглеждам и се чувствам отлично така, стига да се движа достатъчно.
След това настъпи обрат в живота ми, с който няма да ви занимавам и започнах да водя изключително заседнал начин на живот без абсолютно никакво движение. Резултата - към днешна дата тежа около 105 килограма при височина 167 см.

Проблема - от няколко месеца се “хванах в ръце” и започнах да се раздвижвам. В началото само разходки, от които установих, че ме болят краката и ми се подуват глезените. Правих изследвания, личната ме увери, че всичко ще е наред, препоръча ми винаги или да вървя, или да лежа, краката ми никога да не висят от седнало положение. След което започнах да тичам по малко - само 10-тина метра, но за мен са огромно постижение, защото тук идва най-големият проблем - имам астма и не мога да дишам, понякога дори и само ако вървя бързо или ми е студено. Не ползвам помпички, защото от тях получавам сърцебиене, причерняване, световъртеж и други проблеми и като цяло ме карат да се чувствам гадно. От скоро започнах да тренирам в къщи със съвсем елементрарни упражнения - ако сте запознати - по диска на Cindy Crawford - A New Dimension - тя издаде тези програми след раждането си и като цяло те не трябва да затрудняват никого и въпреки това упражненията затрудняват моето дишане и ми образуват безобразна кашлица. Не се отказвам и започнах да се опитвам да дишам по йога упражнения.

Цел и нужда от съвети - Бих желала да включа и фитнес поне 2-3 пъти седмично, но не знам от къде и как да започна и тук ще съм благодарна на всяка ваша помощ! Основно искам да тренирам за тонус и да се чувствам добре. Да се постегна физически, не държа да остслабна веднага и на всяка цена, а да вляза във форма.
Кардиото на този етап е изключено заради здравословните ми проблеми. Не мога да пия медикаменти, заради безбройните ми алергии и болести (астмата не е сама). Не желая да спазвам конкретна диета, защото жестокият ми опит показва, че всяка една диета ми отключва алергиите. През годините съм си създала навици да консумирам достатъчно плодове и зеленчуци, да не ям бял хляб и сладко и в общи линии да спазвам що-годе здравословен хранителен режим (според скромните ми финанси), който да включва всичко необходимо.

Ако е възможно да ми препоръчате програма или упражнения на уредите, с малки тежести, повече, но бавни повторения и подобни. Всичко, което няма да затрудни дишането и натовари сърцето, но ще ми помогне да проведа добра и пълноценна тренировка.

Опитах се да бъда максимално изчерпателна и предварително благодаря, на всички, които ще откликнат!

Темата беше редактирана от Бомбичка Любимка на 03.12.10 13:33.

03.12.10
17:22

Здравей, съвети ще получиш тук, но нещо ми направи впечатление и искам да споделя. Казваш, че си си създала навици на здравословно хранене, не ядеш сладко и хляб. Добре де, как тогава стана 100 кг ми е чудно...И при най-голямото мързелуване и безобразно ядене на всякакви питки и баници, не съм минавала 60 кг на почти твоя ръст. Това ме навява на някакъв проблем с хормони или нещо такова. Защо не си пуснеш изследвания за инсулинова резистентност и с правилно лечение да започнеш процеса на твоята трансформация.
Не съм лекар, нито давам диагнози по интренет, но щом си се хралила без хляб и сладко и въпреки това си качила това, ми се струва някак нередно.

03.12.10
20:35

Закон Божи е, ако един човек е наднормен, дори да не бърка качеството- бърка количеството!

Аз ти гарантирам, че само от подходяща диета и то без никакви лишения, ще свалиш поне 6-7кг за един месец. Няма нужда да ходиш на зала дори. И понеже не съм от тия, които се изживяват като диетолози, ще те помоля да ни споменеш важни неща, които си изпуснала и съответно да насочиш, всеки на който му се занимава да изготвя хранителни режими :

Възраст? Заетост и професия? Заболявания? Социално-битови условия (стрес, семейни проблеми, нощен труд) ? Вредни навици?

Мнението беше редактирано от introducer на 03.12.10 20:36.

казано от Anelia на 03.12.10, 17:22:

Здравей, съвети ще получиш тук, но нещо ми направи впечатление и искам да споделя. Казваш, че си си създала навици на здравословно хранене, не ядеш сладко и хляб. Добре де, как тогава стана 100 кг ми е чудно...И при най-голямото мързелуване и безобразно ядене на всякакви питки и баници, не съм минавала 60 кг на почти твоя ръст. Това ме навява на някакъв проблем с хормони или нещо такова. Защо не си пуснеш изследвания за инсулинова резистентност и с правилно лечение да започнеш процеса на твоята трансформация.
Не съм лекар, нито давам диагнози по интренет, но щом си се хралила без хляб и сладко и въпреки това си качила това, ми се струва някак нередно.

Благодаря за вниманието, Анелия. Ще ти отговоря така - дълъг прием на кортикостероидни лекарства, антибиотици, обездвижване, изтощен организъм и наследствена обремененост. Ако прочетеш пак мнението ми, ще забележиш, че с редовно спортуване нормално тежа 80 кг.

казано от introducer на 03.12.10, 20:35:

Закон Божи е, ако един човек е наднормен, дори да не бърка качеството- бърка количеството!

Аз ти гарантирам, че само от подходяща диета и то без никакви лишения, ще свалиш поне 6-7кг за един месец. Няма нужда да ходиш на зала дори. И понеже не съм от тия, които се изживяват като диетолози, ще те помоля да ни споменеш важни неща, които си изпуснала и съответно да насочиш, всеки на който му се занимава да изготвя хранителни режими :

Възраст? Заетост и професия? Заболявания? Социално-битови условия (стрес, семейни проблеми, нощен труд) ? Вредни навици?

Благодаря introducer!
И аз се сетих, че съм забравила да спомена възрастта си. На 35 години съм, нямам постоянна работа, а когато имам тя е свързана само със компютър - денем, нощем, докато приключа проекта. Да, подложена съм на голям стрес. Вредни навици - освен тоталната липса на движение до скоро, ако ме насочиш какво е важно тук, ще отговоря. Не пуша, пия с повод. Заболявания - бронхиална астма, хроничен пиелонефрит, ревматизъм и почти всяка алергия, за която се сетиш. Поради пониженият си имунитет боледувам много често.
Изпитвам панически страх от всяка една диета, защото почти всичко може да ми отключи алергиите.

04.12.10
15:29

А да си се замисляла, че доста от проблемите може да идват точно от наднорменото тегло... Просто спри да мислиш за тях, мисли повече за тренировките ти и ще се понаредят нещата - психиката е голяма сила, да знаеш ;)

04.12.10
23:04

От кортикостероидите идва проблемът. Тъпчат те с антибиотици за пиелонефрита, а с кортизолови препарати за астмата и алергиите най-вероятно. Познах ли?
Нямаш постоянна заетост, но в същото време нямаш и движение (dull) Тук вината е твоя обаче.
Ако те болят коленете като бягаш (на пътечка разбира се- навън ще си докараш настинка), започни всеки ден да въртиш на велоергометър.Може да си регулираш степента и чак толкова няма да ти прилошее. Алергиите да не те притесняват, защото повечето полезни храни не ги обострят (стига да нямаш и глутенова ентеропатия). В никакъв случай не минавай на гладна диета. Щади бъбреците с минимален прием на сол и оптимално количество белтъчини. С водата също внимавай. Не се наемам да ти препоръчвам количества белтъчини. Просто хапвай малки порциики 5ти дневно и не пропускай фитнес тренировката- колело 1час. Добре е инструктор да те гледа какво правиш, щото вас по-окръглените ви знам как въртите. Това ще е първите 10 дни. После ще кажеш кое как.

И да- нормалните ти 80кг изобщо не са нормални !!!

казано от introducer на 04.12.10, 23:04:

От кортикостероидите идва проблемът. Тъпчат те с антибиотици за пиелонефрита, а с кортизолови препарати за астмата и алергиите най-вероятно. Познах ли?
Нямаш постоянна заетост, но в същото време нямаш и движение (dull) Тук вината е твоя обаче.
И да- нормалните ти 80кг изобщо не са нормални !!!

Позна, introducer!

Позволих си да разгледам профила ти, студент си по медицина, ето защо ги хващаш нещата от въздуха :-)))

Нямам движение, знам, вината е моя, има причина, но няма оправдание. Както и да е.

Вече всеки ден карам колело, не може от раз по 1 час, не ми стига въздуха, увеличавам постепенно. Ще пиша пак след 10 дена.

Още веднъж, много благодаря!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1