19.12.10
14:36
Здравеите от скоро съм в тоя форум и накрая се престраших да пиша.Виждам че има много интересни и интелигентни хора тук.Вчера до късно през ноща разглеждах стари теми за наблягането на гърба обаче не разбрах нищо,та въпроса ми е можите ли да ми кажете как да наблегна на гърба си защото много изостава.В смисъл дали е хубаво да го тренирам 2 пъти в седмицата или един път,кога да го тренирам понеделник , вторник....и т.н..на 30 съм 176см висок 75кг. пия Monster 100 (ако има значение) основната ми идея е да го тренирам 2-ти в седмицата( първо за разширяване после за плътност) но искам да попитам да не сгреша после всичко да отиде по-дяволите ....Мерси много и поздрави на всички :)
Темата беше редактирана от Kiril Veskov на 29.01.11 21:14.
Кажи стаж, години и т.н?Ако наистина ти изостава направи една специализация за 5-6 седмици.
http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance/hss100_back_specialization
Мнението беше редактирано от Андриан К на 19.12.10 14:43.
За да наблегнеш на него например може да го тренираш като първа тренировка във седмицата. Например понеделник го тренираш само него, като оставаш следващият ден почивка. Ако не правиш набиранки, ти препоръчвам да ги правиш :) виж си техниката на упражненията, може тя да ти куца и за това да ти изостава. Поглени си ХРАНАТА ! тя е много важен фактор за растеж, възможно е и нея да ти куца. Напиши как го тренираш гърба.
19.12.10
16:11
Стажа ми е 3 години на 20 съм правя набирания с тесен хват с широк ме боли рамото правя набирания скрипец долен,скрипец пак зад врат и гребане с щанга целта е да расте на страни храната ми е долу горе добре стремя се да ям чисти храни богати на протеин но не всеки път става трябват сериозни финанси !!!
п.с. Ако го тренирам така: понеделник-гръб ,вторник-ръце ,сряда-почивка ,четвъртък-гърди петък-пак гръб ?!?!
Мнението беше редактирано от Kiril Veskov на 19.12.10 16:13.
19.12.10
17:58
Сигурно са му по-добре развити от другото. :ДД
19.12.10
18:17
не съм ги писал защото не правя не съм чак такъв бодибилдър ,сега ще кажете че не е нищо особено да правиш крака или че краката са наи важните моля ви не се отклонявайте и ми дайде някакъв савет да знам утре какво да правя пия креатинова матрица и монстер 100 (ако има някакво значение)
П.С. Torres9 още съм новобранец тука така че искам да направя добро впечатление недей да спикулираш нещата и недей си дава важности ако няма да говориш по темата не пиши - лесно и просто стига да ти стигне до горе ....!!!!
Мнението беше редактирано от Kiril Veskov на 19.12.10 18:23.
20.12.10
12:07
Някои да помогне .... ?!?
казано от Kiril Veskov на 19.12.10, 16:11:
п.с. Ако го тренирам така: понеделник-гръб ,вторник-ръце ,сряда-почивка ,четвъртък-гърди петък-пак гръб ?!?!
Тц, недей. Тренирай големите МГ веднъж седмично, защото те искат повече време за възстановяване от малките. Ако искаш да наблегнеш на гръб, изтегли го в началото на седмицата и прави по 1 упражнение за различните части на гърба - набирания (ако можеш), грбане с щанга, гребане с дъмбел или мечка, тяга, трапец. Толкова. Всяко упражнения е 4-5 работни серии и 8-12 повторения, по възможност бавно изпълнение и със задържане в пиковата контракция.
Тренировките за крака и по-специално клека знам че играят важна роля в растежа на самия гръден кош и перките - много добре ще се почувстваш ако започнеш да правиш крака, аз също не правя (много често) , адски трудно ми е защото те са ми слабо място и ако правя крака на другия ден задължително почивам и трудно слизам по стълбите даже но , с 2 думи искам да ти кажа че ако започнеш да правиш крака и по-специално клек ще ти се отрази и на гърба и на цялото тяло като растеж , лично мое мнение все пак но се уверих сам.
пп. да те питам какво ти е мнението за монстер 100 ? аз съм в момента на анимал пак но мисля да взема монстера след като ми свърши да го пробвам ти как го намираш? и понеже има трибулус в него- вдигаш ли самолета повече , как е тонуса ?
Мнението беше редактирано от Kse на 20.12.10 12:24.
20.12.10
14:17
Благодаря ви много ще го правя в Понеделник с упражненията които ме съветва колегата . Благодаря ви и весели празници !!!
казано от Стоянчо на 20.12.10, 12:20:
казано от Kiril Veskov на 19.12.10, 16:11:
Тц, недей. Тренирай големите МГ веднъж седмично, защото те искат повече време за възстановяване от малките. Ако искаш да наблегнеш на гръб, изтегли го в началото на седмицата и прави по 1 упражнение за различните части на гърба - набирания (ако можеш), грбане с щанга, гребане с дъмбел или мечка, тяга, трапец. Толкова. Всяко упражнения е 4-5 работни серии и 8-12 повторения, по възможност бавно изпълнение и със задържане в пиковата контракция.
Стоянчо,позволи ми да не се съглася с теб,че няма време да се възстановят големите мускулни групи,за трениране два пъти седмично.Ако тренира гърбът в понеделник,то в четвъртък по същото време спокойно може да го тренира отново.За упражненията съм съгласен.
Към автора:Възможно ли е да качиш снимки на гърба ?
20.12.10
14:27
Започни да правиш клекове + пулоувър :) Ще ти разшири гръдния кош и може би ще създадеш илюзията за голям гръб.Мъртвата тяга е желателно да я правиш да не кажа задължителна.
20.12.10
16:24
Добре а щом мога да го тренирам 2 пъти в седмицата как е наи-добре да ми изглежда програмата..!?!?
20.12.10
16:33
Може да го тренираш от 1 до 5 пъти на седмица, ако си решил да му обърнеш специално внимание. В този случай говорим за специализация, при което останалите мускулни групи се поддържат, а акцентираната се атакува с около 50 серии седмично и различни тренировъчни принципи.
Вече може да си избереш как да разделиш гърба - на сектори, за плътност и за ширина и т.н., на базови и изолиращи, на в залата и на лостове..., и според това да си настроиш програмата. Може да погледнеш и статията за специализации.
http://www.bb-team.org/articles/3789_spetsializatsii-za-izostavashti-muskulni-grupi
20.12.10
18:46
И все пак, дори и от статията за специализация, не ми стана ясно как съответната мускулна група ще има време за възстановяване при сериозни тренировки 3-4 пъти седмично. При отсъствие на добавки например, трябва да ядеш като вол, че да успееш да се възстановиш или има някаква хитрост в цялата тази работа. Моля автора на статията да поясни. :)
20.12.10
19:08
казано от Krasen Venkov на 20.12.10, 18:46:
И все пак, дори и от статията за специализация, не ми стана ясно как съответната мускулна група ще има време за възстановяване при сериозни тренировки 3-4 пъти седмично. При отсъствие на добавки например, трябва да ядеш като вол, че да успееш да се възстановиш или има някаква хитрост в цялата тази работа. Моля автора на статията да поясни. :)
Типичното билдерско мислене е следното: трябва ми 72 часа минимум между мускулите да се възстановят преди новата тренировка за тях.
Двете тънкости, които пропускаш са:
- специализира се 4-6 седмици, след което се преминава на регулярна програма
- другите групи се поддържат.
Когато правиш всички мускулни групи имаш гръб, гърди, предни бедра, задни бедра с кръст и глутеус, бицепс, трицепс, предмишница, корем. Това са много групи, всяка от тях товари ЦНС и затова имаме нужда от повече възстановяване. При специализация вместо за всяка мускулна група да имаме по 10-тина серии, ние имаме общо 10-тина серии за всички групи без специализираната.
Мисли го така: ако имам 10 гаджета мога да ходя при всяка от тях по 1-2 пъти седмично. Ако имам само 1 - мога и всеки ден с нея, а на другите да им пращам по 1 СМС седмично ;)
казано от a.k.a The Boss на 20.12.10, 14:21:
Стоянчо,позволи ми да не се съглася с теб,че няма време да се възстановят големите мускулни групи,за трениране два пъти седмично.Ако тренира гърбът в понеделник,то в четвъртък по същото време спокойно може да го тренира отново.За упражненията съм съгласен.
Прав си. Но е въпрос на възстановяване. Аз знам какво количество храна (и добавки) трябва да излапам вторник и сряда за да се възстанови мускулатурата след една пълноценна тренировка за гръб. Ако съумява, да го прави 2х седмично :)
Заставам обаче плътно зад мението, че и една тренировка седмично е достатъчна, ако е пълноценна.
Ако все пак някой твърдо се е захванал за идеята да се тренира 2х седмично гръб, то най-добре единия ден да е за плътност, а другия за ширина.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 20.12.10 20:08.
20.12.10
22:40
Въпроса е значи че нещо съм в грешка аз .Ще видя какво мога да направя по въпроса за самите упражнения и начина на изпълнението им,а значи гърба да го местя в понеделник така ли ?!? после какво да правя останалите дни
Мнението беше редактирано от Kiril Veskov на 20.12.10 22:41.
20.12.10
22:50
Разбрах. Благодаря за отговора! :)
Като се прибера на Плевен, ще смачкам гърдите по указаната програма, пък дано се получат нещата. :)