Възползвах се от 33%-ното намаление на доставки с DHL от iHerb. Няма да плащам ДДС и складова такса в митницата и разликата с поръчка по пощата е само 10-тина лв.
казано от AbSs на 14.01.11, 01:09:
Няма да плащам ДДС
А защо смяташ така?
Всички пратки на DHL минават през митница и се облагат с абсолютно всички дължими данъци.
В смисъл, че поръчката ми е под 30лв. - паста за зъби, сапун, няколко вида билки :D
14.01.11
11:06
казано от AbSs на 14.01.11, 10:48:
В смисъл, че поръчката ми е под 30лв. - паста за зъби, сапун, няколко вида билки :D
За ДДС ок, няма да платиш, но таксата склад? Тя май е за всички пратки пристигащи в митницата. И аз не плащах ДДС, въпреки, че пратката ми беше над 30 лв, но такса склад си платих :)
Мнението беше редактирано от Мила на 14.01.11 11:07.
14.01.11
13:58
Какви карти приемат от iherb.com?
14.01.11
14:06
Master, Visa (не съм сигурен за Electron), Amex
14.01.11
14:53
Моята е Виза Електрон, с нея пазарувам. :)
казано от Mon coeur est a vous на 14.01.11, 11:06:
За ДДС ок, няма да платиш, но таксата склад? Тя май е за всички пратки пристигащи в митницата. И аз не плащах ДДС, въпреки, че пратката ми беше над 30 лв, но такса склад си платих :)
Ако е под 15 евро не минава през митница (информацията е от DHL). Ако е над 15 евро те я освобождават на митницата и я доставят до адрес, като си плащаш ДДС-то. При първия случай със сигурност няма такса, за втория не съм питал :)
казано от head_hunter на 14.01.11, 13:58:
Какви карти приемат от iherb.com?
Може и Виза електрон, стига да има секюрити код.
П.п. Mon coeur est a vous, най-вероятно си минала между капките, т.е. според мен е станала някаква грешка в митницата и за това си платила само таксата, а ДДС-то не. Просто ти се е разминало :D
Мнението беше редактирано от AbSs на 14.01.11 15:32.
14.01.11
15:07
Благодаря! Щото някой по-горе беше споменал, че всякъкви карти приемат ;)
14.01.11
15:31
Освобождаването от DHL със сигурност се заплаща и определено вече не е много изгодно - ДДС, евентуално мито, освобождаване на пратката от куриера и то си става на цена като от местен магазин :)
Информация от DHL: Ако пратката е над 15 евро DHL начисляват две такси по 10лв., а ДДС-то се заплаща в митницата, след което куриера ти доставя пратката, но за пратки под 15 евро не се заплаща нищо допълнително, както написах по-горе.
Съгласен, но по закон ДДС се дължи на цялата стойност на пратката (включително транспорта).
При теб ще се размине в два случая - ако си поръчал стоки за 6$ с 13$ доставка, или ако митничарите не прилагат закона както трябва.
Мнението беше редактирано от Ensiferum на 14.01.11 15:56.
По закон: Съгласно чл. 30, ал. 2 от ЗДДС спедиторските, куриерските и пощенски услуги, оказвани във връзка с международен транспорт на стоки са приравнени на услуги по международен транспорт на стоки по чл. 30, ал. 1 от ЗДДС, т.е. за такива услуги също се прилага нулева ставка.
Това е за ДДС на самите услуги (т.е. тая ставка е за фирмите, изобщо не касае твоята поръчка).
Чл. 55. (1) Данъчната основа при внос на стоки по чл. 16 е митническата стойност, увеличена със:
1. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) митните сборове, акциза и другите такси, дължими във връзка с вноса на стоките на територията на Европейския съюз, както и дължимите при внос на територията на страната;
2. присъщите на вноса разходи, като комисиона, разходи за опаковка, транспорт и застраховка, реализирани до първото местоназначение на стоките на територията на страната.
Мнението беше редактирано от Ensiferum на 14.01.11 16:14.
Уф, както написах по-назад в темата, има много вида транспорт и условности, но аз съм цитирал чл. точно за този вид транспорт. Служителка на DHL ми го потвърди, а и никой до сега не е заплатил ДДС на 4-те долара доставка от iHerb. Няма нужда от повече доказателства. В началото на другата седмица ще ми дойде пратката, която е на стойност 18$ продукти и 12$ доставка. Тогава пак ще напиша дали съм платил нещо допълнително, въпреки че от DHL ми потвърдиха нулеви допълнителни разходи.
П.п. А този член, който цитираш е за внос на стоки, е аз не правя внос, ако разбираш каква е разликата;)
Мнението беше редактирано от AbSs на 14.01.11 16:34.
Това, което правиш, е точно внос на стоки и нищо друго.
Член 30 е за случаите, когато една международна фирма ти предоставя услугите си и ти изпраща за изплащане фактура.
Пример: Купуваш си стоката от iHerb за 20$ и плащаш 20$ на тях. От тук натам сам търсиш DHL да ти вземат пратката от складовете на iHerb и да ти я доставят до България. В тяхната фактура, която ще бъде за куриерски услугии която ти ще платиш, няма да има ДДС.
Когато пазаруваш онлайн, заплащаш цялата сума на сайта за покупка на стоката с включена доставка. Това е присъщ на вноса разход за транспорт.
Това, че на митниците не таксуват доставката, е само в полза на потребителите, но не прави закона по-малко валиден.
Ето информация от iHerb:
Declaration of Value and Product Description:
Due to International laws, iHerb states the full value of your order on the shipping label, minus the shipping charge.
If you choose DHL or UPS International as your shipping method, we will send an itemized invoice along with your order. These invoices will indicate the name of each product you ordered, the quantity of each, and the cost.If you choose International Airmail, we will simply indicate the quantity of all the products you ordered along with the following product description, “Nutritional Supplements for Personal Use”.
So, if you ordered 2 each of 3 different products for a total cost of 30 dollars, we will state the following on the shipping label:
Quantity Description Cost
6 Nutritional Supplements for Personal Use $30.00
Т.е. като стойност на пакета се отбелязва само стойността на съдържащите се стоки.
Информация от сайта на Агенция Митници:
За пратки, изпратени от юридически лица до физическо или юридическо лице, на стойност до 30 лева не се дължат вносни сборове и ДДС. Основанията за освобождаване са посочени в чл. 23 от Регламент (ЕО) № 1186/2009 г. на Съвета за установяване системата на Общността за митнически освобождавания (кодифицирана версия) и чл. 58, ал. 1, т. 12, буква ”а” от ЗДДС.
Чл. 58. (1) Освободен от данък е вносът на:
12. стоки в рамките на разрешения безмитен внос, когато се:
а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) внасят стоки на обща стойност не повече от 30 лева;
Т.е. митниците не се интересуват (в този случай) от стойността на транспорта, поради което смятам, че облагаемата доставка е с нулева ставка (чл. 30 (2) от ЗДДС)
Но дори и облагаемата доставка по вноса да е по чл. 55 (което е напълно възможно, а и не съм счетоводител), предвид обявяваната стойност на пратките от iHerb, никой няма да заплати ДДС върху транспорта.
Мнението беше редактирано от AbSs на 14.01.11 20:21.
14.01.11
23:34
Потвърждавам, преди 4 дни пристигна пратката ми, която бях поръчал по Коледа. На кашона беше записана само стойността на продуктите без доставката от 4 $. Пратката пристигна в пощата, макар че беше за 37 $, но пък там ми казаха, че е минала митница, тъй като идва от САЩ. Нямаше начислено ДДС, а само някаква такса от 4 лв. (аз се бях подготвил да платя ДДС около 12 лв.).
Мнението беше редактирано от Ivan Ivanov на 14.01.11 23:37.
Вярно е, че на кашона пише само цената на продуктите, но митничарите това не ги интересува. Те искат черно на бяло разпечатка от направената покупка, а там както знаем е общата стойност на поръчката + транспорта! Като доказателство за това ще кажа само, че ми беше отказано освобождаването на последната пратка, защото не носех разпечатка, нищо че на кашончето си пишеше стойността.
Код за $5 отстъпка ROV312
Мнението беше редактирано от Hикoлaй на 10.03.11 16:28.
Това не е никакъв проблем - като си влезеш в поръчката след номера й има бутон “принт”. След като го натиснеш ти излиза прозорец с всички детайли по поръчката - маркираш всичко и го пействаш в MS Word, триеш реда с цената на шипинга и го изваждаш от общата сума. Принтираш. Носиш им разпечатка със сумата, която съответства на кашона. Ако те попитат за доставка казваш, че ти е безплатна, защото си редовен клиент. Един от многото варианти.
Ще пиша на е-майла на Агенция Митници в разрешените 30 лева дали се смята и доставката и дали въобще на нея се начислява ДДС. Отговорът им ще го копирам в тази тема.
http://www.bestpricenutrition.com/ - цени по-добри от тези в bodybuilding.com (на някои продукти и с 10% по-добри), пращат само в САЩ и Канада, но за вариант с препращане от приятел може да се спести още някой друг долар. На пръв поглед и шипинга им е по-евтин.
15.01.11
22:25
казано от AbSs на 15.01.11, 21:48:
Ще пиша на е-майла на Агенция Митници в разрешените 30 лева дали се смята и доставката и дали въобще на нея се начислява ДДС. Отговорът им ще го копирам в тази тема.
Да видим какво ще ти отговорят от Агенция Митници :) Понеже в момента уча за изпит по финанси и в учебника/лекциите пише, че с ДДС се облагат доставките на стоки и услуги на територията на страната. А на вносните стоки се начислява само ДДС на самата стока без транспортните разходи. :)
Вчера ми пристигна пратката, поръчана от iHerb с доставка с DHL. Куриера носеше фактура, на която пише следното:
Discount: 0.00
Total Declared Value: 18.16
Freight: 12.00
Insurance: 0.00
Other: 0.00
Invoice Total: 30.16
(All currency in USD)
Не съм плащал нищо допълнително.
Ето я и обещаната информация от Агенция Митници:
Здравейте, собствената стойност на стоките има значение когато се сравнява дали една стока влиза или не в даден лимит. В случая ако собствената стойност на стоката е до 30 лева би следвало да бъде освободена като пратка с незначителна стойност.
——-“Nikolay Ivanov”
wrote:——-
To:pr@custоms.bg
From: “Nikolay Ivanov”
Date: 01/18/2011 11:33PM
Subject: Информация относно интернет пазаруване извън ЕС и дължими данъци и такси на територията на Република Българиая
Уважаеми Г-не/Г-жо,
Запознах се обстойно с публикуваната във Вашата интернет страница информация „Какво трябва да знаем, когато получаваме пощенски пратки”, но не ми стана ясно, дали се начислява ДДС върху разходите за транспорт или само върху стойността на стоките, когато получателя е физическо лице, а изпращача е юридическо лице извън територията на ЕС (в случая ме интересува САЩ). Интернет сайта, от който искам да пазарувам, обявява и стойността на стоките в пратката, и общата сума на стоките плюс разходите за транспорт. Въпросът ми е следния: Ако си поръчам хранителна добавка от САЩ на стойност 25лв. с 15лв. транспортни разходи, ще заплатя ли ДДС върху общата сума (40лв.) или пратката ще ми бъде освободена като пратка с незначителна стойност, без да ми бъде начислен ДДС? И същото ли важи за транспорта на пратки на стойност над 30лв., на които се начислява ДДС? Благодаря предварително за отделеното време.С уважение,
Николай Иванов
Мнението беше редактирано от AbSs на 19.01.11 13:02.
19.01.11
13:59
сега си взех пратката от пловдивската митница. платих ддс и някаква такса 3.50лв. пратката дойде за 2 седмици.
ддс-то беше само върху цената на стоката, доставката не беше отбелязана никъде. 48 долара беше всичко
20.01.11
12:33
Вчера си взех двете пратки от iHerb от пощата. Въпреки, че бяха поръчани по различно време, са пристигнали в един и същи ден.
GreenMagnitude 80 дози - поръчан на 30.12.2010 - крайна цена 57.04лв (с доставката и купон за $5 отстъпка)
WhiteFlood 100 дози - поръчан на 05.01.2011 - крайна цена 71.02лв (с доставката)
Платих и някаква пощенска такса - общо 3лв за двете кашончета.
Продуктите са в срок на годност (до 2013г), запечатани перфектно. Дори всеки от кутиите беше сложена в самозатваряща се найлонова торбичка.
Във всяка пратка имаше и бонус - по една мостра от някакъв продукт от акай (ударението е на второто а :) ).
Много съм доволен, възнамерявам пак да си поръчвам от там.
Днес ми пристигна пратка от http://www.smartpowders.com/ . Пристигна за 1 месец, без митници и разправии. Направо си я взех от пощата. Shipping-a беше само $6.44, като пратката беше изпратена USPS First-Class Mail International (Priority Mail) - т.е. можех да я проследявам! Предлагам да add-нете сайта на първата страница, от надеждните е!
Аднал съм го в първия пост. Благодаря!
head_hunter
Мнението беше редактирано от head_hunter на 20.01.11 19:54.
казано от NightElf на 20.01.11, 14:38:
Днес ми пристигна пратка от http://www.smartpowders.com/ . Пристигна за 1 месец, без митници и разправии. Направо си я взех от пощата. Shipping-a беше само $6.44, като пратката беше изпратена USPS First-Class Mail International (Priority Mail) - т.е. можех да я проследявам! Предлагам да add-нете сайта на първата страница, от надеждните е!
Е ти какво си поръчал?? На мене продукт на стойност 10$ ми го дава с 3 варианта на shipping, от които най-евтиният е 19.20$.. А за по-обемни продукти беше доста висока.
казано от Петко_Тодоров на 20.01.11, 17:09:
Е ти какво си поръчал?? На мене продукт на стойност 10$ ми го дава с 3 варианта на shipping, от които най-евтиният е 19.20$.. А за по-обемни продукти беше доста висока.
Като за първи път си поръчах само кутия Aniracetam. Цената беше намалена на $14.99 , + shipping = $21.43 общо. Не знам защо обаче, единствената цена, която беше посочена на пакета беше $7.50.
Ахххх мамицата им, дойде ми известие за пратката, трябва да ходя да я освобождавам от митница :@ Поръчката беше за 20.79 $, бива ли така :D Сега трябва да плащам 3.50 лв “пощенска услуга” + ДДС :( А най-тъпото е, че трябва да ходя на майната си до автогарата... Затегнали са нещата явно :)
21.01.11
11:27
Не мисля, че ще платиш ДДС. Това, че ще я освобождаваш на митницата, не означава, че задължително ще платиш ДДС-то(говоря за пратки с ниска ст-ст) И не е задължително таксата, която плащаш да е в размер на 3.50 лв., може и по-малко. Аз платих 1.50лв, като поръчката ми беше 24 долара. Просто до колкото разбрах, вече всички пратки от САЩ ще се получават на митницата, без оглед на стойността им.
На самото известие си е написано 3.50 лв и е маркирани с Х полето ДДС, ама ще видим :)
П.П Освен лична карта не ми трябва друго, нали :D
21.01.11
11:48
Хм..ми може, на моето нямаше нищо написано. Само лична карта ти трябва и за всеки случай си носи разпечатка с продуктите и стойността им ;)
Ето на какви обменни курсове работят митниците http://www.customs.bg/bg/page/25 . Цената на долара се смята, като за текущия месец се взима обменния курс на БНБ за последната сряда от предходния.
казано от korpusito на 21.01.11, 10:58:
Ахххх мамицата им, дойде ми известие за пратката, трябва да ходя да я освобождавам от митница :@ Поръчката беше за 20.79 $, бива ли така :D Сега трябва да плащам 3.50 лв “пощенска услуга” + ДДС :( А най-тъпото е, че трябва да ходя на майната си до автогарата... Затегнали са нещата явно :)
Ти какво беше поръчал?
21.01.11
15:48
Пичове и аз днес се разходих до “зад автогарата” :) . Платих си всичко 3,50 + ддс на 30,1$, но това е цялата сума с транспорта. Попитах ги защо се плаща ддс на транспорт, а те ми отговориха, че щом е над 15 евра се плаща за всичко . Май др път ще резна транспортните разходи от ордера :)
Мойто надвишава с 40 стинки :D Ще си плащам като поп и аз, интересно дали от хърб-а ще се навият да пишат по-малка стойност на пратките (think)
22.01.11
18:53
Извинявам се за спама, но видях, че темата не е със статут “Важна”. Според мен тази и темата за за поръчки от Европа са темите, които най-много заслужават този статут. Ако трябват нечии гласове в подкрепа, то нека и моя да е там.