18.01.11
15:33
Здравейте.Имам няколко въпроса,аз съм средно напеднал и моля по-опитните да отговорят.Става въпрос ,че в момента работя за бицепс,трицепс и гърди.Искам да потитам от кое ще има по-голяма полза-малки тежести и много серии(да кажем 6) и много повторения(14-16),или пък големи тежести малко серии(да кажем 3-4) и малко повторения(8-10).Искам да разбера как ще натоваря мускула повече.Мерси предварително.
Ако говорим за мускулна хипертрофия - при гърдите 3 упражнения с по 3-4 работни серии и 8-10 повторения, изпълнени за 1 секунда позитивна и 2 секунди негативна част биха свършии работата. За бицепс и 2 упражнение с по 3 работни серии са достатъчни, като повторенията и бавното изпълнение са същите + задържане за 1сек в пиковата контракция. Трицепс - 3 упражнения с 3 работни серии. Почивките да са възможно най-кратки.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 18.01.11 16:08.
18.01.11
16:08
Според мен си пропуснал и един важен елемент. Как се възтановяваш и как се храниш. Лично на мен ми изглежда по-добре 3-4 серии по 6-8 повторения. Добре е да споделиш малко повече за тренировъчния си план и стажа си.
То малките тежести има полза само собственика на залата.Дигаи тежко и с мальк обем това е моя сьвет.
Мнението на Стоянчо ми допадна много и съм напълно съгласен с казаното от него. Изпитано е и работи. Според мен също обемът 6-8 е оптимален, но не пречи да имаш и едно упражнение в блока с 2 серии в 10-12 повторения. Разбира се, тежестта не трябва да е голяма и е логично това упражнение да е в края на тренировката.
Пример: Тренировка за гърди: 3те вида лег в 3(4)х8 + 2х12 флайс
Комбинацията от упражнение с голям обем повторения ( в тренировка с нисък обем повторения ), кратки почивки(75-90сек), стречинг в почивките, задържане в пикова точка, чисти повторения носи нечовешки стрес върху мускулната група. От там нататък е въстановяването - почивка и храна.