14.12.10
21:31
Забелязъл съм че активно трениращите плуване имат “аполонска” фигура - широк гръден кош, който придава разклонение от V тип. Въпросът ми е дали след спиране на на тренировките ще се смали гръдния кош?
Моите лични разсъждения са: Понеже плувците тряба да си задържат въздуха докато плуват под вода, а и като цяло плуването е аеробна упражнение, се развиват белите дробове. Те се разширяват, от там и гръдния кош. При спиране на активното трениране си допускам, че гръдния кош ще се завърне в нормалните си размери, понеже няма нужда тялото да поддържа толкова големи бели дробове, без да се използват.
Но разбира се това са си мои разсъждения и може да греша
Предполагам че много юноши се интересуват от това освен мен. Любител съм на силовото трениране(т.е. не бодибилдинг, където се тренира за маса), но поради проблеми с костите и желание за фигура подсказваща, че съм спортист, се ориентирам към плуването. Мисълта ми беше, че само това ще мога да тренирам докато се оправя и след като придобия желаната фигура да премина към вдигането на тежести. Не ми допада фигурата талията да е в най-добрия случай колкото раменете, гораната част на трапеца преразвита, което прави раменете да изглеждат увиснали. С такава фигура (типична за повечето олимписки щангисти) един обикновен човек само може да ти каже, че е време да тренираш нещо, без да подозира че ти вече го правиш.
Гръдния кош на плувците се разширява, но след години професионални тренировки (т.е., всеки ден по няколко часа), и освен това, повечето от тях си блъскат и щанги и други силови упражнения от време на време.
Те почват от рано, така че състезателите, които гледаш сигурно имат по едно 15-20 години стаж. Т.е., ако искаш фигура на професионален плувец, ще трябва да тренираш професионално. И дълго.
Ако целта ти е атлетична фигура, насочи се към залата, при подходящи тренировки и хранене, ефекта ще е 10 пъти по-бърз и по-изразен. Не знам какви са ти проблемите, но хубавото на залата е, че предлага всичко за всеки, независимо от условията, т.е., с малки изключения, винаги може да намериш начин да тренираш и да се развиваш. Разбира се, нищо не пречи да си плуваш.
Относно щангистите, личното ми мнение е, че техните фигури са в пъти по-добри от тези на плувците (с изключение на дебелаците от свръхтежките категории).
Имам познат плувец, вярно тренира от години, но отскоро тренира сериозно и има тази фигура. Но той не тренира силово и няма сила, макар че аеробната му издръжливост е голяма.
Щангистите от категории под тежка с малък мастен резерв, но краката са така развити че засенчват раменете. Всъщност раменете им не са широки, така както на плувците. Фигурата им не е V oбразна,а по-скоро е | | , ако се разбира какво искам да опиша. Нека имаме уважение и към тези от тежка и свръхтежка категория, все пак Величко Чолаков е именно от втората ;) .Като цяло на всички щангисти фигурата им от таза нагоре не предполага, че тренират, освен ако не с “набито око “
Интересно ми е как може да се постигне подобна външност при трениране във фитнеса като тази на плувците. Какви методи и упражнения трябва да се изпълняват ? Как хората с къси раменни кости биха могли да имат тази V образна фигура? За гърба е ясно, там мускулното разположение предразполага към такава форма, но от лицевата част ми интересно как ще се стигне до това.
Мнението беше редактирано от Overlord на 15.12.10 14:25.
става - с големи рамене и големи гърди - вижда се “външния контур”, а не дължината на костите ;)
За мен фигура на плувец спокойно може да се постигне с най-обикновени правилно планирани според целта бодибилдинг тренировки и добро хранене. Това ще рече - подбират се упражнения, които да акцентират на правилните места (като внимаваш за сериозни мускулни дисбаланси) и се поддържат калориите и работните тежести в разумни граници, за да не се отидат нещата към това, което теб не те кефи (повечкото мускули). Не е нужно кой знае какво или нещо адски специфично, за мен плувците не са нищо особено като физики, че да трябва да има специален научен подход за правене на такова тяло. Където не ти стига костна структура компенсираш с мускули (както вече ти казаха) и визуално ще постигнеш търсения ефект :)
казано от Overlord на 14.12.10, 21:31:
С такава фигура (типична за повечето олимписки щангисти) един обикновен човек само може да ти каже, че е време да тренираш нещо, без да подозира че ти вече го правиш.
Тук си колкото прав, толкова и грешиш. Факт е, че за “обикновен човек” (макар че мнението точно на тия пичове по въпроса е крайно излишно да се търси) визията, която си описал, може да мине за такава на нетрениращ (макар че и тук има моменти - досега някой да не се респектира от трапец, дето “влиза в ушите” не съм виждал).
От друга страна обаче, всички плувци, които съм виждал (и по телевизията съм гледал, и наживо - все пак съм тренирал за известно време, макар и отдавна), без нито едно изключение, ако ги облечеш в една мааалко по-широка тениска (абе изобщо ако ги облечеш май :D а някои и без да ги обличаш, ама айде че много надълбоко отидохме..)минават без проблем за нетрениращи, това ти го гарантирам, въпреки че не съм точно “обикновен човек” в твоя контекст :) Имам двама приятели, които си останаха да тренират плуване и имат типични физики на плувци - да ти кажа, доста по-често ги питат дали спортуват отколкото мен, дето съм с големия гъз и дебелите бутове и врат ;)
Другото което е, бидейки фен на “силовото трениране, а не на бодибилдинга, където се тренира за маса” е хубаво да знаеш две неща ;) Едното е, че огромната маса плувци са крайно неспособни като атлети извън басейна (толкова за “силовото трениране”), и другото е - “бодибилдинг” означава “изграждане на тяло”, без да се упоменава никъде какво точно тяло. Тоест, точно това което теб те вълнува май - това че не искаш 50 санта ръка, а атлетична по твоите разбирания физика не прави целите ти по-малко бодибилдърски ;) Съответно и нужните методи не са много далеч.
Мнението беше редактирано от G33K на 15.12.10 16:35.
И как пък стигна до извода , че са крайно неспособни извън басейна ? Иначе наистина трябва много години за да се постигне тази \/ фигура само с плуване , аз съм тренирал 2 години сериозно ( всеки ден по час - два) тренировки и пак нямам такава фигура.
казано от hardrlz на 15.12.10, 17:21:
И как пък стигна до извода , че са крайно неспособни извън басейна ?
Ами по тези, които познавам, го наблюдавам директно - рамената им са прекалено халтави за повечето силови движения, отделно че много сериозно им липсва сила и експлозия в цялото тяло. Те може да не са олимпийски състезатели или някакви непобедими състезатели (макар че единия има някакви успехи на републиканско ниво), но пък от тях съм чувал, че съм един от най-силните и експлозивни хора, които са виждали (а те тренират с доста други плувци), без да съм нито кой знае колко силен, нито кой знае колко експлозивен :D
Но и като цяло това не е само мое мнение, аз не знам някой да слага плувците някъде като големи атлети - твърде тясно специализиран им е спорта (все пак - в изцяло различна среда се развива действието), за да може да се говори за атлетизъм там.
15.12.10
21:09
Вместо на плувците - обърни внимание на спринтьорите какви тела имат. Особено на 100 метра!!!
15.12.10
22:34
казано от entwickler на 15.12.10, 21:09:
Вместо на плувците - обърни внимание на спринтьорите какви тела имат. Особено на 100 метра!!!
Какви тела ?! Хубави крака и са релефни навсякаде ,но пък са много сухи :)
16.12.10
09:25
Суха работа ти казвам:
http://www.singaporeathletics.com/wp-content/uploads/2009/02/shawn-crawford-martina-chur.jpg
16.12.10
09:26
http://www.karmony.com.au/dynamic_page/blog/wordpress/wp-content/uploads/2010/05/marathoner_sprinter2.jpg
Осъзнавам че желанието ми за тази форма на тялото е същност бодилдерски стремеж, но аз желая само това разклонение. Иначе приоритет ми е силата, не размера. От снимките, които видях мога да кажа че и спринтьорите имат подобни тела, но дали всички или само показаните ? ;)
Смея да твърдя че имам голям трапец, в горната му част. Едно че в доста упражнения се натоварва , а второ - просто имам дълъг врат и трапеца е захванат по-нагоре, което засилва изпъкването му. Когато съм с тениска раменете ми изглеждат като хипотенуза на равнобедрен триъгълник, а двете стани трапеца като катети :D:D Тази странна външност я намирам за смешна и затова се интересувам как да постигна разширяването в раменете, които съдейки по родителите ми генетично са ми заложени да са къси.
Приятелите ми, които тренирам, когато ме видят по къси гащи ме похвалват, че мускулите около капачката на крак са ми изпъкнали т.е. имам прогрес. Но всички други хора не забелязват това, а виждат увисналите рамене и ми казват да тренирам, а всъщност аз вече тренирам ... В такива ситуации много се ядосвам и затова съм се насочил към избавление от ядовете ми :D
Всички сме на едно повърхностно мнение, че се желаната от мен фигура се потстига с правилна тренировка и диета. А някой конкретно може ли да ми каже какви по точно упражнения и методики да изпълнявам за да постигна това ?