Продължителност на сериите

26.01.11
22:19

Здравейте! Приятелката ми прави час и половина кардио (крос-тренажор, пътека и колело) и след това отива на уреда за вътрешна и външна част на бедрата не на серии, ами на минути. Т.е., не си взема никаква почивка. Аз й казвам, че трябва да си почива между сериите, тъй като по този начин претоварва мускулите си (въпреки че няма мускулна треска) и реално не прави нищо. Тя отрича. Някой може ли да помогне и да ни изясни какво е значението от сериите и почивките между тях? Мерси предварително :Р

АЧ

26.01.11
22:36

Ами според мен значението, че когато се тренира мускул трябва и да се почива между сериите, за да си отпочине мускула за поне 1 мин. иначе може да стане фал - примерно да се скъса или да се претренира. Според мен е това. Има по големи специалисти тук и ще ти обяснат по -добре.

26.01.11
22:41

Не задаваш много ясно въпроса си. По принцип късите почивки са похват за постигане на хипертрофия, така че ако такава не е желана - не виждам смисъл от изсилвания :)

След час и половина кардио всичкият гликоген от мускулите и черният дроб отдавна е изгорен и тялото търси откъде да вземе енергия за продължаващата работа. Най-достъпният начин са мускулите. Разбира се, ако е правила кардиото като хората, а не просто да се е помотвала покрай уредите.
Като цяло час и половина кардио и след това да продължиш със силови упражнения е една от най-големите възможни идиотии във фитнеса, наред с това да се прави класически сплит с форсирани серии от начинаещи и среднонапреднали...

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 26.01.11 22:46.

26.01.11
22:47

Според мен въпроса е много  ясен... Виждал съм много подобни случаи - разни момичета отиват на уредите за крака и почват с по една плочка да сгъват и разгъват, без да броят повторения до безкрай! Това е груба грешка.
Към автора: Кажи на твоята приятелка, че единственото нещо което може да постигне с такава тренировка е да си увреди ставите. Упражненията се правят с правилно подбрани тежести ( нито прекалено леки, нито прекалено тежки) в максимум 15-20 повторения за жени. А това кардио час и половина е абсолютно безмислено. 40 мин е максимума за мен, за една качествена кардио тренировка.

26.01.11
22:49

http://www.bb-team.org/articles/1577_aerobna-i-anaerobna-trenirovka-otkriyte-razlikite#axzz1CATrlZYK

Оттук трябва да започнеш с изясняването на казуса.
Приятелката ти тренира аеробно и вероятно се надява, че ще “отслабне” и ще се “стегне”.
Да, но тялото не реагира точно така, когато е подложено на продължителни аеробни натоварвания, тук влиза 90 мин. кардио + още 15-20 минути пак кардио, но на абдуктор и аддуктор. Сигурно ще отслабне приятелката ти на един етап, основно за сметка на мускулите си и ще започне да се чуди къде греши. Този тип натоварвания не бива да продължават твърде дълго именно заради опасността от загуба на мускули, вследствие на което човек изглежда по - слаб, но пък отпуснат. По - добре е да си преразгледа стратегията, да прави нормални фитнес тренировки, съчетани с 20-30 минути кардио накрая (по желание). Резултатът ще е доста по - добър, а тренировките - по - приятни.
И другият важен компонент - храненето да е подобаващо добро.

P.S. PullTheTrigger - а какви са повторенията за мъже - повече или по - малко? :)

Мнението беше редактирано от Инис на 26.01.11 22:52.

27.01.11
16:00

Да каже и една дама нещо:)... Това с якото кардио преди тренировка наистина е голяма глупост, както по-горе беше написано. Преди тренировка кардиото се нарича загряване, точно защото служи мускулите постепенно да бъдат подготвени за предстоящата силова тренировка и загрявката няма нужда да бъде повече от 10-ина минути. Губи се излишна енергия и останалата тренировка става “мъчителна”, защото на практика вече си се изморил. Виж, след същинската тренировка може да се прави кардио и по-дълго, аз лично съм съгласна с 40-минутното такова, въпреки, че аз правя по 20 минутки. Почивките между повторенията служат да се предотврати травма и да се получи възстановяване, освен ако целта не е друга, както вече по-горе е описано. Грешка обаче е и дългата почивка, защото тогава пък натоварването губи смисъл. Приятелката ти наистина прави голяма грешка, нека да разгледа сайта и да се образова постепенно, статиите са много изчерпателни и добре обяснени. Всеки може да се научи, стига да има желание. Хайде, успех от мен!

28.01.11
10:18

като гледам огромния брой момичета,които постъпват така,наистина ми става жал и за телата им ,и за здравето им, и за похабеното време
като човек, минал през този етап на проби и грешки,и аз дълго време слушах подобни”съвети”,но с годините ми”дойде акъла”

към автора:ако държиш на приятелката си,смятам, че трябва да я напътстваш малко повече и да й изясниш че между мъжкия и женския фитнес няма голяма разлика
нещо,което МНОГО инструктори не знаят или пренебрегват

няма лошо да тренирате по една програма-за нея с малките гирички и да и спестиш изолиращите упражнения
“лека” тренировка с тежести и МАЛКО кардио-20-25 мин както казаха по-опитните колеги и всичко ще е по-добре
според мен НАЙ-ДОБРОТО упражнение за крака и дупе е клека с лост(по-късно и щанга:)
като стигнах до серии с всички плочки ня абдуктора без някакъв ефект,минах на горепосочения вариант
успех

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1