30.12.10
19:24
Хайде коментирайте си колкото щете и спрете да ми пълните дневника с коментарчетата ви :)
Моето коментарче - това дали някой яде или не яде месо по никакъв начин не означава, че е стойностен или не като човек. Пиша го, защото някакси винаги спорът между месоядни и вегетарианци се измества към някакви лични нападки и обвинения в какво ли не. Месоядните сме обвинявани в неморалност например.
Ние пък обвиняваме вегетарианците в противоестествено поведение, а те всячески се опитват да ни убедят, че грешката всъщност е в нас.
Боклуци в човешки план колкото щеш - и месоядни, и вегетарианци, и вегани... С две думи - кажи “човек” и спри да обиждаш.
Честно казано, все ми е тая кой какво яде. Стига да не ми се бърка на мен - навръх Коледа една позната вегетарианка (която обаче няма елементарна култура на хранене, не знае какво е протеин и се тъпче със “здравословните” си картофи, вафлички и бисквити ден и нощ) цял ден ми бърчи нос по повод едни пуешки бутчета, с които според нея съм изтезавала душата и тялото си. Това вече е твърде голяма намеса в моята чиния, и е дразнещо.
Казах и да си купи киноа и ядки, защото все пак съм загрижена за белтъчния и прием, и приключих тихия спор. Важното е всеки да следва това, което тялото му подсказва, но и да чете, да търси информация и да преценява трезво. Принципите в живота се повтарят, навсякъде, на различни нива. И обикновено нищо крайно и еднопосочно не е правилно.
П.п. Кофти ден днес
30.12.10
20:48
Някаква измишльотина на хората да се правят на интересни е това ВЕГЕТАРИАНСТВО. Отделно, че ти дори не си напълно вегетарианец, на какъв се правиш ?
И на мен не ми пречат.Интерестно е обаче, че създателя на темата си мислеше, че в яйцата от магазина “има” бъдещ живот... тоест пишман вегетарианец.
казано от Atom на 30.12.10, 20:33:
Боклуци в човешки план колкото щеш - и месоядни, и вегетарианци, и вегани... С две думи - кажи “човек” и спри да обиждаш.
x2
Факт е обаче, че месната индустрия в днешните си мащаби е силен фактор за изчерпването на енергийните и водни ресурси на Земята, или ако трябва да цитирам А. Айнщайн: “Нищо не би допринесло за оцеляването на човешкия род на Земята, както преминаването към вегетариански начин на хранене”.
Ако храната и енергийните ресурси привършват, ще ядем хора и ще възстановим баланса.
Не съм ЗА вегетарианството. Аз лично съм всеяден, клонящ към месояден.
Смятам, че да лишиш децата си от месо и други продукти от животински произход е вид извращение. Аз не бих го направил.
Ако някой го влече - прав му път. Не смятам да го съдя или да си налагам мнението и вижданията, поне докато не настане глад.
А и от друга страна - малка планета, много народ...не за всички ще има място под слънцето. Не всички ще са здрави, не всички ще са нахранени.
Не ми е нужно, всички да ядем месо и животински продукти. Подобно ми е мнението и за джънк храни, алкохол, наркотици и др.
Докато не ми пречат - няма проблем.
Голяма работа.
The_ace пуска темата с основание. Бих го посъветвал да използва бутона “Уведоми модератор”, при всяка следваща глупост в дневника си. Аз лично, ако съм на негово място и една сюрия вегетарианци, нон-стоп ми бучат на главата да не ям месо, сигурно ще ми скъсат нервите.
Мнението беше редактирано от 6th на 30.12.10 21:29.
30.12.10
21:34
казано от Андриан К на 30.12.10, 20:48:
... тоест пишман вегетарианец.
Ще се опитам да поясня това понятие, въпреки че то е доста красноречиво. Проблем 1 - авторът на темата не е изградил самостоятелно мнението си за вегетарианството, а следва чуждо мнение, което му е наложено by default. Проблем 2 - той не следва принципите на вегетарианството защото те се отразяват по-добре конкретно на неговия организъм, а защото видимо не му пречат. Проблем 3 - авторът на темата няма смелост и желание да се противопостави на външните фактори, за да установи всъщност кое е добро лично за него.
Всеки има право да преценява за себе си. Той е преценил така.
Нека уважаваме избора му, като това не означава да променяме собствените си възгледи, естествено!
За това, че хората коментират в дневника на the_ace си има причина - и тя е заглавието....
Държи да е различен....но трябва и да си понесе последствията - коментарите.
После пък си има отявлен защитник - вегетарианец....
И, дори и да не е наясно защото точно е станал вегетарианец, авторитетът, под чието давление е станал такъв, му въздейства твърде силно.
Вероятно виртуалният натиск също го тласка в тази посока.
Като порасне, ще прецени дали това е, което го устройва. Информация има достатъчно, а най - добре е да се “кръстосват” източниците на информация и да се анализират. Така може да се гарантира някаква достоверност.
Не може всички да сме еднакви и да постъпваме сходно. Всеки си поема рисковете на избора.
На мен лично ми е все едно дали някой е вегетарианец или не, щом нe определя моето меню и не ми готви. :D
30.12.10
23:40
казано от Atom на 30.12.10, 20:33:
И обикновено нищо крайно и еднопосочно не е правилно.
Съгласен. Балансът му е цаката. А за да се разнищи такава тема, трябва да се приведат аргументи свързани с метаболизмът на въглехидратите, мазнините и белтъчините и какво ли не. Както по отношение на вегетарианството и месоядството, така и по отношение на храненето като цяло има различни школи, които са непримирими по своята същност. Шелдън, Хей, Дюкан, Аткинс, Зоната..обикновено някой прочита едно от тези неща и вече е експерт, готов да изобличи всички неуки тъпаци. И ако е достатъчно убедителен, увлича след себе си други, които даже не са чели, но все пак са готови да изобличават и да се насмиват над невежеството на останалите.
Месото ми е било противно още от дете. Затова от 20 години не ям месо и никога не ме е изкушавал неговия вид, дори напротив, отвращавал ме е. Това е едната причина. Другата е, че винаги ми е ставало жал за животното, което бива колено. Толкова. Преди повече от 15 години се опитвах да правя фитнес, но бях млад и зелен, а и нямаше интернет за достатъчно информираност. И един по-опитен “батко” заяви “мускули не стават от зеленчуци, а от кебапчета и кюфтета”. Тогава се отказах, повярвах му. За да набера смелостта да опитам вече на преклонна за това възраст. И се оказа, че става!
31.12.10
10:33
Позволявам си да копирам тук това, която казах в дневника на The_Ace, защото това е мнението ми по темата.
Ето какво пише в Библията: “Всичко живо, що се движи ще ви бъде за храна”.
Пък и хората са били стотици хиляди години ловци и са се хранили предимно с месо. Зърнените храни ги консумираме едва от както преди 5000-7000 години в Египет са почнали да сеят пшеница и др. зърнени култури. Та тези 5000 години са нищо, няма как да си промениш гените за такъв период. Разбира те ме какво искам да кажа - когато не ядеш месо просото вървиш срещу гените си. Това е все едно да храниш един кон с мръвки и да очакваш да е здрав, същата работа.
И както казваше един доктор - “Да не ядеш месо е решение, а да ядеш месо е инстинкт”
Соята вреди и то по много начини! Въобще единствения животински вид, който няма здравословни проблеми когато е на зърнена диета са птиците.
Искам да се присъедния към хейтърите. Все пак вегетарианците заслужават уважението ми с тяхното кредо “Ще си ям салатата и не ми пука, че изглеждам като г**”.
Другото - не може да приемаме всяка глупост, изръсена от Айнщайн, за аксиома. И пак друго - месоядните животни стават ли за храна от човека?
казано от the_ace на 30.12.10, 19:24:
Хайде коментирайте си колкото щете и спрете да ми пълните дневника с коментарчетата ви :)
И тогава какво ще има в дневника? :D
Ти само май не разбра, че хората ги дразни не вегетарианството, а показността ти. Ти за 15 или 20 там страници в дневника имаш описани има-няма 20 тренировки и всичко останало е демонстрация и повтаряне на едни и същи глупости, които е нормално да водят до емоционален отклик от по-неуравновесените. Ако целиш да натякваш “различността” си - нормално е да получаваш хейтващи коментари, ако целиш да убедиш себе си в нещо като “разсъждаваш на глас” - не си избрал правилното място и пак е нормално да те нахранят тук-там ;)
Пък за вегетарианството - на повечето, които коментират, им е през знаеш къде за него. Пак казвам - те се дразнят на теб :)
А другия вегетарианец с резултатите - човек, умолявам те да спреш. Имам чувството, че в поне 5 теми споменаваш как било възможно да се постигат резултати и с вегетарианска диета и даваш за пример нечовешкия си напредък за година и половина тренировки (които, честно казано - не мога да разбера в какво са се изразявали). Възможно е, това е факт. Има примери за доста по-мускулести вегетарианци от повечето месоядни в този форум - но ти имаш още много хляб (буквално) да изядеш, докато те запишем и тебе там. Дай малко по-реалистичен поглед, повече пот и зор в залата и след някоя и друга година се похвали с действителни резултати - so far доказваш предимно обратната теза.
Мнението беше редактирано от G33K на 31.12.10 10:59.
Ами да, детето е още малко, а е много отворено. Мен ме подразни вчера с тези думи често казано. Сега заслужава никой повече да не му пише и да не му погледне дневника. А аз нямам за цел да си съсипвам здравето ставайки топка от мускули, така че съм доволен от резултата си и не летя в облаците за кой знае колко по-голям прогрес от този. Всеки си знае докъде и доколко иска да стигне. Важно е човек да е разумен, а не да се тъпче с химии, меса и да блъска в залата до полуда с една единствена цел-да има мускули като топки. Животът е много по-богат и дълбок, отколкото да имаш такава фикс-цел и да я гониш постоянно...:)
...и не съм писал в 5 други теми, а само в една. СЕга беше вторият път като подкрепа за момчето, но то явно не разбра и не реагира правилно...
31.12.10
14:39
Всеки чел статията ми: (Не)качествените месни продукти, знае причините ми да не консумирам месо. Причините са прагматични - месото добито по такива технологии не си струва нито вкуса, нито протеините, нито В12 ако щете. Алтернативите: яйца, мляко и млечни продукти, морска риба и мекотели са за предпочитане.
Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 31.12.10 14:40.
31.12.10
15:24
казано от Владимир Недков на 31.12.10, 14:39:
. ...Причините са прагматични - месото добито по такива технологии не си струва нито вкуса, нито протеините, нито В12 ако щете. Алтернативите: яйца, мляко и млечни продукти, морска риба и мекотели са за предпочитане.
Да, за съжаление това да изглеждаш добре и да си здрав не е едно и също нещо. Даже и млечните продукти от гастроентероложка гледна точка не са полезни. Един приятел - диетолог казва “Докато сме малки протеините ни карат да растем, но после пък стареем по-бързо от тях”.
14.01.11
12:07
Най-честият аргумент, който са излагали срещу месоядството, е моралния. Как може да убиваме животни, да ги ядем, как са отглеждани и т.н. Много ми е интересно тогава защо вегетарианците убиват масово растения, които пък са източник на кислород. Да не говорим, че за да се задоволят техните нужди, се разрушава и естествената почва, за да се култивира и т.н.Този спор е малко като този за кокошката и яйцето - прав няма. По природа човека е всеяд. За да оцелява е ял месо, яйца, растения, ядки - каквото е намерил.
15.01.11
00:15
Ах,че засегнахте една болна тема :D я сега да се включа аз както ми е на вуле :)
Бившата ми (за щастие) беше вегетарианка та наблюденията ми за вашата порода (изключително странна) са изключително подробни:
1)много от вас мили ми вегано-вегетарианци (тоя термин аз съм си го въвел) не знаят защо са такива
2)изтъквате като коз това,че не искате да причинявате болка на животните..до тук добре,но унищожавате безпощадно растения (съответно куца логиката)
3)в последно време има някаква мода май на това вегетарианство,но го отдавам на Евро стандартите за контрол на отделяните газове (в кръга на шегата разбира се :D ) може би от месото замърсяваме въздуха повече :D
4)бившата ми беше вегетарианка и набиваше ВСЯКАКВИ мръсотии,но не и месо и кое му е полезното на такъв режим?!Давай да муаме като диваци треволяци ядки бисквити и фафли,ама да не се наядем 3 пъти качествено,а през останалото време да мислим за нещо различно от ХРАНА,защото лично аз ако ям треволяк цял ден непрекъснато ще мисля за храна и то...НОРМАЛНА.
5) Въобще винаги ми се е повдигало от тая глезотия наречена вегетарианство,живота е такъв
Малките биват изяждани,за да оцелеят по-големите....и при хората е така!
Самият факт, че се обсъжда нещо подобно е доста тъжен.
Факт е че месото в големите хранителни вериги не е месо.
Факт е че масата трениращи преяждат постоянно в умопомрачените си опити да прогресират максимално бързо и се тъпчат с всякакви евтини боклуци.
Факт е че без месни протеини прогреса ти в залата е отчайващо бавен.
Факт е че в Япония има квадратни дини, а в щатите всички плодове се раждат без семки.
Факт е че в Германия пилетата качват 2 килограма за 4 седмици.
Няма победители и правилен начин на хранене. Всички сме преебани :)
* Лилавото са домати, които са инжектирани с бактерия, която преустановява вредното действие на кислорода и намалява окисляването до 80%, демек увеличава срока на годност с около 3 години. Това е тест, спонсориран от General Motors с цел да се намерят по-добри автомобилни лакове за полиране против ръжда.
За невярващите:
Мнението беше редактирано от Timon на 15.01.11 00:58.
казано от BlackraveN на 15.01.11, 00:15:
2)изтъквате като коз това,че не искате да причинявате болка на животните..до тук добре,но унищожавате безпощадно растения (съответно куца логиката)
...
4)бившата ми беше вегетарианка и набиваше ВСЯКАКВИ мръсотии,но не и месо и кое му е полезното на такъв режим?!Давай да муаме като диваци треволяци ядки бисквити и фафли,ама да не се наядем 3 пъти качествено,а през останалото време да мислим за нещо различно от ХРАНА,защото лично аз ако ям треволяк цял ден непрекъснато ще мисля за храна и то...НОРМАЛНА.
5) Въобще винаги ми се е повдигало от тая глезотия наречена вегетарианство,живота е такъв
Малките биват изяждани,за да оцелеят по-големите....и при хората е така!
2. А ти случайно да имаш и най-бегла идея колко растения (и обработваема земя) се погубват за да се изхрани 1 килограм телешко месо?? И колко по-скъпо, по-трудоемко и неефективно е населението да се изхранва с животински продукти???
4. Това какви мръсотии е ядяла бившата ти, си е нейна грижа, а по повод на “НОРМАЛНАТА” храна - за мен няма нищо “нормално” в това да се храня с гниещи трупове на животни, отгледани по неестествен начин и хранени с неестествена храна.
5. На мен пък винаги ми се е повдигало от хора, налагащи изкривените си представи за живота и неприемащи други гледни точки, освен тяхната, така че вземи да се образоваш и тогава пиши ;)
ПП: Кравата от снимката е брутална...да не би да я захранват с квадратни дини и лилави домати? :D :D :D
Мнението беше редактирано от Margi на 16.01.11 19:20.
16.01.11
20:13
2.Да имам си представа (и то не най-бегла),но въпроса е,че не четеш внимателно това,което пиша,а аз пишех за ПРИНЦИПИТЕ на вегетарианците,които се обесняват как не искат да причиняват болка на животните,а ти ми разви теория за цената на 1 кг телешко месо,хайде пак прочети...
4.Аз не знам някой от тук присъстващите да се храни с ГНИЕЩ труп от животно.Явно вегетарианците не сте чували за консервация на места.За неестествения начин и за растенията е същото...колкото животните се отглеждат по “естествен” начин също така и растенията се отглеждат по “естествен” начин.
5.Аз не знам кое му е изкривеното на това да си следвам природата и да ям храната,която ме кара да се чувствам добре и няма как да приема позьорски гледни точки,които са базирани на глезотия и превземки.
6.Вместо да ме пращаш да се образовам,вземи се образовай ти и,ако за твоето женско телце разни тревички стигат,то в случая на момчето нещата не стоят по същия начин и храната (като количество и качество) е много повече от това от,което ти имаш нужда.За това не давай пример със себе си,защото младежа после ще ни изкара гадняри,че сме го излъгали,че може само със зарзават да направи мускули :D
Не искам да зедълбавам в безсмислени спорове, нито аз ще те убедя в нещо, нито ти мен, само ще вметна 2 неща: 1. в тялото на всяко живо същество започва процес на гниене ВЕДНАГА след смъртта му, била тя естествена или насилствена. Консервацията на месото има за цел да заличи и забави този процес, но не и да го спре. Именно заради нея месото в магазина има розов цвят, а не сиво-кафяв. 2. защо мислиш, че моето “женско телце” се храни само и единствено с “тревички” и че е представител на различен биологичен вид от твоето, или от което и да било друго човешко тяло?
16.01.11
22:05
болна тема.. |(
Понеже отивате натам. Тъжната истина е че 90% от трениращите преяждат постоянно в гонене на малоумната цел да станат по-големи. Което си е чист разсип на храна, която на Вас ви изглежда лесно достъпна, благодарение на мама и тате, но когато трябва да изхранвате семейство, значително ще си преосмислите дали е “нормално” да ядеш колкото една рота войници преди 1989 г на ден.
От чисто биологична гледна точка - не ти трябва толкова храна, колкото пише във всеки форум за трениране. Необходимата дневна доза протеин за един възрастен човешки индивид варира между 60 и 75грама в зависимост от метаболизма и генетиката. Но трениращите набиват като животни, защото искат да станат “животни” и да притежават “сила”, която реално погледнато в днешното ниво на технически и научен прогрес е толкова излишна и безсмислена.
Залите са пълни с “балони” в следствие на непрестанната злоупотреба с храна и добавки, които дърпат 150 и бутат 200 и са доволни от живота си.
Масово се налага модел на хранене и трениране в който няма нищо здравословно. Има резултатност, но тя е на цената на здравето. От трениране за по-добро здраве, този спорт се превръща в трениране за цифри.
Мнението беше редактирано от Timon на 16.01.11 22:18.
16.01.11
22:21
По какъв начин приемането на над 60-75 грама протеин на ден ми вреди на здравето?
16.01.11
22:23
Тимон - този грамаж е достатъчен за хора, които водят заседнал начин на живот, с ниска или никавка спортна активност. На един активен алтет, който се бъхти всеки ден, му трябват повече макро и митронутриенти. Не ги ли приема - тогава губи здраве. Приема ли ги - остава по-здрав, по-силен. :)
16.01.11
22:25
Именно. Тимон каза всичко необходимо ;)
Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 16.01.11 22:26.
16.01.11
22:25
казано от Margaritka на 16.01.11, 20:41:
Не искам да зедълбавам в безсмислени спорове, нито аз ще те убедя в нещо, нито ти мен, само ще вметна 2 неща: 1. в тялото на всяко живо същество започва процес на гниене ВЕДНАГА след смъртта му, била тя естествена или насилствена. Консервацията на месото има за цел да заличи и забави този процес, но не и да го спре. Именно заради нея месото в магазина има розов цвят, а не сиво-кафяв. 2. защо мислиш, че моето “женско телце” се храни само и единствено с “тревички” и че е представител на различен биологичен вид от твоето, или от което и да било друго човешко тяло?
Епа вие растенията с корените ли ги ядете ? :D
16.01.11
22:27
@Тимон - 60-75гр. на ден ли !? Ти как го виждаш тва !? Кога ще закоравяваш !? След 5г. !? По 40гр. на хранене ми звучи по-добре :)
16.01.11
22:27
Човешки организъм, който не е подложен на постоянно натоварване може да има нужда от 60-75 грама на ден протеин, но за едно подложено на стрес тяло, това е крайно недостатъчно. От друга страна съм съгласен с теб, че много от трениращите прекаляват с приема на протеин и най-вече на въглехидратите с цел да станат големи животни.
Но и тук темата отива в друга насока... ти може да искаш да си силен, релефен, издръжлив, бърз, експлозивен. Не винаги външността и големите мускули са крайна цел. Но това да става с 65-70 грама протеин на ден, няма как да се съглася, колкото и адаптивно и приспособено към оцеляване да е човешкото тяло.
Казваш, че такава сила не е нужда впредив техническия и научен прогрес. От друга страна като се замислиш, точно заради това се отдалечаваме от природата и ставаме меко казано “плужеци”. Всичко си има граници, едни неща не трябва да се подценяват, други не трябва да се надценяват. Така и с храната. Вегетарианството не е лошо нещо, ако действа добре върху организма, свидетел съм бил на такива живи примери. От друга страна, на някох хора месото им се отразява добре, дори много добре. Вижте, всичко е въпрос на личен избор и най-вече на избора на твоето тяло. Както има различни хора, различни характери, различни храни, така и ще има различна толерантност към храните. Всичко останало е догми и авторитети. Всеки трябва сам да установи за себе си, кой е най-подходящият тип хранене за него.
16.01.11
22:41
Или пък растенията не гният? Може би да - особено открието, наречено ГМО. Може да е по-трудно да се пригоди една почва за отглеждане на животни, но те са тревопасни и им трябва обикновена трева. Култивирането на почва, за да се правят еди какви си растения, е неестествен процес и ерозира почвата, която след това става неизползваема, освен за това растение. Да не говорим за огромните пестициди и нитрати, които се изливат, за да наторят и предпазят реколата, за да има повече. Да не говорим, че вие сривате едно от основните звена на хранителната верига. А изчезнат ли долните - горни няма да има, демек и вас няма да ви има. Друг е въпроса за природната разположеност на човека - всеяд. :) Човека е ял, каквото е намирал(включително и мършаво месо), в продължение на десетки хиляди години и Е ОЖИВЯЛ. Това, че е ял месо, май не го е убило? А вегетарианстовто, и то ли има десетки хиляди години изпит, за да докаже, че е по-полезно за оживяването на човешкия вид? Не съм сигурен.
Мнението беше редактирано от Тедо Димитров на 16.01.11 22:42.
16.01.11
22:48
казано от Десо на 16.01.11, 22:27:
Човешки организъм, който не е подложен на постоянно натоварване може да има нужда от 60-75 грама на ден протеин, но за едно подложено на стрес тяло, това е крайно недостатъчно. От друга страна съм съгласен с теб, че много от трениращите прекаляват с приема на протеин и най-вече на въглехидратите с цел да станат големи животни.
Ами постоянно натоварване е да ходиш да копаш 10 часа лозе , 100% голяма част от претендиращите да дърпат 150+ тяга не могат да го направят това , защото така са се ояли и са се вдървили ( не където трябва :( ) от тренирането “за здраве ” , че една разходка им се струва много .
16.01.11
22:52
Хм, аз съм копал 10 часа лозе, както съм копал и 10 часа картофи. И да изпитвал съм болка, но съм го правил. Както и съм носил по 10 часа на ден кашони , 7 дни в седмицата за да си изкарвам прехраната. Може би затова една разходка ми се струва много понякога. :)
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 16.01.11 22:53.
16.01.11
22:53
Огънче - българските ни баби и дядовци са пример за Тимоновата и твоята философия относно протеина. Те са били под постоянно натоварване и са яли хляб и лук. Виж ги само - всичките са прегърбени, сбръчкани отвратително, не могат да ходят сами, болни са от какво ли не, с невероятни болки в стави. Виж едно българско село и тогава говори. Те цял живот са приемали около толкова белтък на ден и са работили здраво. Какво се е случило? Ми виж ги сама и ще разбереш. :)
Мнението беше редактирано от Тедо Димитров на 16.01.11 22:54.
16.01.11
22:59
Дядо ми от 20 години 365 дни в годината закусва чай , като си бере билките и чая от планината и цеди вътре минимум 4 лимона , слага 4 лъжици домашен мед и всичко това е около 800 мл. После работи като вол до обяд. Яде задължително салата , да , също и пържоли - домашни , но не прекалява. През деня омита поне кило плодове , орехи - всичко ,което сам си е отгледал. Вечерята му е балансирана . Ако го видиш как изглежда , доста ще се възхитиш . Докато баба ми никога не е правила неговите работи , тя яде много на закуска , яде много мазно , прекалява с яденето и заради това е болна , макар да работеше доста до скоро.
Другите ми баба и дядо почти цял живот са вегетарианци, и то от бедност . Баба ми обаче си прави пречистващи дни на чай и сокове , лично аз й подарих сокоизтисквачка . Ами чувства се страхотно . Работоспособна , и освен да има проблем с очите , копае и работи по цял ден . Така , че , мнението ти граничи леко с цинизъм .
Рицярю, ти някога на лов ходил ли си освен в магазина?
Хората са култивирали растенията, защото са стигнали до извода, че с тях оцеляването е много по-лесно, отколкото да разчиташ само на месо. Опитай да ловувуваш с примитивни оръжия през зимата? Малко е тегаво, нали?
Цивилизацията е започнала, благодарение на заседналия начин на живот, който се е родил вследствие от култивирането на растения и нуждите, които тази нова дейност е изисквала. И ако погледнеш в днешно време, тази част от човечеството, която навреме се е “усетила” в момента е доста по-добре развита от онези, които са продължили с “номадството” към които за съжаление спадаме и ние българите с конните стада и прочие.
По темата: Спорът вегетарианство срещу месоядство е малко по-малоумен от “Левски” срещу “ЦСКА”. Популацията на човечеството отдавна е минала цифрата, при която то може да бъде изхранвано чрез натурално отглеждане на продукти. В САЩ със земеделие се занимават 7% от населението и изхранват 260 милиона и изнасят. Просто физически е невъзможно да съществува безопасен за природата начин на отглеждане на животни или растения в днешно време, защото 2/3 от човечеството трябва да умре от глад. Каквото и да ядете, цената с която е произведено я плаща Природата, а последствията ще си ги носят децата ни и тези след нас.
16.01.11
23:06
Никога не бих си позволил да засягам такива теми с циничност. Просто разходи се из България и мини през провинциалните градчета и селца. Благоевград, Сандански, Банско, Петрич, северна България също е оферта и ще се убедиш в думите му. Не говоря напразно, а е нещо, което съм виждал със собствените си очи.
П.П - Защо вегетарианците са тези, които винаги започват да плюят другите и да се заяждат?
П.П. 2 - току-що прочетох твоето, Тимоне. Не забравяй, че тези твои държави също култивират и животни. През средновековието кравите са били големи, колкото кучета. Проблема на вегетарианците - винаги се използват едни и същи заучени фрази и като се пита защо е така и се стои с пръст в устата. Тази тема не е по-различна. Винаги вие нападате, никога не изслушвате. Всеядите го нямаме този проблем и не ви се дразним. Но щом нападате - и ние нападаме. За вида на спора съм съгласен. Топлата вода няма да открием. Всеки да прави, каквото си иска.
Мнението беше редактирано от Тедо Димитров на 16.01.11 23:10.
16.01.11
23:08
Аз никого не обиждам и не се заяждам . Днеска правих пиле с картофи на брат ми . Просто е цинично как може да говориш така за стари хора ,та ти с твоя кросфит да не би да станеш някой Зевс на 70? Пожелавам ти го ! Искрено , наистина . Но и ти пожелавам ,ако случайно не станеш , никой да не говори така за това колко си сбръчкан и прегърбен....
Ужас.