12.12.10
18:26
Знам, че големите мускулни групи като гърдите трябва да почиват 72 часа, а такива като бицепса - 48 часа. Тренирам на лостовете всичко- набирания, кофи, лицеви, корем в един ден, и 1 ден почивам после. Дали това важи и за лостовете относно възстановяването с часовете или във фитнеса просто е така ?
12.12.10
20:13
Един фитнес манияк, който е доста напреднал и здрав ми каза, че за лостовете това не важи, защото не е чак толкова тежко натоварването на мускули, сухожилия.
12.12.10
20:19
Времевият период за почивка се влияе от методите, методиката и обемът на трениране. Пример - ако тренираш по система 5 х 5 с базови движения можеш да тренираш отново след 48 часа. Ако тренираш 10 х 10 за 2 големи мускулни групи (бедра и седалище с тяга и клек например) най-добре почини поне 72 часа. Стандартни периоди за почивка при сплитове са 72 часа, при кръгови долната граница пада.
12.12.10
22:08
Влади, ще използвам тая тема тук да те питам следния въпрос. Набиранията за време - примерно 100 набирания за 15 мин., почивките ми са някакви секунди, максимум 1 мин. (бройките са различни - 9,8,8,7,5,6,3,2….докато станат общо 100 за даденото време), могат ли да опразуват КИСТА НА КИТКИТЕ ? Питам теб, защото ти си на ТИ с тези въпроси. Питам те тоя въпрос, защото едно момче в една група от интернет ми каза, че така някакъв негов приятел е получил киста на китките от тоя метод на набиране. Аз знам от тукашният абонат ВОЯДЖЕР, че тоя метод е за вдигане на бройките на набиранията и за сила.
Мнението беше редактирано от Ачо на 12.12.10 22:09.
Абе чак да не е тежко ... каквото си го направи човек такова ще е.
След една тренировка с 2-300 набирания, толкова кофи и 2-3 от извратените гимнастически упражнения за корем със собствено тегло в по няколко серии ще си трябват 48 часа, а може и повече, за възстановяване.
С 5-6 серии по 10 набирания и още толкова кофи/лицеви може да се тренира и по 2 пъти на ден, всеки ден.
Тук на лостовете в близкото училище виждам момчета да правят серии от по 6-7-8 набирания - на тяхното ниво могат да тренират и по цял ден там без да се смачкат прекалено. Някой, който ще направи серии от по 26-7-8 ще трябва да почива повечко после. Колкото повече напредва човек, толкова повече време му трябва да се възстановява, защото може да си причинява по-лоши неща.
12.12.10
22:24
Така е, но аз не съм от тези с голямото натоварване, както написа тези цифри. Моите набирания са в диапазона 80-100 на тренировка, кофи - 100, лицеви-100.
Еми значи можеш да тренираш по-честичко (1 ден почивка ти е екстра, все пак всеки ден идва множно) и нямаш проблеми. С времето сам ще си усетиш как като ставаш все по-як започваш да правиш все по-тежки тренировки и ти трябва повечко почивка. Тялото ще ти каже всичко, само трябва да го слушаш и да не пренебрегваш сигналите за преумора.
12.12.10
22:33
Това и правя. Вчера тренирах здраво, днес исках пак да тренирам, защото днес времето беше добро, а и бях свободен, но не тренирах, защото имам като мускулна треска на рамото. Правих само стойка на ръце, много коремни и малко се набирах.
13.12.10
11:46
казано от achkos на 12.12.10, 22:08:
Влади, ще използвам тая тема тук да те питам следния въпрос. Набиранията за време - примерно 100 набирания за 15 мин., почивките ми са някакви секунди, максимум 1 мин. (бройките са различни - 9,8,8,7,5,6,3,2….докато станат общо 100 за даденото време), могат ли да опразуват КИСТА НА КИТКИТЕ ? Питам теб, защото ти си на ТИ с тези въпроси. Питам те тоя въпрос, защото едно момче в една група от интернет ми каза, че така някакъв негов приятел е получил киста на китките от тоя метод на набиране. Аз знам от тукашният абонат ВОЯДЖЕР, че тоя метод е за вдигане на бройките на набиранията и за сила.
Не смятам, че кистата има връзка с набиранията. По-вероятно е да се касае за упражнение притискащо китката, като избутване на щанга от лег, раменни преси с щанга и пр.