11.01.11
20:10
Не е най-точното заглавие на темата, но директно скачам - по интернет има сума ти калкулатори, които пресмятат калорийния баланс най-вече според теглото, възрастта и физическата активност. Ключовата дума в казуса е подчертана в червено, има общо със заглавието. Ако аз съм на 18г., тежа 73кг. и тренирам между 3 и 5 пъти седмично, тогава баланса ми би трябвало да е около 2600 калории. Ами какво става, ако имам нещо като забавен растеж? Дали реално го имам или просто си въобразявам е отделен въпрос, но да допуснем хипотетично, че НАИСТИНА физически тялото ми съзрява по-бавно от нормалното, то не трябва ли калорииния ми баланс да се смята като за 16-17-годишен? Все пак когато съм бил на 16г., калорийният ми баланс е бил по-малък, от колкото е сега, дори при еднаква физическа активност и телесно тегло. Дали не мога да сваля напълно шкембето защото винаги калориите са ми 100-200 над баланса, или когато извадя ориентировъчно 200-300 калории от баланса за да получа ОКБ, всъщност получавам точния калориен баланс? Какво мислите?
Мисля, че това, което го дават е ориентировъчно. Колкото да придобиеш някаква представа. :) Тия калкулатори и на мен не са познавали какво трябва да правя, за да кача/сваля/поддържам. За да качвам съм с по 500ккал над показаното, а като свалям да не говорим. :)
ПП Този калкулатор не може да знае дали си мезо/ендо/екто.. :)
11.01.11
21:18
Забавен, забавен..е колко да е забавен?! Ще да е нещо малко, което бих нарекъл леко изоставане което все пак си го наваксваш, все някога. Калкулаторите наистина дават само ориентировъчна представа. Моят калорииен баланс е 3100кал, но ако ги ям всеки ден почвам да качвам. Над 2500кал качвам задължително. Съобразявам си калориите спрямо активността през деня. Ако цял ден съм лежал и седял немога и 2000кал ме затрудняват да ги изям. В тренировъчните дни е друго - 3000кал без проблем. Строго индивидуално е. Трябва да се научиш да “Чуваш” тялото си.