22.04.05
22:51
От две седмици съм на нещо като режим : 8 белтъка, 2 кисели млека, 400 грама пържоли, 100 грама сирене, никакъв хляб...и изобщо към 150-200 грама белтъчини при максимум 30-40 мазнини и 100-150 въглехидрати? Дали приемът на много белтъци за сметка на другите хранителни вещества крие някакви опасности?
22.04.05
23:32
казват,че не може да ти стане нищо
повечето хора от тук хапват минумум 6 белтъка на ден а има хора дето максимума им е кам 10 и нагоре има и повече ......незнам на някой да му е станало нещо от много белтъчини поне никъде не съм прочел всички от форума вземат много и на никой нищо му няма и всички така и казват,но нека все пак и някой друг си даде мнението по въпроса.
може да ти стане-или да развиеш некоя алергия или просто организма ти да не може да ги усвои както стана в моя случай доктора обясняваше нещо май за панкреаса че не може да отделя нужното количество сокове които да разградят белтъка или нещо подобно беше не помня.... но е много гадно постояно да имаш разтроиство и да ти се гади.от тогава пия по една шепа хопове преди ядене така че внимаваите кво ядете и най вече колко ядете 8)
А?!? освен ако не попаднеш на развалени яйца или нямаш вродена алергия нищо ти няма. Докато го пиша това си похапвам 16 белтъка с 3 жълтъка, сирене, кашкавал и айрян. “5-6 белтъка да не ме отровят”, започват все по-странни да стават новите поколения, от хормони не ги е страх а от яйца - да. А и родителите барабар с маститите общопрактивущи лекари не помагат.
23.04.05
08:42
Хехе момчета познавам състезател който месец преди състезанието бе на 50 белтъка и бе достигнал 80 !!!Освен това килото пиле и 20-те грама аминокиселини дори не ги броя.Той казва, че белтъка никога не е излишен в дори тялото да не може да го синтезира както в неговия случай то просто го изхвърля, но самото преминаване на толкова много белтък през храносмилателния тракт би му било полезно.Незнам какво имаше предвид но бе достигнал невероятна спортна форма.Призовавам Владо(Image) да се изкаже по въпроса.
Благодаря за вниманието.
ми де да знам...просто споделям в моя случаи как стоят нещата иначе за болшинството практикуващи лекари сте абсолютно прави ако знаете кви теории ми издържаще за белтъците и културизма този “доктор”....направо немам думи
Вредни са отвсякъде. Всяко прекалено нещо в вредно. Ако човек е предразположен към това, може да се стигне до доста зловещи дефекти. НЕ си играйте с огъня. Хората които приемат по много, по всяка вероятност, ако са умни, ТРЕНИРАТ АДСКИ много и усвояват.
Чували ли сте за подагра и други никак не жизнерадостни болести... :?
ми (сигурно вече си разбрал де) може да земеш да пръцкаш повечко щото излишните аминокиселини се разграждат от организма на въглероден диоксид , амоняк ........
Я пак? Тогава да вземем да прекъснем азотния метаболизъм в телата си, че много амоняк отделяме. А може и да дишаме да спрем, че видиш ли не е много гот да произвеждаме въглероден диоксид.
Защо толкова много хора вече си мислят, че като оставят някое изречение да виси във въздуха звучат ултра-компетентни и не е нужно да дават обяснение какво аджеба са казали току що?
П.П. Не говоря конкретно (само) за горния пост, минах през 5-6 теми преди това и тотално се отчаях. Боли ме главата, но ме е страх да отида до аптеката за да не ме завари някое назобено пишлеме търсещо омнадрен там.
24.04.05
04:25
Ако прекалено дълго приемаш белтъци в големи може да натовариш бъбреците(образуване на камъни) и черния дроб.
Eдин пример: в чукотка и тези най-северните части въглехидрати почти не ядат! Даже въобще не ядат, защото няма откъде - само сняг, лишей и борчета можеш намери! Това е една от причините да живеят около 40-45 г.! Само на кетонна диета са тия, даже по-зле, въпреки че се учудих че издържат и толкова! Оттук човек може да си направи два извода:
1. Само от белтъчини за по-далго време ще умреш по-бързо!
2. Ти си на тази диета само няколко месеца, спокойно бе човек, не е чак толкова вредно!
24.04.05
09:28
Излишните аминокиселини просто се изхвърлят от тялото, ако не се лъжа. Метаболизиралите дават амоняк.
В следствие на прекаленото ядене на белтъци може да се развие болест на обмяната на белтъчините - подагра. Заболяването е тежко и е предимно в напреднала възраст.
Действително, прекаленото им наличие натоварва бъбреците с остатъчни метаболите, а прекалено бързият метаболизъм вероятно “изхабява” черния дроб.
Като цяло обаче прогнозата при повишено ядене на белтъци не е толкова страшна. Но като всяко отклонение от нещо, крие известен специфичен риск.
Много по - страшни и срещани са например болестите на обмяна на въглехидратите. Каквато можем да пишем диабетът...
ако имаш предразположение към бъбреците......
аз преди година и половина ми откриха камъни в бъбреците,имал съм и преди да тренирам странни проблеми с бъбреците,но тези камъни 100% бяха от многото протеин ама след половин година вече ги бях изхвърлил.и никога не сам преставал с многото протеин
така че ако си предразположен внимавай!
25.04.05
19:34
Значи какъв е точния коефициент или граници към кг тегло , в които трябва да е белтъка в период на запазване на тегло и леко орелефяване. И изобщо 60:30:10 в/б/м добре ли е?
познатата формула:2,2гр протеин за килограм телесно тегло,може и повече,когато е за орефляване
[quote author=“newman”]Значи какъв е точния коефициент или граници към кг тегло , в които трябва да е белтъка в период на запазване на тегло и леко орелефяване. И изобщо 60:30:10 в/б/м добре ли е?
Това което таза ти, само дето не е съотношение на грамове а на калории и не е в/б/м, а е м/б/в и то в най-кофти случая.
В добрия случай би трябвало да е 40-50/50-40/10 м/б/в. Тоест от 2000 калории диета би следвало да се консумират 720Ккал мазнини (80на грама), 1000Ккал белтъчини (250на грама) и към 280Ккал въглехидрати (80на грама).
Вече има съотношенйия на видовете мазнини, естествено качеството на въглехидратите и протеините, но това би било доста встрани от темата, общо взето тов аса “крайностите” в съотношенията при НВД.
25.04.05
23:27
А... какво точно обсъждаме в тази тема? Риска от протеиново натравяне при режим х? Пропорцийте на веществата в режим х? НВД ли се визира? :shock:
[quote author=“Image”]А... какво точно обсъждаме в тази тема? Риска от протеиново натравяне при режим х? Пропорцийте на веществата в режим х? НВД ли се визира? :shock:
Ами тръгна от натравяне, после се стигна до пропорции, но ми се сториха като пропорциите за НВД това, само леко разменени. Та така. Бтв теб те чакахме да се изкажеш компетентно по тия белтъци преди ден-два.
26.04.05
01:26
Това с белтъка е много индивидуално и се свързано и със странични фактори -> хранителен режим, алкохол, заболявания, стрес, белтъчни комбинации и др...
Нищо конкретно не мога да кажа. Преди време писах материали относно оптималната доза белтък, но неможах да избягам от клишираните граници. Това което правя е, когато започвам нов режим да увеличавам дозата постоянно до някакъв коефициент, да задържа за 1 седмица натоварването и количеството белтък непроменени и да намалявам постепенно количеството до претрениране. Доста абсурден подход, но когато го направя зная точно колко белтък ми е нужен за да се развивам с темпа, който желая без да се натоварвам с излишна урея.