Растежът

19.12.10
21:17

Здравейте,
Давам направо към проблема...
Преди година за 4 месеца дръпнах с 3-4 см на височина. След това почнах да ходя на фитнес и за следващите 8 месеца не съм помръдвал. Тогава реших да спря с упражненията, натоварващи костите и започнах да правя само гръб, корем и бягане. Все още не съм мръднал от 1.65м. Говорих с баща ми и той ми каза, че като е почнал фитнеса е бил на моята възраст(15) и след това не е пораснал също(той е 1.73).
Въпросът ми е дали има начин да дръпна малко, даже и 3-4см нагоре? Попрочетох доста за хормон на растежа и се поуплаших от възможните странични ефекти. Смятам скоро време да питам личния лекар за това, но реших преди това да се обърна към Вас :).
Ще съм ви благодарен за всички съвети и мнения, които получа :).

19.12.10
21:28

Ръста е генетичен общо взето другото са спекулации, обаче с трениране ти ще вдигнеш нивата си на растежния хормон и ще порастеш оптимално, другото което е ти си само на 15 имаш поне 5 години на къде да вървиш. Храни се добре, почивай достатъчно и тренирай. Също така тренирай крака това е важно първо защото развиваш тялото пропорционално- и силово и визуално, второ, защото е най-голямата мускулна група и съответно предизвиква най-големи реакции в тялото- относно синтеза на хормони. Успех.

21.12.10
14:17

Моето е мнение е на база прочетеното от статия в сайта:

При често трениране с големи тежести костите започват да укрепват. При юношите това означава превръщане на хрущялната тъкан в костна и започване на одебеляване на костите, не одължаване. Което означава намаляване на периода на растеж и от там на самият ръст. Но при комбиниране на тренировките с тежест с плуване,тичане,скачане и други подобни дейностти, надали ще се намали периода да растеж.(това всичко е от статия в сайта, не мога да я намеря, обаче, иначе бих ти я пратил)

Но, все пак, да не забравяме и огромното влияние на гените. Това, а че в момента не растеж, не значи че си спрял! Аз всяко лято раста и през останалото време от годината цикля на една височина. През последните 2 години да съм пораснал с 4-5 см,а съм на 16. За справка преди три години пораснах с 9 см за едно лято. Някои връсниците ми растат целогодишно, други на периоди преди мен или след мен, но в крайна сметка всички растем. Така че не се притеснявай винаги има такова време когато едвам се издължаваш, което е нормално. Ако всяко лято растях с по 9 см щях да влизам със затруднения в къщи, пък представящ ли си за какво ядене става въпрос ? :D:D

Мнението беше редактирано от Overlord на 21.12.10 14:20.

23.12.10
15:57

Аз, когато бях в пубертета дръпнах най-много, когато играех баскетбол, наистина има значение какъв спорт ще захванеш, но и много голямо значение има генът, все пак баща ми е доста висок и едър човек. За съжаление после спрях със спорта и почнах цигари и бла бла... Преди 3 години отказах цигарите(сега съм на 22) и вече пия много, много рядко алкохол и спортувам много пораснах с около 1-2 см. Никога не съм вярвал че на 21-22 години човек може да расте на височина, но е факт. Просто спортувай повече със собствена тежест и особено набирания и кофички, също така тичай, дали ще играеш баскетбол или просто ще тичаш няма значение, това ще подобри метаболизма ти. Но избягвай примерно клекове с големи тежести и подобно упражнения. И се храни пълноценно и разнообразно.
Чувал съм за хора, които и на 30 години порастват на височина, така че не се предавай. ;)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1