Струпване на силова и кардио тренировка на веднъж, рано сутринта - какво да ям преди нея?

При положение че тренирам по такъв сплит - 2 дена тренирам 1 почивам след това 3 дена тренирам 1 почивам и тренирам само рано сутрин за сега, преди тренировката имам време само за 1 хранене, какво да бъде то когато тренирам само с тежести и когато вкарвам и кардио непосредствено след тренировката с тежести - кога да е само протеинов шейк и кога протеинов шейк и 50-70 грама овес? Ако пък нито един от варянтите не е добър съм отворен към всякакви предложения :) Питам защото знам, е идеята на сутрешното кардио на гладно е да се използва липсата на гликоген която е настъпила до сутринта за принуждаване на организма да използва мазнините като източник на енергия, а когато не се прави сутрин кардиото е добре да е непосредствено след тренировката с тежести, която да изцеди гликогена от мускулите и след това пак мазнините да са изтоник на енергия за кардиото. Обаче за моя случай не мога да взема адекватно решение защото знанията ми са ограничени и нямам никакъв опит с НВД. Получава се така, че сутринта не знам дали трябва да заредя с гликоген и ако трябва - кога?

ПС. Докато писах този въпрос се сетих и за още един - колко пъти в седмицата трябва да правя кардио след силовата тренировка? А в почивните дни да правя ли?

25.01.11
05:43

нормално е да си объркан, защото  тренировка с тежести и кардио за мен са несъвместими неща ако са много близко във времето.
По-скоро не прави кардио в същия ден.
Когато правиш само кардио сутрин - го прави на гладно, с протеинов шейк или най-добре с BCAA само
А когато тренираш с тежести - шейк с овес звучи много добре!!!

25.01.11
10:33

Най-добре да ги редуваш:
1 дена силова, 1 ден кардио.

Интервала между кардио сесиите не трябва да е повече от 48 часа.

В твоя случай - лека храна, но коя е лека за теб .... яйца (белтъци), овес ?

25.01.11
10:53

emzo, защо не трябва да е повече от 48 часа?

25.01.11
13:16

Губил се ефекта, има тема в сайта за кардиото, прочети я.

казано от emzo на 25.01.11, 10:33:

Най-добре да ги редуваш:
1 дена силова, 1 ден кардио.

Интервала между кардио сесиите не трябва да е повече от 48 часа.

В твоя случай - лека храна, но коя е лека за теб .... яйца (белтъци), овес ?

Това ми е сплита примерно пон.-гръб вт.-рамо ср.-почивка чет.-гърди пет.-крака съб.-ръце нед.-почивка , само че не се ръководя от дните на седмицата, а просто следвам тази последователност, ако започна да редувам ден силова - ден кардио трябва да съединя тренировките за някои мускулни групи, а не искам.
За каква лека храна говориш и сравняваш белтъци с въглехидрати, искам да започна НВД и точно това е проблема преди само силова тренировка да ям ли малко въглехидрат или само белтък, а въглехидрата след нея, за да използвам мазнините за енергия по време на тренировката като имам бцаа и глутамин за по време на тренировката след нея изолат, същото се отнася и за преди силова+кардио тренировка- да ям ли малко въглехидрат преди нея или не, защото тогава изразходената енергия ще е още повече следователно има по-голям риск от катаболно състояние, хипогликемия ала бала... аз ако разбирах толкова нямаше да питам :D

ЕДИТ: Имайте предвид, че това на което казвам кардио тренировка няма да е кой-знае какво, мисля да е до 30 минути най-много, даже 30 ми се струват много,  да речем 20 минути колело или 5 минути пътека + 15 колело, нещо такова.

Мнението беше редактирано от Мартин Диновски на 25.01.11 22:03.

казано от entwickler на 25.01.11, 05:43:

нормално е да си объркан, защото  тренировка с тежести и кардио за мен са несъвместими неща ако са много близко във времето.
По-скоро не прави кардио в същия ден.
Когато правиш само кардио сутрин - го прави на гладно, с протеинов шейк или най-добре с BCAA само
А когато тренираш с тежести - шейк с овес звучи много добре!!!

Като ти гледам дневника и ти тренираш рано сутрин, а при теб овеса отсъства в храненето преди тренировката. И тренировката с тежести и кардоито не са много близко във времето, а са направо в едно и също време, както съм писал в предния пост - 15-20 минути пътека или велоаргометър след тренировката, може да не си ме разбрал :)

:)

Мнението беше редактирано от Мартин Диновски на 25.01.11 22:13.

ВН

26.01.11
01:23

Когато консумираш храна преди тренировка, смилането и на практика спира, докато ти тренираш. Идеята е то да завърши веднага след като стресовите катаболни хормони снижат нивата си, т.е. след тренировката. След тренировъчното хранене, ще започне да те храни де факто часове след консумацията му. Логично пред тренировъчното хранене се явява ключово при: силови тренировки, тренировки за маса. За целта при теб трябва да си изконсумирал качествена закуска час и половина до два часа преди началото на тренировката.

Това значи или много ранно ставане и стимулация на храносмилането с кофеин към закуската или нещо, което не изисква дълго смилане. Вариант при НВД е кафе, един черен натурален шоколад и аминокиселини + суроватъчен изолат преди силова тренировка и само кафе, изолат и аминокиселини преди кардио тренировката. Силова тренировка + кардио + НВД + сутрин + на гладно = много добър начин за загуба на мускулатура и отрязване на гликогеновите запаси на мускулите. Избери си кардио или силова сутрин. Ако искаш храна, ставаш 2,5 часа преди силова тренировка, готвиш и ядеш. Ако ли не, даваш по-скъпят но най-ефикасен вариант за ситуацията ти - суплементиране, кафе и шоколад.

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 26.01.11 01:24.

суплементацията я имам, кофеина от файър достатъчен ли ще е да замести това кафе?

И значи в крайна сметка се оказа че при тия тренировки сутрин, не мога да въртя малко колело или да тичам на пътеката, каквото и да ям така ли?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1