24.10.10
02:08
Здравейте, на какво може да се дължи това? След 1час горе долу интензивно бягане ме заболяха най- долния чифт ребра. И малко под тях, но не мога да ви обясня къде точно. Много ми е интересно. Ако има значение играх футбол и не ми се случва за първи път това. Но за няколко дни отшумява болката (2-3). Като се има предвид, то се и подразбира, че рядко правя кардио и не играя футбол често(1 месечно)
В интерес на истината, скоро правих 5км за 30мин на пътека и не съм имал подобна болка. А сега и други пъти, когато играя футбол винаги ме заболява.
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 19.04.11 11:20.
според мен е абсолютно нормално, щом не играеш често - тялото ти не е свикнало на такъв тип натоварване и съответно реагира.. вероятно е свързано с дишането, тъй като явно ти е бил необходим по-голям обем въздух от нормалното и съответно доста интензивно си използвал белите дробове - вдишване, издишване.. и е нормално да те позаболят ребрата от това постоянно разтягане мисля.. още повече и студеното време.. а и между пътеката и някакъв спорт има голяма разлика, понеже пътеката тича равномерно - тялото ти свиква с ритъма.. докато при футбола в случая е спри-тръгни, което според мен е по-тежко.. това е - ти сам го каза че играеш рядко.. според мен не трябва да те притеснява..
24.10.10
08:07
казано от alexxxxxxx на 24.10.10, 02:08:
Здравейте, на какво може да се дължи това? След 1час горе долу интензивно бягане ме заболяха най- долния чифт ребра. И малко под тях, но не мога да ви обясня къде точно. Много ми е интересно. Ако има значение играх футбол и не ми се случва за първи път това. Но за няколко дни отшумява болката (2-3). Като се има предвид, то се и подразбира, че рядко правя кардио и не играя футбол често(1 месечно)
В интерес на истината, скоро правих 5км за 30мин на пътека и не съм имал подобна болка. А сега и други пъти, когато играя футбол винаги ме заболява.
Споко! Няма място за притеснение!!!
23.12.10
01:40
да не е диафрагмата? щото самите ребра да болят...... ...
Диафрагмата е. Съвсем нормално е. При мен също се случва при големи натоварвания от типа на бягането. Примерно, когато играя баскетбол, ако играя повече от два часа интензивно се случва. :)
А самите ребра надали те болят, по-скоро мускулите между тях отговорни за този важен процес - Дишането. А като дишаш учестено тези мускули работят повече и е нормално и те да се измарят, именно заради тях и някои други фактори има възможност от увеличаване капацитета на белия дроб. :)