28.01.11
14:29
Клик : Децата ни са все по-затлъстели
28.01.2011 13:55
Над 20% от децата в България са с наднормено тегло. Преди 10 години процентът на затлъстелите деца у нас е бил доста по-нисък - 12-13%
Темата беше редактирана от kozunak на 28.01.11 14:32.
Това е доста плашеща статистика.
четох коментарите под статията и всички обвиняват системата и държавата, но според мен проблема започва още в семейството. Родителите са тези които решават как и с какво да хранят децата си в ранните им години. Аз имам доста приятели с малки деца и ми прави впечатнение, че в повечето случаи дават на децата си да ядат кроасани, сладки неща, солети вместо плодове или зеленчуци. Определено на едно дете не може да му се забрани да консумира сладко, но поне може да бъде контролира.
Много родители в забързаното си ежедневие не обръщат внимание на това, че децата им прекарват с часове пред телевизора или компютъра .
28.01.11
14:53
Е да! По-лесно е да му затвориш устата с шоколад отколкото да откриеш истинския проблем..лошото е, че никой не мисли в перспектива и в един прекрасен момент виждат, че вече е късно..
Нека хапват дечицата, големи да пораснат. Но нека и спортуват. Аз като дете никога не съм се ограничавал, като видех шоколад, изчезваше за по-малко от 5 мин., но постоянно бях навънка играеки си и тичайки(когато нямах за учене). Дори зимно време се хващахме и се пускахме със шейни и найлони. :)
Сега си имат facebook и молове. За какво им е да играят ретро игри, като жумичката, народна топка, на ластици, кър и т.н.?
Преди баничката я хапвахме с айран или боза, сега я хапват с 1 литър кола(лични наблюдения и то не един път). :)
В крайна сметка всеки сам избира пътят, по който ще върви, като е хубаво да има правилните насоки, но дори тогава, знаете, не е задължително той да ги послуша. ;)
28.01.11
15:17
на ластик бях много добър едно време имам отскок.. :D момичетата криви ги правех :D това не е от скоро ( имам в предвид надебеляването ) според мен в дъното на всичко са бабите... ;хххх
28.01.11
15:42
казано от Dimzata на 28.01.11, 15:05:
За какво им е да играят ретро игри, като жумичката, народна топка, на ластици, кър и т.н.?
За да развиват комуникативните си умения, да създават социални отношения, да се научат на действие в колектив... мога да продължа да изброявам. Тези неща в моловете (колко красива българска думичка!) и във Facebook няма как да се учат. Не знам какво точно имаш предвид, но точно тези игри са на светлинни години пред забавленията на днешните деца.
казано от Dimzata на 28.01.11, 15:05:
В крайна сметка всеки сам избира пътят, по който ще върви, като е хубаво да има правилните насоки, но дори тогава, знаете, не е задължително той да ги послуша. ;)
Да, това е така, но след като човек излезе от детската възраст и детския начин на мислене. До тогава ролята на родителите е първостепенна, не толкова за да даде определена посока, а за да изгради у детето умения да се ориентира и да взима адекватни решения. В случая говорим за ученици... колко от тях са способни сами да избират правилно?
Факт е... като видя брат ми лошо ми става... и всичките му приятели, въобще обкръжението... а и другите в класа му... злееее...
@Кольо Пияндето - не си ме разбрал правилно, постът ми не е буквален. Този въпрос беше леко реторичен. ;)
А за родителите си абсолютно прав, че играят важна роля, но не са само те. Особено при учениците и дори децата в детската градина играят огромна роля и учителите. Също така медиите. Да всеки родител може да забрани на децата си да хапват нещо определено, но когато тях ги няма в училище, дечицата сами избират дали да послушат или не родителите си.
Винаги е имало моди: модата на зализаните прически, на дългите коси, на минижупа, на панталоните чарлстоун, на смъкнатите дрехи, на прилепналите дънки, на пушенето... Сега имаме модата на НЕактивните хора. Не само във физически, но и във психологически вид. Сред тези деца не е модерно да се спортува. Физическото възпитание в училище е по-лоша дисциплина за тях дори от математиката. Ако видят някой да играе на жумичка или да скача на дама ще му се подиграват. :)
Както преди не са възприемали рокът, като музика, така сега и ние не възприемаме това, че децата не са активни, каквито бяхме ние. Но за тях това е нормално. Да, различни неща са, но надявам се, сещате се на къде бия. ;)
28.01.11
16:32
Dimzata, ясно е, че модата и ценностите се променят. Ясно е и че винаги ще има противоречие между старото и новото. В случая, обаче, говорим за нещо, което има пряко отношение към здравето на децата, а човешката физиология няма как да се адаптира в рамките само на няколко поколения. Затова съществува тази отговорност и някой трябва да я поеме.
Съгласен съм. Именно затова написах, че не само във физически план сме едно НЕактивно общество. Трябва порядките на обществото да се променят, като цяло. Защото преди се чудехме: “Как ще ги стигнем американците?”. Накрая взехме най-лошото от тяхната система, което определено е храненето, вместо да вземем хубавите качества. Нашите деца искат да са, като своите връстници от запада.
Гледат филми и предавания, където главно се яде джънк фууд и сладолед от половин килограмова кутия. :D
И докато повечето “еманципирани” жени и дори мъже, отказват да готвят за децата си, защото “нямали” време и поръчват храна(качеството, на която съмнително, разбира се има и хубави), толкова повече деца с наднормено тегло ще виждаме.
Колко пъти съм убеждавал мои приятели да дойдат и да спортуват с мен, рядко се навиват. Утре тези хора ще имат деца. Какъв пример мислите ще им дадат? Тук тезата ми се препокрива с твойта. За пример: Чичо ми никога не е спирал да спортува, ходи на лостове, на планина редовно, зимата на ски. Синът му(братовчед ми) се научи от него и сега се пробва на лостовете, от малък ходи по планините и обича да се движи. Сами се сещайте, че и килограмите му са нормални. Но колко от неговите връстници на 11 год. възраст са с тези навици? 20-30%? Дано. :)
28.01.11
18:04
Те от малки си създават такива навици.Сестра ми е на 5 и баба ми и дядо ми ,които я гледат я глезят с всевъзможни боклуци-шоколади,солети...
Точно по този начин и аз надебелях,но за разлика от някои познати се осъзнах и слава Богу!Сега се опитвам да се карам с тях,защото знам колко се гадни подигравките и ниското самочувствие.
Доста плитко. Затлъстели и изхърбавели, почти всички са със своите изключително лоши хранителни навици и потенциални жертви на здравеопазването ни. НЦООЗ са се чудили каква статистика да спретнат, а от Вести.бг - каква статия да изпапагалстват.
Не е на дневен ред за мен.
Мнението беше редактирано от 6th на 28.01.11 18:57.