21.01.09
15:43
Наскоро прочетох някъде, но не помня къде, че във връзка с кортизола и още един куп неща(не разбирам много, говоря по памет), кардиото сутрин на гладно води главно до мускулен разпад и мастен анаболизъм(доколкото знам това е “натрупване”) главно в коремната област? Тоест по-добре да не правим кардио сутрин на гладно? Искам постепенно да се поизчистя като не ям въглехидрати след 16h и сутрин бягам с умерено темпо 30 мин. на гладно ;) Дано има ефект, но това което прочетох малко ме сресна. Дано има компетентни лица и най-вече такива, които са изпитали ефекта на сутрешното кардио.
21.01.09
16:03
Не е вярно, поне в частта за мастния анаболизъм. Може да предизвика мускулен разпад, но това ще е в следствие на изпуснати 2 хранения + привеждане на тялото в катаболно състояние. Прави си кардио сутрин, но го предхождай с 1дно хранене час по-рано.
понеже от качването на маса , леко омазних и аз ... а и предполагам за съжаление ще продължа да омазнявам ... почнах от сега да мисля за някакви по ефективни планове да стопя мазното след като реша да чистя .. предполагам ще е някъде края на март, началото на април ,като се постопли и мога да бягам в морската във варна без да премръзна ....
та значи става ли сутрин като стана около 8 да си изпия протеина и да хапна няколко айца , да тичам около 30-40мин в сравнително добро темпо , и веднага след бягането нова доза протеинов шейк или богата на белтъчини храна (месо/риба) .. понеже преполагам тогава ще мина на НВД , със съвсем малка порция ориз/картофи или някакъв бавен въглехидрат.. ? добър ли ще е този план ... като целта ми ще е да си запазя възможнио най добре изградената мускулна маса :)
а и наистина има ли някой който е правил кардиото сутрин и следобед с тренировката да изкаже впечатления дали е по-ефикасно да се прави веднага след ставане , било то на гладно или след 1-2 хранения ...
да хапна няколко айца
...
Не, сутрин ставай, веднага със ставането си излизай да тичаш (25-30мин), след това пий един протеин и след 1 час яж “айцата”
Мислех си да взимам БЦАА преди бягането на гладно, но си мисля да не бъдат използвани за енергия и да се убие ефекта.
Ако искаш да избегнеш мускулния катаболизъм сутрин на гладно недей да правиш нищо по-натоварващо от ядене ;) Колкото и да е нищожно, 30на минути тичане (или каквото там кардио правиш) са си натоварване, а на гладно човек не бива да се натоварва, особено ако цели големи мускули.
казано от HeartCore на 21.01.09, 23:08:
да хапна няколко айца
...
Не, сутрин ставай, веднага със ставането си излизай да тичаш (25-30мин), след това пий един протеин и след 1 час яж “айцата”
Мислех си да взимам БЦАА преди бягането на гладно, но си мисля да не бъдат използвани за енергия и да се убие ефекта.
Страшния ефект, който ще се убие, е че няма да си мъчи тялото ;) Мускулите са това, което изгаря мазното, така че не виждам причина да си причинява загуба на такива. В дългосрочен план това само ще забави изгарянето на мазнини.
Мнението беше редактирано от G33K на 22.01.09 06:57.
22.01.09
07:10
Запомни му името на това списание или вестник, дето си чел тази хитрина и просто не си го купувай повече.
Това е решението.
Това е абсурд.
Кардиото води до мастен анаболизъм - пълна простотия. Кардиото води до аеробно горене на мазнините.
Кога тоз анаболизъм - сутрин, и то на гладно, когато организмът е в силен катаболизъм.
Къде - на корема, т.е. точков анаболизъм в следствие на кардиото. Хахаха.
От какво - от кортизола, който е стресов хормон и предизвиква анаболизъм Даже при тренировките целта е влиянието му да спре до час след тренировката, щото почва да “разяжда” и мускулите.
Всички правим или сме правили сутришно кардио колега, не се впечатлявай от простотии.
Не съм преподавател, ама на тази статия с чиста съвест й пиша двойка. Двойка по фитнес, двойка по физиология, двойка по диетология и по информативност и коректност към аудиторията също двойка.
И отивам да си пия сутрешното кафе.
Така значи тези които искат да изчистят,но не да свалят и мускулна маса, е добре сутрин нагладно да правят кардио.Аз лично се чудя сутрин нагладно след едно кафе или пък вечер кардио около 30-40мин.Кой вариант е по-добър?
и аз мисля, че автора на статията доста се е замешал...
аз по принцип не спирам кардиото, просто сега си го правя малко протоколно, поради атмосферните условия и винаги след силовата тренировка, както правят и повечето от колегите, предполагам:)
Иначе лятото, през ден, ставам в 6 сутринта, малко да живна, към 6.30 пия аминокиселини и протеин и отивам да потичам, ама истинско кардио-подскоци, интервални бягания...абе кардио, а не някакви безмислени 30минутни кросове....
След това пак пия аминокиселини и малко протеин. 8.30 съм на работа и си хапвам овесените ядки и 3-4 белтъка и съм екстра за работния ден.
И да ти кажа като се загледам, нито губя мускулна маса, нито се омазнявам...стоя си релефен и тва е, вече тук е и въпрос на хранене, ама тва е дъъъъълга тема.
p.s. вечер обаче като отида в залата да тренирам с тежести в деня на кардио-то малко ми е зор, ама се оправям де, тук-таме с някоя добавка... ;-)
07.01.11
11:15
Искам да попитам всички писали в темата: дори при най-релефните бодибилдъри т. е. тези, които видимо имат най-малко мазнини, в тялото има определен процент мазнини, складирани все някъде. това ще рече(според мен), че дори на гладно сутрешното бягане не изгаря мускулна маса, а гори мазнини- те затова са енергиен резерв.Как мислите, има логика нали?
07.01.11
11:58
Последната година започнах на 115 и през октомври бях 92, но с доста повишена сила и активно тегло (после малко запуснах нещата, но не това искам да кажа).
Ако има нещо, което оценявам като много ефективно, то е високо интензивното интервално кардио рано сутрин, и то навън, а не на пътека. Аз лично тичах на гладно - ставам, пия вода, излизам, 5 минути вработване, 10-15 минути спринтови отсечки, 5 минути крос към къщи, после веднага мед, овес и кисело мляко и фреш от портокал (понякога протеин).
При мен сработи и то доста добре - ако някой има корекции да сподели, не претендирам за научна достоверност, а споделям опит.
07.01.11
12:13
Айде и аз да кажа какво мисля :D Първо за първия пост...не е вярно, че има мастен анаболизъм. Логиката на сутрешното бягане е да се прави преди да се сложи каквото и да било в стомаха. Тогава след цялата нощ без храна, гликогена в тялото е намалял и това спомага за прибягване на горенето на повече мазнини. За горенето и на мускул...има много по-голям шанс това да се случи ако се прави обикновено монотонно кардио по 45мин. Ако се прави интервално кардио (HIIT) за 10-15 мин. шанса да се гори и мускул и минимален. Ако пък е ядено нещо преди да се прави кардиото (независимо дали е HITT или не), то шанса да изгориш и мускул е почти нулев (освен при монотонно кардио от 60мин). Моят съвет - не е важно кога се прави кардиото, важното е да го правите ако искате да изразходвате повече енергия за деня. Също така заложете на интервалното кардио пред монотонното. Има объркване, че понеже при монотонното кардио се изразходват повече мазнини за енергия, то е по - ефективно, но всъщност не е баш така. Наистина интервалното кардио гори повече въглехидрати за енергия в сравнение с мазнините, но пък и гори много повече калории в сравнение с монотонното кардио, а повече изразходени калории = повече свалени мазнини. Истинската причина, поради която HIIT “блести” е това, че забързва метаболизма ви и го държи така с часове след тренировката. Отделно, защо да прекарвате по 40мин. в кардио, като можете да свършите същата работа, че и по-ефективно, и то само за 10-15мин. :)
ПС: @Ivancho - за есенциалните мазнини, за които говориш. Btw те са около 3-4% при мъжете....според мен дори и при сутрешното кардио на гладно те не се използват. Мисля си, че те са само за hardcore условия, затова организма е по-склонен да използва протеина от мускулите, чрез гликогенеза да го превръща в глюкоза и да използва нея. Поне така си мисля де :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 07.01.11 12:16.
казано от Владимир Недков на 21.01.09, 16:03:
Не е вярно, поне в частта за мастния анаболизъм.
Подкрепям го с личен опит - миналата година близо 6 месеца правих 30мин кардио (вело, бягане, въже) сутрин винаги на гладно и резултатът бе минус доста сантиметри от корема и килограми (ок.14).
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 07.01.11 13:29.
08.01.11
11:10
Само да уточня, че аз съм доста слаб и целта ми е да натрупам килограми. Нямам никакви(или почти никакви) мазнини.