Домашно сирене, изтичане на белтък?

05.12.10
21:10

Въпроса ми е, колко процента белтък горе-долу съдържа суроватката, която изтича по време на оцеждането от сиренето, защото ако е значителен процент, няма смисъл да правя сирене, а по - добре да го пия, въпреки че се издувам. Знам, че от суроватката се прави и изварата, там ме наведе на мисълта, че изтича белтък.
Някой идея да има?

05.12.10
21:34

Към 3% е белтъка в ‘цвикът’, ако не се лъжа. Прави си сирене, но не хвърляй цвика, пий си го. Прочети в нета за ‘цвик’, има доста полезни неща в него.

05.12.10
22:48

Е млякото съдържа 3.2 ( в моя случай 4,5, защото е биволско, но ти говориш за стандартно - краве), щом цвикът съдържа 3.0, значи течността за 1кг сирене тоест 5те литра съдържат 0.2(процента белтък) по 5 по 1 литър *10= 10грама за килограм О.о Нещо се губи връзката.

06.12.10
20:24

Моя грешка! Не 3%, а 3гр на литър.:)

“Млечната суроватка” или т. нар. цвик е всъщност най-естествената напитка за подсилване. Получава се при денатурация на млякото, когато белтъчините и мазнините се пресичат. Суроватката има не само хранителни, но и целебни свойства. В нея се съдържат всички незаменими аминокиселини, но в твърде оскъдни количества. Установено е, че с 1 литър суроватка за денонощие в организма се внасят до 3 г ценни белтъчини. Мазнините й нямат съществено значение. По-голяма е ролята на въглехидратите. Освен основните хранителни вещества в суроватката са открити редица активно действуващи съставки. На първо място това са витамините В1 В2 и РР, както и витамин А. Има и малки количества витамин С. Минералното съдържание на суроватката не е по-различно от това на млечните продукти. В нея са установени още лимонена киселина, багрилни вещества, дори хормони. Всичко това я прави не само хранителна, но и целебна напитка. Не случайно българската народна медицина препоръчва млечната суроватка за “засилване” на организма. В миналото е била използвана за лечение на туберкулоза. Суроватката притежава и кръвотворно действие. Препоръчва се на пациенти в оздравителния стадий след тежки инфекциозни и други заболявания. Идеално е, ако вместо газирани напитки децата пият суроватка. Чрез нея се внасят в организма минерални вещества и се ускорява растежът на костната система. Подходяща е също за бременни жени и за кърмачки, защото усилва отделянето на мляко и подобрява хранителните качества на кърмата. Ако в домашни условия си правите извара, не изхвърляйте суроватката. И двата продукта са ценно защитно средство срещу зимните инфекции.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1