14.01.11
22:42
Здравейте имам един въпрос ... към хората с повече опит :) Той е относно храненията 3 пъти на ден - нормални хранения без да се прекалява ...ядеш колкото ти се яде или 5 пъти на ден ! Като целта е намаляне на теглото. чела съм доста по въпроса и винаги срещам и 2та варианта. по себе си съдя -ако са 3 огладнявам доста .При 5 не изпитвам никакъв глад ! не знам кое по-добре ? гладът не си ли е физиологичен процес? Не мога да си отговоря на този въпрос и постоянно водя спорове по него с баща ми ( лекар + диететика към специалността) .Той смята че най добре е 3 пъти равномерно . Та ...сте се радвам да чуя и други :)
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 20.04.11 13:27.
14.01.11
22:57
Хм...то тялото си е твое... да гладуваш в никакъв случай не е решение на проблема ( т.е. да свалиш тегло ) а и тука въпроса не е колко пъти ще ядеш а какво ще ядеш в сайта има диети за сваляне на тегло
http://www.bb-team.org/articles/907_otslabvane-s-nisko-vaglehidratna-dieta-nvd#axzz1B2uXvPZy - НВД
http://www.bb-team.org/articles/904_otslabvane-s-visoko-beltachna-dieta-vbd#axzz1B2uXvPZy - ВБД
http://www.bb-team.org/articles/905_ketonna-dieta-keto-dieta-atkins-dieta#axzz1B2uXvPZy - Кетонна диета
http://www.bb-team.org/articles/1575_otslabvane-i-vaglehidratna-rotatsiya#axzz1B2uXvPZy - Въглехидратна диета
14.01.11
22:59
Ако кажеш на баща си, че искаш да си с 12-15% масленост, той ще ти каже “че си луда”. Понятието “здраве” не е критерият “спортно здраве”, а мазнините в подобен диапазон, при който би имала преса от медицинска гледна точка са рискови за хормоналното ти равновесие. Намеквам че разговорът ти с лекар, особено с баща ти рядко ще доведе до съгласие за крайната цел.
Идеята на свалянето чрез често хранене в малки порции калории и без въглехидрати във втората половина на деня е да се пречи на отлагането на мазнини. Недостатък е, навикът да “двъчеш” нещо почти постоянно. Трикратното хранене е патент на класиците диетолози, които го прилагат най-вече при обездвижени хора страдащи не от глад, а от апетит. Т.е. бъркат понятията яде ми се и гладен/а съм. Там се разчита на нормално порции по грамаж, но ниско калорична храна.
С пет хранения можеш да сваляш при по-високи калории, и пет хранения са препоръчителни ако спортуваш. Ако караш на нискокалорични режими 800-1200 ккал/ден пак бих ти препоръчал 3 основни и 2 мини хранения, само защото ми е жал за мускулната ти маса. На маса жени обаче, не им пука за мускулатурата им, стига да имат ребра по гърба. Е, въпрос на вкус.
14.01.11
23:12
казано от Владимир Недков на 14.01.11, 22:59:
На маса жени обаче, не им пука за мускулатурата им, стига да имат ребра по гърба. Е, въпрос на вкус.
Аз бих казал “липса на вкус” :)
15.01.11
07:00
Има всякакви варианти. Дори с 2 хранения (едно в 12:00 на обяд след тренировка и едно в 19:30 часа може да се качва/смъква здравословно).
Hint:intermittent fasting
15.01.11
09:45
Както каза Владо, в спор с баща ти надали ще стигнеш до консенсус. 1-во защото е лекар и 2-ро, защото е по-възрастен и като такъв вярва, че няма как по-малката му дъщеря да е по-права от него. Така е с всички. 5 хранения са 5 пъти по-добре от 3 :D Чувството за глад до голяма степен е свързан с кръвната захар. При 3 ядения се предполага, че трябва да ядеш по-големи порции, за да си набавиш необходимите каории за деня. Големите порции, особено ако съдържат стабилно количество въглехидрати, предизвикват рязко покачване на кръвната захар. Това от своя страна кара панкреаса да секретира голямо количество инсулин, чиято основна задача е да намали нивото на кръвната захар, като изчиства глюкозата от нея. Понеже количеството на инсулина е голямо, то и смъкването на кръвната захар е рязко, като достига долната си граница, което кара да се задейства аларма в мозъка, която го кара да се чувства гладен, с цел да приеме още въглехидрати, за да си вдигне нивото на кръвна захар. Твърдението ми се влияе от много фактори, но ти разказвам картинката като цяло. Ако пък приемем, че ядеш 3 пъти, но пък в малки порции, то ще се чувстваш гладна поради недостатъчното калории и ниска кръвна захар. Колкото по-често ядеш, толкова по-равномерно можеш да разпределиш храната си, за да контролираш максимално (според възможностите си) нивото на инсулин-глюкагон в кръвта :) С две думи - подкрепям теб :D
15.01.11
14:01
“На маса жени обаче, не им пука за мускулатурата им, стига да имат ребра по гърба. Е, въпрос на вкус.” - затова и се получава синдрома “скини-фет” и целулит на 15 години. :)
казано от eli_ile на 14.01.11, 22:42:
Здравейте имам един въпрос ... към хората с повече опит :) Той е относно храненията 3 пъти на ден - нормални хранения без да се прекалява ...ядеш колкото ти се яде или 5 пъти на ден ! Като целта е намаляне на теглото. чела съм доста по въпроса и винаги срещам и 2та варианта. по себе си съдя -ако са 3 огладнявам доста .При 5 не изпитвам никакъв глад ! не знам кое по-добре ? гладът не си ли е физиологичен процес? Не мога да си отговоря на този въпрос и постоянно водя спорове по него с баща ми ( лекар + диететика към специалността) .Той смята че най добре е 3 пъти равномерно . Та ...сте се радвам да чуя и други :)
Първо няма вариант да “ядеш колкото ти се яде” и да отслабваш. То и затова на ден има по 10 теми във форума - “искам да отслабна, помогнете”, точно защото това “намаляне на теглото” хич не е лесно, даже точно обратното.
Факта че при 5 порции не усещаш глад а при 3 усещаш , недвусмислено трябва да ти показва че поглъщаш повече калории при първия вариант без да го осъзнаваш. Сългаси се с мен, че е много по-лесно да “преядеш” с 5 хранения на ден, отколкото с 3.
Убедил съм се от личен опит и не само, че реално броят хранения през деня и тяхното разпределение няма почти никакво значение върху загубата на тегло, и по конкретно загубата на телесни мазнини. Дори в момента е много актуално, т. нар. “Intermittent Fasting” или “неравномерно хранене” , за което беше споменато малко по нагоре, което представлява точно неравномерно разпределение на порциите през деня - събрани в един определен времеви интервал. Също така съществува и т.нар. “Warrior Diet” - при която се яде веднъж на ден , т.е. само 1 хранене.
Всеки от тези подходи работи докато се спазва най-важното правило при един хранителен режим за понижаване на тегло , а именно калорийният дефицит.
Така че яж колкото си пъти искаш на ден и когато си поискаш , но стриктно си следи калориите които приемаш.
Ако кажеш на баща си, че искаш да си с 12-15% масленост, той ще ти каже “че си луда”.
а ... nа това съм свикнала ... той и постоянно се опитваше да ми забранява да не тичам повече от 5км най мн 3 пъти в sed. :) ... има някои неща за които се оказва прав (от бягането прасците ми станаха доста мускулести -нежелан ефект). Хубавото е че от години живея отделно ... просто ми бесех писнало да ме ставнява с хамстер всеки път като се видим .
С пет хранения можеш да сваляш при по-високи калории, и пет хранения са препоръчителни ако спортуваш. Ако караш на нискокалорични режими 800-1200 ккал/ден пак бих ти препоръчал 3 основни и 2 мини хранения, само защото ми е жал за мускулната ти маса. На маса жени обаче, не им пука за мускулатурата им, стига да имат ребра по гърба. Е, въпрос на вкус.
Какво толкова лошо има да ти се виждат малко ребрата на гърба ?
казано от eli_ile на 17.01.11, 15:36:
Какво толкова лошо има да ти се виждат малко ребрата на гърба ?
:D :D :D :D
казано от Egoist на 17.01.11, 12:07:
Първо няма вариант да “ядеш колкото ти се яде” и да отслабваш.
има ... аз обикновенно след първие 2 хапки съм наядена и просто гледам да покрия порцията за да не съм пак гладна след 20 мин. Никога не съм имала нужда да изям всичко което ми е в чинията когато се храня навън ,а вкъщи си слагам толкова колкото трябва да ям :)
Факта че при 5 порции не усещаш глад а при 3 усещаш , недвусмислено трябва да ти показва че поглъщаш повече калории при първия вариант без да го осъзнаваш. Сългаси се с мен, че е много по-лесно да “преядеш” с 5 хранения на ден, отколкото с 3..
Тук си мн прав :) никога не го бях погледала така и има логика :) сега уча за изпити и храненето ми е по скоро хаотично (ако въобще го има) . Май най добрият вариант си остава да се следи вида и калорийността на храната , а не разпределянето и.
Видими ребра на гърба? Ъхх... Гледката ще е доста... неприятна. Но вероятно има хора, които харесват и това.
Относно храненето. Колкото повече чета и изпробвам, толкова повече се убеждавам, че броят хранения през деня не влияе пряко на резултата, т.е. ако разпределиш едно и също количество храна на 3 и на 5 пет хранения, резултатът ще е еднакъв. Друг е въпросът към какъв хранителен режим се придържаш - ВВД, ВМ НВД, РБД и т.н.
Струва ми се, че ако предпочиташ ВВД, то ще е по-добре да разпределиш храната на повече хранения, по няколко причини, най-важните от които са обемът на поеманата храна и инсулиновия пик/чувството на глад.
Ако си на ВМ НВД, съвсем спокойно можеш да се храниш 3 пъти на ден и няма да изпитваш глад между храненията. Обемът на храната ще е по-малък, а мазнините се усвояват и отделят енергия по-плавно.
Относно прасците - колко много да са ти пораснали? Крака с развити прасци винаги изглеждат по-стройни и секси.
Мнението беше редактирано от Vic на 17.01.11 16:34.
17.01.11
22:11
Не знам как изглеждаш, но ако се стремиш към “ребра по гърба” - по-добре спри сега.
По въпроса:
зависи от това каква храна приемаш и какво иска тялото ти.
По-добре е на по-малки порции, по-често, но ако се храниш високо-мазнинно, можеш да ги сведеш до по-малко - дори и в този вариант, аз бих казала 4 порции дневно.
Експериментирай
и внимавай
казано от eli_ile на 17.01.11, 15:46:
Първо няма вариант да “ядеш колкото ти се яде” и да отслабваш.
има ... аз обикновенно след първие 2 хапки съм наядена и просто гледам да покрия порцията за да не съм пак гладна след 20 мин. Никога не съм имала нужда да изям всичко което ми е в чинията когато се храня навън ,а вкъщи си слагам толкова колкото трябва да ям :)
Факта че при 5 порции не усещаш глад а при 3 усещаш , недвусмислено трябва да ти показва че поглъщаш повече калории при първия вариант без да го осъзнаваш. Сългаси се с мен, че е много по-лесно да “преядеш” с 5 хранения на ден, отколкото с 3..
Тук си мн прав :) никога не го бях погледала така и има логика :) сега уча за изпити и храненето ми е по скоро хаотично (ако въобще го има) . Май най добрият вариант си остава да се следи вида и калорийността на храната , а не разпределянето и.
Хайде вида не толкова, но калоричността задължително - без дефицит няма как да стане. И ако питаш мен, точно там бъди най-педантична , относно храненето си ;) В смисъл, смятай си дори и най-малките странични похапвания, защото много често там се крие разковничето :)
казано от Egoist на 18.01.11, 08:27:
Хайде вида не толкова, но калоричността задължително - без дефицит няма как да стане. И ако питаш мен, точно там бъди най-педантична , относно храненето си ;) В смисъл, смятай си дори и най-малките странични похапвания, защото много често там се крие разковничето :)
Не съм много съгласен, че само дефицита на калории е най-важното при отслабването. За отслабването откъм мускули със сигурност е най-важното, но за качественото силно, красиво и здраво тяло - качеството на храната, ежедневието и тренировките (особено високо-интензивните) са разковничето.
П.П. Интересно ми е защо по-голямата част от отслабващите обръщат внимание само на храната (като почти винаги се гледа само калоричността и съдържанието на мазнини респективно), а не се обръща внимание на тренировката и подходящите упражнения.