06.04.04
18:17
Здравейте,
Може ли някой да ми обясни какво представляват еректорите на кръста? Как да разбера дали има проблеми с тях и ако имам - как да се боря с тях? От време на време (сравнително често) ме боли кръста и съм решил да го оправям ;-) Ако имате препоръки как да го направя ще съм ви благодарен - с упражнения ли, колан за кръста, масажи, кремове за мазане, поемане на повече калций или нещо друго? Не съм ги пробвал тези неща, които изредих, първо исках да потърся компетентен съвет. Не знам дали да ида на лекар или на масажист за този проблем, затова реших първо тук да питам.
Мерси,
Чао.
06.04.04
20:29
Вероятна причина за болка в еректотрите (ще рече да те боли встрани от гръбначния стълб по дължината му) е разтягането им от не добро загряване. Смешно е как си мислиш: “Тая 25 - ца няма да ме уплаши!” -и навеждаш се рязко, вдигаш я като перци и нещо те жегва... После ти минава и едва след тренировка усещането за дискомфорт се получава отново.
1. Мажеш се с изстудяващ крем, няколко пъти дневно за около седмица, не се навеждаш рязко, пропускаш 1 тренировка за гръб. Другата седмица си ОК.
2. Загрявай със 1 минутен спринт непосредтсвено преди да влезеш в залата. Там бавно раздвижи гръбнака си, с въртеливи движения. Когато почувстваш комфорт, започни тренировка.
3. Когато се навеждаш, за да повдигнеш тежест - извивай гръбнака си в двойна дъга - назад. Вдигай тежеста в вертикало направление без излишни орбити, използвай бедрата си. Научи се да преразпределяш силата си. Когато повдигаш без колан, издишай и стегни корема си, прибирайки го навътре (движението е обратно на това при слагане на колан). Дишането е диафрагмено.
Колана е незаменима част от екипировката на силовотрениращите спортисти.
Отиди на лекар за профилактичен преглед!
Здрасти,
при мен болката е точно по средата на кръста, явно не е от еректорите... Получава се от време на време, горе долу на 2-3 седмици имам сериозно сецване ;-) Минава си за 1-2 дни, ама в началото е доста тежко и съм трудно подвижен :) Не вдигам в зала, ритам 1-2 пъти седмично, а през останалото време почти не спортувам... Преди футбол загрявам много добре кръста, обикновено сецванията не са причинени от него... Не знам на какво се дължи, явно имам някакъв проблем в кръста и се надявам тук някой да сподели опит... Както споменах, не знам дали е за лекар или за масажист... Днес търсих упражнения в Интернет, намерих няколко, ама след първото (при което си изпъвам гръбнака назад и стоя така 20 секунди), кръста пак ме заболя много... Може да не е от липса на раздвижване, а да му има нещо - например да му липсва калций или пък да има някакво изкривяване...? Чувал съм за затоплящи кремове, каква е идеята на изстудяващия крем...?
06.04.04
23:35
Никакви затоплящи кремове! НИКАКВИ! Ако е спортна травма това само ще влоши нещата, отиди на травматолог-рехабилитатор. Направи си снимка на гръбнака, ако се наложи - това не е майтап работа! Може да те откаже от спорта завинаги, ако не му обърнеш внимание сега, а затлачиш нещата.
06.04.04
23:38
Ако мислиш че е от калцият да ти кажа че дневната препоръчителна доза е 1300мг за 14-18год.,1000мг за 19-50год.,1200мг за над 50год!
Изчисли колко калции приемаш и ще разбереш дали проблема идва от там.Едно кисело мляко съдържа около 415мг,115 гр. извара съдържа 78мг.,2,3 чаши прясно мляко съдържат 300мг.
Калции можеш да си набяваш и от суплементи!
Макар вероятността проблема ти да идва от недостиг на калции да е малка,все пак провери.
При мене сьщо се случва да ме боли крьста,затова винаги тренирам с колан.Упражнения като мьртва тяга и хиперекстензии не правя :cry:
Аз пък веднъж си прецаках кръста от коремни преси. Боли много гадно. Геловете за контузии помагат малко - най-добре е да седиш в поза, която не те боли. Аз си намалявах болката с аспирин. Само това ме оправяше и то за 3-4 часа, после болката пак се завръщаше. много гадна травма. Минава за седмица-две.