И това доживях - ФАЛШИВО МЕСО!

23.01.11
23:20

Днес си закупих от новия Кауфланд във Варна (на бул. Хр.Смирненски) 1100гр телешки шол, за което платих доволната сума от 13лв.

Взимам за трета поредна седмица от същия магазин - предните два пъти месото беше чудесно.

Този път обаче нещата са съвсем различни. Това, което ми продадоха е минало през някаква обработка и в крайна сметка просто ОТВРАТИТЕЛНО. Смея да кажа, че съм изял и сготвил доста телешко месо. Tова,което купих днес, няма нищо общо с оригинала!

Още докато го режех на порции ми се стори някакси прекално меко - режеше се като пилешко. Освен това беше някак лигаво.

След като се изпече, извадих го от фурната и си отрязох едно малко парче, за да проверя дали е готово.

Това, което ме изненада е, че се разряза изключително лесно. На вид беше точно като онези варено-пушени филета, дето само приличат на месо. Забелязох, че мускулните влакна са раздалечени и между тях има нещо като безцветно желе! Всеки знае, че когато се дъвче телешкото, мускулните влакна се сдъвкват сравнително трудно и остават между зъбите. Tова нещо се дъвче все едно дъвчеш кренвирш! И консистенцията му е такава - като го натиснеш с вилицата, се смачква, но после пак се издува (точно като долнопробен колбас). Вкуса напомня по-скоро за колбас, отколкото за телешки шол. Най-неприятното е, че се усеща и вкус на сода-бикарбонат.

За първи път ми се случва да си купя сурово месо, да си го сготвя сам и да не знам какво ям.
Утре, ако имам свободно време, смятам да отида до магазина и да си поговоря с управителя. Ще му занеса и една мостра да опита.
Ако не се трогне, ще използвам познанствата си в РИОКОЗ.

На снимката може да видите въпросното желе, което излиза от месото, при натиск с вилицата:

ВН

23.01.11
23:27

Адаш, така става с месо, което е било дълбоко замразено, после по необясними причини (които засягат ХЕИ) се размрази до някаква степен и повторно се замрази. Това води до масивни микроразкъсвания, които водните кристали причиняват на тъканта. Колкото по-дълбоко се замрази, толкова по проникващо е разкъсването, а варирането в студа води до “движение” в кристалната структура на леда и от там още разкъсвания. Телешко е било, просто с по-ниско качество

23.01.11
23:32

Нямах предвид фалшиво в буквалния смисъл.

Мислиш ли, че проблема е само в замразяването и размразяването?
Според мен е било и инжектирано с някои от ония препарати за увеличаване на обема, за които си писал в статията си.

23.01.11
23:32

Ако е било замразено,значи е инжектирано с вода и при замразяването водата набъбва къса жилите и става по-крехко.Производителя ти продава по- малко количество месо,а и това да се разбива структурата на месото му губи част и от полезното.Имаше едни окрехкотени пил бутчета и те бяха на тоя принцип и направо ставаха на пастет...бе вкусно
Но ако месото е било охладено-или не е прясно,а размразено в маркета или нямам обяснение...

23.01.11
23:38

Е,май не само с вода ги инжектират,де.Всяко замразено месо се обработва с разни е-а,селитри,сол и др

ВН

23.01.11
23:40

Всички меса се обработват. Виж тук: (Не)качествените месни продукти

23.01.11
23:47

казано от Владимир Недков на 23.01.11, 23:40:

Всички меса се обработват. Виж тук: (Не)качествените месни продукти

Точно тази твоя статия имах предвид в предишния си пост :)

Не знам кое как се обработва, но за първи път ми се случва толкова фрапираща разлика с нормалното телешко.  Просто трябва да го опиташ за да разбереш.

При всички положения, утре ще попитам управителя, защо на витрината с охладените меса, продават месо, което е било замразявано.

24.01.11
19:28

И да кажеш какво е станало

26.01.11
03:20

Аз имам подобни впечатления, но от печените меса които предлагат в Билла и ЦБА. Особено печените пилета и пилешки бутчета са толкова гадни - някакви почернели и месото им е с консистенцията на сопол.

21.02.11
23:28

тапчат ги с няква каша да тежат повече но слава богу тя не е вредна
наи доброто си е домашното

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1