За тези, които искат да отслабнат

28.04.05
12:18

Здравейте,

Тези, които следят форума редовно (и по-специално тази част) знаят, че хич не съм навътре в нещата, но от 3 седмици съм започнал да свалям килограми и научих доста важни неща. Целта ми е да споделя скромния си опит, за да не повтарят хората моите грешки, да кажа до какви изводи съм стигнал и да дам малко съвети и кураж на тези, които тепърва започват с това начинание. Ето първо как протекоха за мен нещата до момента:

Мерките:
Висок съм 1.82, когато започнах тежах около 78-79 килограма. Макар за човек, който е тренирал яко, това да е даже малко, аз не съм с такъв стаж, така че моите 78-79 килограма си съдържаха БАЯ мазнини!

Храненето:
За това време доста променях режима си на хранене. Константни останаха следните неща:
1. Ям през 3-4 часа максимално, при това белтъчно преобладаваща храна. Сутрин след кардиото ям, после на обед, след това към 3-4, после към 6-7 и после към 8-9 (виждате, разликата е по-малка от 3-4 часа даже)
2. Спазвам НВД, като на 7-8 дена правя по 1 високовъглехидратен ден. В другите дни се стремя въглехидратите да са до 80-90 грама най-много.
3. За 3 седмици нито 1 път не съм си позволил да ям нещо извън режима си, дори във високовъглехидратните дни(ВВД). Шоколади, сладоледи, каквото и да е друго сладко и тем подобни - нищо. Във ВВД ям предимно ориз, картофи, такива неща, хапвам и по някой бананче примерно.
4. Калориите ми са около 500 на минус (т.е. ако ми трябват А килокалории на ден, аз ям по А минус 500)

За повече информация за диетката ми в тази тема:
http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?t=5572

Тренировките
6 дни в седмицата кардио тренировки. Сутрин ( към 8-9) на гладно по 35 минути вътрене на колело
3 от тези дни (най-много) тренировка с тежести в залата. Това пак сутринта, преди кардиото (няма кога иначе). Ако тренирам събота или неделя може и следобед към 2-3 часа. - пак преди кардиото - кардио на края на тренировката обезателно пак кардио.
Как тренирам с тежести - пробвал съм и с повечко повторения, пробвал съм и с по-малко повторения с по-яки тежести. Не мога да кажа кое е по-добре. Във всички случаи интензвиността е мн висока - гледам по 30 секунди макс 1 минута да почивам между сериите. Тренирам 1-2 групи с по 2-3 серии.
Освен това всичи тренировки са ми с неопреново коланче - кой каквото ще да говори, според мен това нещо си е супер :)

Суплементите
Близо никакви. Много ефективно според мен е кафето - аз по принцип не пия кафе, но откакто свалям всяка сутрин пия 20ина минутки преди кардио по едно кафе. Пробвах и без кафе - разликата е голяма. Потя се повече, имам повече енергия, изобщо чувствам се по-добре.
Освен това Л-Карнитин на JC. В началото по 1 сутрин 1 вечер, ама после разбрах, че е малко и по 2 сутрин преди тренировка 30-40 мин и 2 преди лягане вечер. Според мен ефект има, но не се наемам да коментирам - не мога да кажа. Все пак JC не е фирма с авторитет в хранителните добавки, затова съм скептично настроен, но пък нито категорично мога да отрека ефекта, нито да кажа, че е имало такъв.

Резултатите
За 3 седмици тренировка съм свалил 6 килограма (днес се претеглих - 72.5 килограма). Да, знам, много е. Знам, ще кажат много хора че съм си изпикал мускулите. Аз честно казано промяна в мускулите си не виждам. Тоест то със сигурност има, щото 6 кила мазнини не може да се свалят така, на всичкото отгоре хранителният ми режим беше доста грешен в началото (може и сега да има грешки, дори вярвам, че има) :) Обаче на външен вид си изглеждат същите мускулите ми, само дето вече си личат :))) Силата ми не бих казал че е спаднала много (но Е спаднала, щото ям по-малко и не ям достатъчно въглехидрати) - сега ям доста по-малко, разбира се, при това без въглехидрати, и ако не съм ял скоро през деня нямам много сила - това според мен си е абсолютоно нормално.

Коментари и съвети
Няколко неща, които считам за мн важни:))
1. Яжте правилно. Не яжте боклуци. Месо, яйца, салати, извара, сирене, кашкавал, кисело мляко... Спазвайте стриктно режимите, които сте си поставили. Поставяйте си цели и се придържайте към тях.
2. ПРАВЕТЕ КАРДИО!
3. Не претренирвайте. От личен опит мога да ви кажа, че ако си мислите, че като тренирате по много всеки ден ще има положителен резултати, тотално се лъжете. Пак от личен опит мога да ви кажа, че като не тренирам 1 ден, на следващият ден съм просто много по-продуктивен, свеж, и ефектът след тренировката е мн по-добър
4. Почивайте си пълноценно. Наспивайте се, не лягайте по нощите, изобщо гледайте да спите по 7-9 часа на ден (поне) ако можете, при това най-добре 11-7 примерно.
5. Не гледайте кантара, а огледалото. Кантарът може да ви даде информация за това колко килограми сте свалили, но не и това дали са мускули или мазнини. Пазете мускулите, а топете мазнините - все пак никой не иска да му заминат мускулите, а да си остане със мазнини. От друга страна, ако стрелката на кантара сочи,че сте отслабнали, а пък в огледалото все още не личи - не се отчайвайте, скоро ще има и видим резултат
6. Също както огледалото е много важно, ако имате цифрово фотоапаратче подръка (пък може и с нормално), според мен е доста положително да си правите снимки. Аз сгреших и не си правих, така че в момента нямам никакъв рекърд за това какви са били данните ми преди да започна да свалям. Снимката е един вид това, което виждате в огледалото, но “документирано” и така, както огледалото дава обективна информация за състоянието ви в момента, така и снимката дава за състоянието ви в момента на снимането :)
7. ПАЗЕТЕ СИ МУСКУЛИТЕ! Ако досега сте били на режим за качване на маса, на всяка цена яжте повече белтъци. Няма смисъл да свалите бързо килограми за сметка на мускулите - така все едно перидоът ви на качване е отишъл на вятъра. Много внимавайте как си смятате нужните белтъци, поне по 2,6-2,7 на ден на килограм тегло са ви нужни!
8. Бъдете постоянни. Всякакви работи от вида “о, няма ефект от тая диета”, “пустото му кардио ме изморява” и т.н. няма да са ви полезни. Макар и да знам, че много хора си свалят много успешно и като си позволяват волности (шоколади и т.н. от време на време), аз не ви го препоръчвам - спазвайте режима си - дори да ви се стори трудно в началото, лесно ще свикнете според мен.

Ами това е от мен. Ако се сетя още нещо - ще пиша. Аз продължавам да свалям (макар и с променен хранителен режим). Отново казвам - не пиша от позицията на авторитет, напротив - пиша от позицията на човек, който изобщо няма опит. Прочел съм много статии и съм пробвал доста неща от тях на практика, но за 3 седмици, както ви е ясно, не мога да давам обективна оценка. Горните неща на мен ми бяха полезни, дано са полезни и на вас!

Ако някой има критики към това, което съм писал - ще се радвам да ги чуя. Мнения и т.н. - всичко е мн полезно за мен.

Поздрави!

5C

28.04.05
18:09

Значи мн. хубаво братле че си се сетил за това аз също искам да свалям и то доста бих казал...значи 173см 80кг,така права кардио мисля че има резултат,но от седмица го правя някаде нали..и сега си взех на MUSASHI FatLoss казаха че било мн.хубаво и аз нямам време да правя като теб програмата сутрин кардио защото съм на училище,пък сънят ми не ми достига и така...Та искам да те попитам относно губенето на мускулна маса като правиш кардио искам да разбера дали това е така дали наистина губиш?Нали аз не че имам много мускулна маса,защото ходя от 4 месеца някъде да вдигам тежести.И гледам да спазвам хранителен режим:Значи
1.Сутринта Овесени ядки (100гр)
2.После чак на обяд пилешко месо(150гр) и 2 варени яйца
3.И към 17:00,18:00 часа хапвам нещо салатка (марулка ала бала ам ограничавам се,а хляб никакъв),та мн искам да знам как да пия това FatLoss в какво да го разтварям (течност) и кардиото кои дни да го правя и какво да правя за кардио (тичане и още какво?) много ще съм ти благодарен ако ми помогнеш.
Благодаря предварително!

28.04.05
18:15

Разбира се, ще ти помогна за нещата, за които мога.

1. Фат лос-а на мусаши нямам никаква идя как да го пиеш. Не съм го пил - виж на сайта им (musashibg.com) или питай в магазина, където са ти го продали - ще ти кажат, не знам.

2. Кардиото - аз лично правя 35 минути сутрин на  гладно вело ( бях писал). Напълно достатъчно ти е.

3. С това ядене МНОГО си я закъсал! Това дето ядеш е супер малко. Трябва да ядеш (с твоите килограми, както съм писал) поне 210 грама белтък на ден. На сайта на бб-тийм в раздел хранене има таблица с хранителните стойности на продуктите, моля те прочети какво пише там и си сметни. При мен белтъкът идваше от

300 грама пилешко
200 грама извара
400 грама мляко
100 грама сирене
6 белтъка
2 жълтъка

което е в пъти повече от това, което ти си писал. А освен това времето между приемането на белтъците ти е супер голямо - зарежи тия овесени ядки сутрин, по-добре яж кисело мляко с извара, а въглехидратите ги набавяй от ориз или картофи примерно наобед - тогава си яж главната част от въглехидратите.

Изобщо, прочети малко, няма да ти навреди. Сметни си и калориите, бтв. Че като гледам направо ще стопиш не мазнини, а мускули :)

Иначе - не се притеснявай, че правиш кардио. Не определя кардиото дали ще свалиш мускули, а баланса на калориите. С други думи като ядеш походящо, кардиото няма да ти стопи мускулите, а мазнините.

Прави го ако искаш като мен - 6 пъти седмично, ако не можеш - гледай да са поне 4. Най-добре е сутрин на гладно, но ако не можеш - когато можеш...

Поздрави!

28.04.05
18:34

Браво!!! Браво!!! Браво!!!
Много точно си написал всичко newguy и важното е че сам си достигнал до тия изводи,а още по-важното е че ИМА ЕФЕКТ!
Напълно съм съгласен с теб за всичко,но бих ти препоръчал да взимаш Л-глутамин(за да те предпази от мускулни загуби) и Витамините също са много важни ..прочети в сайта за тях!
Продължавай в същия дух,на прав път си ..УСПЕХ :wink:

28.04.05
18:47

Пия BCAA и Opti-Vites на Оптимум, както и достатъчно протеини. Надявам се, че това е достатъчно, за да ме предпази :) Прочел съм и за витамините и т.н. ...

Поздрави!

28.04.05
19:01

Няма по-добър препарат от глутамина в тоа отношение ..
При НВД е задължително да се пият витамини ..вече ти си решаваш аз само се опитвам да помогна :wink:

5C

28.04.05
19:53

Добре много ти благодаря,но виж сега ако може да ми направиш според моите кг някаква храна и прием-а и(какво и кога да го ям това)!И аз прая кардиото през ден (30 мин навлечен) ам ако трябва как ще е по-добре да го правя всеки ден,но един ден тичане пук на другия ако си опрая колелото :) с колелото по 35 мин както ти правиш!Това с кардиото го права от тази седмица..благодаря отново
И за бързия отговор

28.04.05
20:37

кардиото се прави 3-5 пъти седмично като между всяка кардио тренировка не трябва да иам повече от 38 часа...4 пъти са напълно достатъчни

28.04.05
20:45

Здравей,

Хм, не очаквай да ти направя аз програма. Както е практика да се казва в този форум, ти си човекът, който трябва да си я направиш. Защо? Ми защото аз ако ти кажа “Яж това и това едикога си” ти ще започнеш “Ама това много пари ще ми струва” или пък “Ами не мога, то аз тогава съм на училище” и така нататък. Пък и да не е така, аз лично намирам най-голяма полза в това сам да прочета нещата и да разбера кое как е, що е и тем подобни. Сега ако ти направя програмата и всичко наготово, то ти така и няма да разбереш същността на нещата и един ден ако ти затрябва пак да сваляш, какво? Ще ме търсиш по сукаците пак да ти направя програма? На всичкото отгоре то оттам се започва - ти ако нямаш смелостта сам да си направиш програма не е добре:) Значи дал съм насоките, прочети ги внимателно, прочети на сайта на бб-тийм какво пише и т.н. После след като пресметнеш всичко внимателно си постни диетката, ние ще ти кажем става ли или не (аз със сигурност ще си кажа мнението, макар че както казах, моето мнение не мисля че тежи. Има хора в този форум дето са супер навътре в нещата, тъй че тяхна е думата).

Така дотук с диетата. Както пише най-горе на всяка една страничка, “Направете нещо за себе си” - девизът на бб-тийм. Тъй че, направи нещо за себе си :)

Колкото до тренировката. Не знам какво ти е колелото, обаче ако очакваш, че с нормален велосипед ще постигнеш резултата на велоаргуметъра жестоко се лъжеш. Защо? Защото докато въртиш велото във фитнеса ти се натоварваш непрекъснато с еднакво темпо (например въртиш педалите 35 минути с еднаква скорост, при това достатъчно висока). Е, с колело това не можеш да го постигнеш - най-малкото защото манталитетът на карането на колело е по-различен, на всичкото отгоре ти трябва супер дълго нанагорнище с доста голям наклон, за да симулираш това натоварване. Освен това трябва да мислиш и за неща като завои, бабунки и т.н. които щеш не щеш ти убиват темпото. Фитнесът си е фитнес, според мен лично велоаргуметъра бие велосипеда когато става дума за сваляне на килограми (при това го бие много жестоко).

За тичането има противоречиви мнения, но според мен отново велото е по-добро. Причините са аналогични, при мен поне просто е немислимо да тичам 35 минути така, както въртя велото. Първо че ще ми се разкаже играта на дишането, второ, че ще си натоваря краката много повече, и пак има неща, които ти убиват темпото, а пък темпото си е доста важно. Разбираш ли, като седнеш на велото за нищо друго не мислиш - нито за завои, хора, минаващи пред теб, баири, спусканета... и т.н. и т.н. и т.н.

Отново казвам - това си е мое мнение и важи лично за мен - пробвал съм и 3те, просто колелото и бягането за мен са немислими :)

Тъй че моят съвет е такъв - иди във фитнеса и седни на велото. Няма да сбъркаш.

Иначе, да - 3-5 пъти седмично и според мен е най-добре. И въпреки това аз смятам да си правя по 6 пъти седмично - така си ми харесва достатъчно  :lol:

Поздрави!

5C

29.04.05
13:24

Значи добре ще прочета и ще се постарая да си направя сам!Но аз как да разбирам колко калории ми трябват на ден за да не стане (когато изразходваме повече енергия, от колкото приемаме с храната, тялото изпада в състояние на калориен дефицит и започва да разгражда тъкани, за да се справи с енергийната криза) нали да губя мускулна маса,или за да отслабна какво да се изцеждам до край?Колко КАЛОРИИ ми трябват на ден,за да преценя с какво да се храня и нали като претренираш,губиш енергията и спада мускулната маса...
Извинете че ви питам за такива глупави въпроси,но аз съм още (Lamer4e):) и немога всичко и да чета да разбирам

29.04.05
16:43

Ей ама значи не гледаш какво ти пиша. Нали казах, че на сайта на бб-тийм пише. Явно не си се разровил, ето ти конкретния линк:

http://www.bb-team.org/nutrition/000192.php

Ламерче е щото ти така си си решил, не защото така се налага :) С други думи ако не искаш да си ламерче, просто прочети малко :)

Поздрави!

5C

29.04.05
17:45

е ма та ако ще 1000 да чета пак немоа да разбера кво да праа

2-ри пост : това е грешка

3-ти пост : Ее пич извинявай че написах там оназ първата теми че няма да мога да си го напрая ...прочетох и видях,бях се ядосал извинявай не ги гледай!мм значи видях и си ги изчислих калориите ама неми стана ясно кво е BRM и искам да ми кажеш на колко часа да се храня ?И да те питам нещо извън отслабването..значи в залата като че ли не се чувствам на помпан от това което правя нали за сваляне правя ще препоръчаш ли нещо или пак да си търся и некфи добавки да взимам ли за отслабване..и я кажи моляте в какви мерки са там таблицата за калориите в какви мерки са ги дали тез продукти на 100гр ли са 
Пуснато на: Пет Апр 29, 2005 4:45 pm Заглавие:

————————————————————————————————————————

е ма та ако ще 1000 да чета пак немоа да разбера кво да праа

за това говоря да не четеш  надявам се разбра с що,щото се ядосах и аз не четах пък после четах..извинявам се ако е грешка нещо в правилата на сайта,че пускам ненужни мениния

редактирано от Мартин

DA

30.04.05
11:03

здр!newguy браво на теб поздравления за всичко което си направил

та въпросът(те) :lol: ми е следния тъи като мисля да започвам нов режим Нвд били ме посаветвал какво да ям на обед преди очилище
защото в училище освен ябълки да нося друго не се сещам за
закуската аз си направих яденето но за обед и за вечеря не съм
та както ти каза при мен е следното “Не гледайте кантара, а огледалото. Кантарът може да ви даде информация за това колко килограми сте свалили, но не и това дали са мускули или мазнини”
така де свалих килограми но външно не се промених много само да кажа че тренирам плуване 3 пъти в седмицата и играя баскет бол когато мога имам колело и мога да правя кардио сутрин но няма с кои просто  -очаквам твоя съвет  :roll:

04.05.05
07:06

Здрасти,

Съжалявам, че така се забавих с отговора, но сайтът нещо се е прецакал и не ми е изпратил на пощата, че някой е отговорил в тази тема и аз не съм погледнал и... както и да е.

Значи кажи си колко кила тежиш и т.н., кажи какво си преценил да ядеш за закуска, разбери, не може така да се каже нещо без да знам каква физика имаш :) Например ако си 120 кила само мускули или си 80 кила само сланини всичко ще бъде много различно :) Айде дай повече информация и ще видим какво може да се направи.

Поздрави!

DA

04.05.05
09:16

еми аз 169 горе долу а към 55 кила проблема е в това че не мога да
сваля мазнините около корема

а хранитения режим е следния

сутрин

1 ябълка 1 чаша прясно мляко 2 филиики хляб(пълно зърнест “Бонус”)

обяд

1 яице без жълтък 2 филики хляб 1 чаша сок и малко пилешко или пуешко месо ако има  :lol:

вечеря

1 краставица 1 ябълка 2 филики хляб и ако има нещо за пиене мляко или сок  :lol:

ако ми се дояде по някое време си хапвам ябълки

дневен прием на калории аз го изчислих 660-680 ккал  :roll:

04.05.05
09:52

[quote author=“Dancho”]еми аз 169 горе долу а към 55 кила проблема е в това че не мога да
сваля мазнините около корема

а хранитения режим е следния

сутрин

1 ябълка 1 чаша прясно мляко 2 филиики хляб(пълно зърнест “Бонус”)

обяд

1 яице без жълтък 2 филики хляб 1 чаша сок и малко пилешко или пуешко месо ако има  :lol:

вечеря

1 краставица 1 ябълка 2 филики хляб и ако има нещо за пиене мляко или сок  :lol:

ако ми се дояде по някое време си хапвам ябълки

дневен прием на калории аз го изчислих 660-680 ккал  :roll:

Значи само с диета няма да можеш да изчистиш коремната област. Трябва ти кардио тренировка, която предполагам правиш.
Сутрин вместо 2те филиики хляб защо не консумираш овесени ядки? 2-3 супени лъжици заляти с гореща вода. Ако не са ти вкусни добавяш малко стафиди или пък лъжица мед. :)

04.05.05
14:48

[quote author=“MiRaCuLiX”]Браво!!! Браво!!! Браво!!!
Много точно си написал всичко newguy и важното е че сам си достигнал до тия изводи,а още по-важното е че ИМА ЕФЕКТ!
Напълно съм съгласен с теб за всичко,но бих ти препоръчал да взимаш Л-глутамин(за да те предпази от мускулни загуби) и Витамините също са много важни ..прочети в сайта за тях!
Продължавай в същия дух,на прав път си ..УСПЕХ :wink:

Би ли ми казал как и кога взимаш глутамина в такъв случай.Става въпрос, има ли някаква разлика, аз иначе си го пия след тренировка по пет грама,заедно с пет грама креатин.Кардиото променя ли нещо?!

DA

04.05.05
21:48

хммм може би ще направя така както казваш това никога не съм го ял
а някои може ли да каже нещо за кардиото или по специално за колелото защото имам колело и сутрин не ми е проблем ама съм се ориентирал към велогометера обаче единствената зала за която се сещам в Люлин е скъпа за мен  :roll:

VE

12.05.05
23:50

6te vi b1da mnoo blagodaren ako ma svetnete po temata
значи аз от скоро започнах да с занимавам с фитнес и бих казал, че съм доста бос в това отношение обаче амбициозен и се интересувам доста така че бих искал да попитам за тва кардио какво точно е (щото и престава си нямам  :oops: ) и как да сваля мазнини без да свалям мускулна маса щот не съм фиаданка :)

редактирано от Мартин

13.05.05
00:09

първо добре дошъл във форума,ясно се вижда че си нов,и по латиницата,и по въпросите.за запазване на мускулната маса има доста теми,както и за кардиото,не е далеч от акъла,ще се сетиш,просто почети малко :wink:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1