27.01.11
18:44
Моля да ми кажете колана на кои упражнения е добре да се носи, че напоследък ме наболява кръста. Също така при само тежките серии ли да го слагам. И по-точно къде се слага в горната или долната част на кръста :?
27.01.11
18:47
еми при клек,тяга си е задължителен според мен.Аз лично слагам колан в началото на тренировката и го махам в края без значение каква е тренировката ( ръце,рамене и гърди също слагам колан само на корем не го ползвам )... По мои сведения се слага под пъпа ( т.е. пъпа да се вижда ) и да държи ципата която разделя червата от половия орган и сцепването на тази ципа води до изсипване
27.01.11
19:00
Коланът се ползва само при големи тежести на базови движения (клек/лег/тяга). Той е като монета с две страни. От една страна стабилизира “ядрото”, а от друга увеличава налягането в корема=>има по-голям риск от херния. Изобщо не ти трябва колан. Единственото което може да си докараш с него е само усложнения. Аз колан не ползвам.
Кристиянчо, смея да кажа, че това което правиш с колана е меко казано МАЛОУМНО!
27.01.11
19:03
защо ?
Защото сградата, която строиш, дори да изглежда външно добре, ще е паянтова.
27.01.11
19:13
Според мен е въпрос на личен избор.Аз лично ползвам при последните серии на клек,тяга и гребане с щанга(с дъмбел не) и също при военни преси(когато правя).
Аз също се интересувам къде точно трябва да се слага коланът,аз го слагам не толкова на кръста ,а повече към корема.Моят е много корав и понякога чак ми прещипва кожата около косите коремни мускули.Може би не го слагам правилно,какво мислите?
27.01.11
19:14
чакайте е почове никой няма да ви кара да вдигате 150кг тяга на улицата или да клякате с 150кг нали ;dd ако е толкоз негативно изполването на колани едвали силовите атлети щяха да ги използват... това, че вие искате да се доказвате и да казвате че колани,фитили,наколенки са за женчовци и да си вдигате самочувствието...
На тежките серии и максове. Има и привърженици на това никога да не се носи колан.
Направо ще питам, още заучаван правилната техника на тягата - добре ли е да се носи колан, също и при клек 5по5 и раменни преси на стол пак 5по5.
П.С. Вчера ми се наложи да прекарам около 3-4 часа пред компютъра, възможно ли е от това да ме боли кръста, но малко по горе.
Най-вероятно съм стоял изгърбен.
27.01.11
19:31
Това да ще ползваш колан е въпрос на структура и предпочитания. При всеки е различно. Строго индивидуално e. Бившият председател на БФСТ не ползва колан, а той вдига мноооого. Така че не казвай, че всички силачи ползват! Никой не си вдiга самочувствието като не ползва колан, но използването на бинтове, трико, колан вдигат постиженията. Пълната екипировка може да ти даде над 100кг на движение в трибоя. ;) Аз говорех за друго. КАК МОЖЕ ДА СЛАГАШ КОЛАН ДОКАТО ПРАВИШ БИЦЕПС, ТРИЦЕПС И ВСИЧКО ДРУГО ЗА КОЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗМИСЛЕНО ДА СЕ ИЗПОЛЗВА КОЛАН?
Ради мисля, че можеш да си отговориш и сам... :D
А това, че професионалните атлети ползват колани...погледни колко световни рекорди има в тежката атлетика, БЕЗ колан!
27.01.11
19:38
хм.. ми чувствам се по-добре с колан :) достатъчна причина ли е .... мога да вдигам щангата за бицепс и без колан така е нищо няма да ми стане ама пък и нищо няма да ми стане като ползвам
На тяга никога не слагам. Слагам го на последни серии клек и на всички тежки гребания.
В този форум са единици хората, които имат нужда от колан на нещо друго, освен на набирания (за слагане на тежест :D ).
Ако вдигаш 150-60-70 тяга примерно, колкото и тежко да ти се вижда, за тялото ти не е кой знае какво, то може да го понесе - нервната система просто ти слага спирачка. На 250 би било друго сигурно, ама колко от вас(нас) дърпат по 250?
Иначе то не пречи човек да се разкарва между сериите с нещо, дето напомня шампионския пояс на световната федерация по кеч, няма лошо - който както го кефи, но повечето тук не сме дорасли да има от какво да се пазим, че да слагаме целенасочено.