20.01.11
19:38
Здравейте! :)
Аз съм момче на 17 години, висок 1,71, тежа 75кг. и от ~4 години ходя на фитнес. Преди 5 месеца тежах ~95кг, но се разболях и почти 1 седмица нямах апетит и след това просто не ми се ядеше много и така отслабнах (знам, че не е ефективен начин за отслабване, но аз не съм го правил с такава цел, просто нямах апетит) също така през тези 5 месеца не съм ходил и на фитнес, така че една част от загубените килограми са мускулна маса. Тези килограми (~20кг) ги свалих в рамките на 2-3 месеца (знам, че това не е добре :( ) и в момента още нямам апетит и ям само 2-3 пъти на ден :( . Започнах да се замислям да не съм болен от нещо, защото такива неща прочетох и гледох, че направо... о0. В момента още съм пълен и се надявах да ми помогнете да си направя хранителен режим и да ми помогнете с проблема ми с апетита :( .
Благодаря Ви предварително :) !
Темата беше редактирана от Amumu a на 20.01.11 19:39.
21.01.11
12:54
Здравей,
Така сега темата с храната товаа е дъъъълго и сложно хаха :)
Забрявяш целия junk food (колбаси като кренвирши шпеков салам луканка меки салами хамбуркси и т.н.) прости въглехидрати като (бяла захар, бяло брашно, сол избягваш- тази която е в храната е достатачна сладки неща всякакви спираш) почваш да ядеш само месо (риба най-вече, пилешки гърди телешко и по рядко свинско) гарнитурите към месето което ще ядеш на обяд и на вечеря може да са (салати пресни краставици и домати, моркови с ябълка настъргани зелва зелена салата, без руска и европейска който са с майонези) яж високо белтъчни храни като меса яйца бобви (боб леща кафяв ориз задължително) въглехидатраи ядеш само сложни или така наречените бавни( кафяв ориз верени картови фибри хляб черен без брашно и въглехидрати от бобвите растения) яж фибри всеки ден на закуска и храни богати на влакна (мюсли или овсени ядки с кисело мляко и 1ч.л. мед от 30 до 70гр. овесени ядки) хрантие богати на фибри са осени ядки брокули яж много брокули добър заленчук е плодове между храненията ако си гладена яж 5 6 пъти на ден на малки порции горе долу през 4ч гледай да хапваш.Гледай да ядеш между 50 и 80гр, въглехидрати на ден ако ядеш под 50гр, ще направиш кетоза-окисление на кръвта и тогава става кетонна диета но е доста крайна и не тия препоръчвам все пак здравето е на 1 място.Малко за мазнините купи си Омега3 на абофарм или на ескимо по 1 от 500мг. след ядене яж само ненаситени мазнини като сурови ядки зехтин студено пресован екстра върджин и орехово олио и ленено олио малко е са скъпи но..ЗАВРАВИ ВСИЧКО ПЪРЖЕНО, храната я вари печи на фурна или на скара по конкретно за месото става въпрос.Просто се научи да се храниш правилно и здравословно за да не ти се налага никога да пазиш диети аз съм против диетите просото се храни правилно и не яж боклуци.Много е важно да не ядеш въглехидрати вечер, на вечеря въглехидрати 0, ядеш до 4ч. въхлехидрати след това не :)
П.С. Отиди и си направи излседвания консултирай се се професионалист по въпроса и виж дали ти има нещо.Може да опиташ с билки които увличават апетита.
5 мин. преди ядене изпиваш 2 чаши вода(~2x200 мл) или 1 поне - проблема с апетита ще ти бъде реше. Също така мин. 2 литра вода на ден и повече плодове и зеленчуци. Витаминки ти трябват.
Най-вероятно е поради не достатъчно приемане на течности(вода). Само чиста вода трябва да приемаш по 2 литра, безалкохолни и разни такива не се броят. ;)
Пробвай мисля, че ще има ефект.
Благодаря за бързите отговори. И аз мислех да започна да се храня здравословно и , въпреки че нямам апетит да ям(с мисълта, че някога ще се върне :) ) А за водата, ще го пробвам :) дано да работи :) . Това, което най-много ме притеснява е да не върна килограмите ( е то е ясно, че 5-6 кг. ще се върнат, но да не стана пак 96 или повече :( ).
21.01.11
14:57
Е как ще ги върнеш като нямаш апетит, тебе не ти се яде :D, ти ако се храниш зравословно няма да качиш и изразходваш енергия, споко :)
казано от Bojidar Stefchev на 21.01.11, 14:57:
Е как ще ги върнеш като нямаш апетит, тебе не ти се яде :D, ти ако се храниш зравословно няма да качиш и изразходваш енергия, споко :)
Да, но смятам да започна да ям по 4-5 пъти на ден (ще гледам да не ям боклуци) дори и да не ми се яде с надеждата, че апетита ми ще се върне :) .
21.01.11
15:44
Ще ти се върне спокойно :) яж по 6 пъти на ден на малки порации и всичко ще е ок и никъкъв джънк фуд никакви Е-та чети опаковката никъкви консерванти набухватели оцветители и т.н високо белтъчна диета и всичко ще е ок :)
И спорт. Повечко движение и течности. Водата прави чудеса, все пак в по-голямата си част ние сме съставени от нея.
Ето да прочетеш за дехидратацията:
http://www.bb-team.org/articles/3321_dehidratatsiya#axzz1BgGgwTnF
Дехидратацията може да причини: виене на свят, загуба/липса на апетит и т.н.