11.01.11
21:40
Здравейте!
На 16 години съм и тренирам от 1 година.Обръщам се към Вас относно един проблем с тялото ми, който се появи преди повече от 4 месеца и е много неприятен за мен - асиметрията.Имам я по цялото тяло(всеки има я има:D ), но най - силно е изразена в гърдите и гърба и наистина бие на очи.Ходих на ортопед и си правих рентгенови снимки на гръбнака.Единият доктор каза, че имам лек стадии на сколиоза, а другият каза, че гръбнакът ми е добре но имам хлътване на гръдния кош от едната страна.Но, когато тренирам по - малката гърда се измаря по - бавно(тя всъщност изглежда и по - неоформена).При гърба обаче е различно - измаря ми се лявата част на големия гръбен мускул и най - много крайните му части.Стремя се да правя всичко, като “по учебник”, но ефект няма.Дори след втората серия лявата страна на гърба не се стяга.Ясно ми е, че може да се коригира с много малки отклонения,затова изчетох куп теми в интернет и едни хора казват да се тренира с лостове, а други казват да се използват дъмбели за проблем.Естествено това ме обърка и сега не мога да взема решение, затова се обръщам към Вас.Моля, ако е възможно някой да помогне с насоки!Благодаря предварително!
Ето и няколко снимки за да онагледя проблема.
Гърди
Гръб(”перки”)
Гръб(Голям гръбен мускул)
Темата беше редактирана от Георги Христов на 11.01.11 21:44.
Според мене нещо си внушаваш.Може да има малко разминаване,но чак пък да бие на очи
12.01.11
19:18
Ами при тренировките усещам много голяма разлика.Днес например тренирах гърди и когато правих горна част лявата ми гърда и рамото се измориха още на втората серия, докато на дясното нищо му нямаше.
12.01.11
19:47
1.за да кажеш Асиметрия трябва да има разминаване във формата и обема което разминаване да се вижда с просто око... много рядко ще срещнеш човек с равни мишници ( ръце ) или равни прасци...
2.Асиметрия навсякъде ми говореше, че имаш разминаване и в краката и в раменете... а ти имаш няква’ малка разлика в гърдите която ще се оправи с времето
12.01.11
20:54
Имам асиметрия в ръцете и прасците, като тази в ръцете също е доста изразена, но реших да не я включвам в темата, за да не става много дълга.Все пак благодаря за отговорите.
12.01.11
22:34
Благодаря!Ей такъв отговор очаквах :)
И аз като правя с лост бицепс, левия ми ще гръмне, а десния ще издържи още толкова повторения :Д
и ето затова тренирам с дъмбели ;) натварвам всяка ръка по максимални повторения, за да е всичко “честно” :D
Само ще ти кажа да се успокоиш. Някой от “доФторите” е прав, защото има нещо съвсем леко нередно в гръдния ти кош, но мисля, че и без тях ще минеш. Ще ти отговоря така: Вярно има разминаване, но трябва да се загледам много, защото мускулната маса, която имаш е малко. Продължавай да тренираш, като съчетаеш упражнения с лост и дъмбели. Аз съм малко против тренировките за гърди с дъмбели при начинаещи, защото външната част не се натоварва така добре, както с лост. Това разбира се е лично мнение. За дофторите, мисля, че не ти е достатъчно развит гръдния кош, но това се оправя. За тази една година би трябвало да си усвоил правилното дишане. Дишай дълбоко! Включи в някоя от тренировката си pull over ( пул оувър , пуловер, който както го знае ). Някои го считат за добра комбинация с гръб, други с гърди, може и с крака. Той помага за увеличаване обема на коша. С добро дишане, ще увеличиш алвеолите на белите дробове => обем поет въздух с едно вдишване, както и големината на коша. Когато натрупаш достатъчно маса, с тази маса ще дойде и опит, който ще ти помогне при правилното изпълнение няма да ти прави голямо впечатление и асиметрията. Забелязвам, че ключиците ти се виждат доста. Неразвити рамене и горна част на гърдите. Съветите ми са да се придържаш към правилна техника, съобразени килограми, добро въстановяване, постоянство. Когато правиш движения с лост, старай се да буташ/дърпаш с двете ръце по равно ( връзка нервна система - мусукл ). И друго, което се сетих, не споменаваш за асиметрия в бедрата, не ги ли тренираш? Ако не ги тренираш, започвай! Бягане, скачане, леки клекове, след това клекове с тежести и така към прогрес! Успех!
18.01.11
21:28
Тренирам бедрата и там нямам чак такива големи проблеми.Все пак благодаря за отговора.
18.02.11
21:52
Лявата гърда дърпа напред, докато дясната изостава.Същото е и при гърба - при упражнения, като гребане с щанга дясната ми част значително се стяга, докато лявата никаква я няма.И обратно при долния скрипец.А опражненията за задно рамо просто не се получават.Лявото даже не се включва.Изпълнявам всичко точно, не си надценявам способностите с тежестите, но не се получава.Мисля, че работата е за ортопед отново, тъй като едното е някак си по-издадено навъв от другото(лявото).Дайте съвет дали има смисъл да продължавам с тренировките.