Въпрос за хранителен режим и аеробика

24.01.11
15:56

Здравейте. От около две седмици съм на прословутата 90 дневна диета (http://www.momentofpeace.net/2009/90-dnevna-osnovi) и от около седмица правя упражненията от един диск slim and sleek (http://www.youtube.com/watch?v=MR8XQ-tqQbA) с продължителност от около 40 мин. Никога в живота си не съм се занимавала с диети и спорт, но ето, че и този момент дойде. По принцип не съм спортна натура и тази програма ми взема огъня. Остава без дъх, обляна в пот, адска мускулна треска на бедрата и ръцете. С хранителния режим се справям горе долу и за сега съм свалила 2 килограма, 8 см от талията и 5 от ханша. Бедрата не мърдат обаче. Бетон...
По принцип препоръчват упражненията да се правят 2-3 пъти в седмицата, но аз смятам да ги правя 5 пъти (събота и неделя да почивам).

Та въпроса ми е правилно ли съчетавам хранителен режим и упражнения? Да не бъркам в избора на някое от тях? Страх ме е да не би да се моря напразно и въпреки усилията ми да не постигна резултати понеже на своя глава си “назначавам” спорт и диета... Имам още 11 кг. за сваляне и много искам да се преборя с тях.
Благодаря.

24.01.11
19:39

Чети повече, за да вземеш информиран избор. Целта ти трябва да бъде правилно хранене и активност през целия живот, а не само смъкване на 11кг.
Съотвено се информирай от този сайт за балансирана диета + всички останали хранителни режими. Лично на мен 90дневната не ми допада, защото до обяд нищо не се яде, има дни само с белтъчини, само с въглехидрати, само с плодове и т.н.

Ами за правилно - то си е до организъм.

Аз бих ти препоръчал да го правиш в цикъл понеделник-сряда-петък или друг тридневен.

Относно 11-те килограма. Колко си висока, на какви години си ?

24.01.11
19:53

entwickler, именно защото искам да го превърна в начин на живот, за това гледам да избера хранителен режим и тренировки, които да не ми тежат много и да са ми приятни. Чета сайта, информирам се и смятам да продължавам да чета сайта и да се информирам, но повечето диети са свързани с лишения, които на мен не ми харесват.

Иван Попов, 173 см съм и в момента съм 67 кг. Структурата ми е таква, че най-добре изглеждам и се чувствам около 55-57 кг. В тях се целя и най-вече се надявам да успея да задържа след като ги сваля. На 30 години съм  Мислите ли, че прекалявам с тренировките ако са всеки ден? Понеделник-сряда-петък ме устройва идеално, но си мислех че ако ги правя всеки ден резултата ще е по-добър...

Ако наистина искаш резултати и имаш волята да го направиш - възможно е да правиш цикъл понеделник-сряда-петък с упражненията

За останалите дни - избери си два дни в седмицата и прави кардио - бягане, скачане на въже като отделна тренировка. Може да се ориентираш към залата, а след като времето се оправи - вън. Прави кардиото на гладно.

Относно диетите - храненето не трябва да бъде 90 дни така и да го чакаме като някакъв 90 дневен трап. След тези 90 дни, почувствай какво е най-добре за организма ти.

Ако имаш и финансова възможност може да приемаш и по 1-2 грама L-Carnitine преди кардио.

Пий и повече вода.

:)

24.01.11
22:30

От желание и воля повече няма, но съм ограничена във времето и мястото. С две малки деца и много работещ мъж не мога да си позволя да тичам в парка или да ходя на фитнес, за това гледам да правя каквото мога и колкото мога повече у дома. А 90 дневната диета не съм я възприела  като диета, която ще реши проблемите ми за 90 дни и после нещата ще са постарому, а аз ще съм слаба и красива. По-скоро се опитвам да се науча на някаква дисциплина в храненето. Явно отмина времето, когато можех да си позволя да ям непрекъснато и по много, а корема ми да си е все така стегнат, бедрата твърди ... ;)
Та в този случай, нямайки взможност за кардио навън, дали все пак да не правя упражненията 5 пъти в седмицата. Мислех си и за въртене на обръч... Някъде четох, че и той доста горял калории.

Ами опитай със скачане на въже. 10-тина минутки интензивно вкъщи.

За обрача, не мога да помогна.

Ако имаш всякакви други въпроси - обръщай се без притеснение. :)

25.01.11
05:40

nat, ограниченията са ми ясни. Вместо 90-дневна диета ти препоръчвам intermittent fasting режим:
Тук има много информация на английски:http://www.leangains.com/
А тук на БГ:
http://www.motiviran.com/2010/09/периодично-гладуване-intermittent-fasting/
Основното е че пак до обяд можеш да не ядеш и няма да се занимаваш със закуски и т.н.:
Можеш да се храниш само два пъти ако искаш: примерно в 12:00 и 20:00.

Идеята е да се храниш само в 8 часов прозорец. И така тялото ти периодично е изложено на 16ч без храна. На пук на повечето препоръки се оказва, че така не се губи мускул и се горят много мазнини.
Пробвал съм го в период за чистене и работи.
Успех!

Н

25.01.11
06:32

И ти препоръчвам да не го мислиш твърде много - дали ще свалиш дали не - Просто с по-малко стрес гледай на нещата и си мисли , че това си ти е ежедневието , не припирай за резултати и когато ги получиш ще си много радостна ! Аз винаги съм смятал , че това , което мислят дамите при диетите е най-важно !

25.01.11
15:24

Благодаря за съветите момчета.
Явно ще изровя въжето от детските си години, което може би ще ми се  окаже късичко и най-вероятно ще си купя ново. Няма начин... :)

Относно храненето, аз така или иначе с късната си закуска и ранната си вечеря се  вествам в 8-те часа, които препоръча entwickler. Пак казвам, че тази диета не ми е фикс-идея и не залагам големи надежди на нея. Използвам я, за да намаля броя на храненията, количеството храна и вида храна. Изхвърлих fast food от менюто си и вкарах доста салати.
Разчитам най-вече на тренировките у дома. :)

25.01.11
15:29

Като цяло промяната на телосложението е горе долу следното нещо:
1. 90% хранителен режим
2. 10% тренировки.
  2.1. 8 процента от резултатите идват от тренировка с тежести
  2.2 2 процента от кардио.

Числата са ориентировъчни, но е добре да се имат в предвид.

30.01.11
17:46

Наминавам само да се отчета... (гледам хората дневници си водят по този повод). Съчетах всичко, което ме посъветвахте, ама така, че на мен да ми е удобно! ;)
Та продължавам си 90 дневената диета, но гледам да спазвам правилото за 16-те часа глад. Правя си упражненията в понеделник, сряда и петък и въртя обръч по половин час. В сряда и четвъртък само обръч по час и половина - два (изязоха ми адски синини на хълбоците и на ребрата - добих се) понеже из нета пише, че това било вид кардио! Освен това внимавам и с калориите. Според един калкулатор, на мен са ми нужни около 1700 калории. Правя-струвам, но гледам да не надвижашавам 1400-1500 на ден...
Та резултата е че бавно и славно, но определено по-бавно отколкото се надявам свалям килограми, а см от талията просто топя. Чувствам се страхотно и смятам да продължавам.
Освен това се сетих, че от както съм на диета не пуша. От кутия на ден изведнъж и спрях. Пак по този повод, бях слушала в едно предаване, че човек като спре цигарите, какво там ставало с един ензим и за това се качвали килограми. Може би за това бавно свалям.

30.01.11
18:55

Браво - резултатите изглеждат добри - когато се сваля бавно резултатите са трайни. Ако кажеш килограми и ръст (евентуално и процент мазнини + степен на активност мога да ти сметна калориите - мислия си, че точно 1400-1500 е твоето число.
На 3-4 дни прави по един ден на 1700-1800.
А за цигарите - обикновено хората просто продължават да слагат нещо в устата и затова пълнеят!!!
А ти си заменила един лош навик с няколко много хубави и затова си супер!

01.02.11
15:30

Ей, друго си е човек като го похвалят! :)
Килограмите ми сега са 65, а ръста е 173см.
На Нова година бях 70 килиграма. Идея нямам обаче какъв процент са ми мазнините. Активност ... до преди месец липсваше такава, а напоследък се опитвам минимум половин час на ден да правя нещо - гири, аеробика, обръч... Гледам да е около час. За повече и дъх не ми остава предивд, това, че навремето дори от часовете по физическо бягах. :)

01.02.11
22:55

nat, сметнах ти грубо калориите и ако активността е толкова при 1700 наистина ще смъкваш. Въпросът е, че човек обикновено ги смята по-малко отколкото са, когато отслабва...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1