30.01.11
10:45
Нищо не разбирате, ей! Ето тук се крие цялата истина! (giggle) Между другото нивото на тестостерона се влияе и от холестерола. Отделно, че тестостерона няма почти нищо общо с това колко е силен човек. Силата се свежда до тренировки и това е всичко. По-горе много ясно ви обясниха връзката между бързи и бавни мускулни влакна. Според тренировките се тренират главно едните или другите. Силата, с която вдигате тежести е най-вече предизвикана от нервната ви система, от това как и колко мускулни влакна е и може да задейства. Другото, което е свързано със силата, която един мускул притежава е дължината на неговото напречно сечение или иначе казано - неговата големина. Тестостерона помага за възстановяването от тренировка, за изграждането на мускули, кости, сперма и др., но няма общо със самото вдигане на тежестта. Нивото на тестостерона е много голямо в юношеските години, и започва доста да намалява след 20-тата година, което влияе и на нивото на спермата. Към 65-тата година нивото на сперма е една трета от нивото, което е било на 20 години....както и да е...важното е, че силата се определя от доста по-различни фактори от това колко дълъг ми е еди-кой-си крайник :D
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 30.01.11 10:46.
30.01.11
11:03
Има и още един фактор - лимитирането от ЦНС. Можем да вдигнем много по-големи тежести, но тя ни ограничава, за да ни предпази. При някои този праг е по-висок, при други - механизмът се включва по-късно, т.е. нервната им система позволява да вдигат по-високи тежести. Методът static hold (статично държане) тренира именно това, за да може да акомодираме малко ЦНС и тя да е ‘по-ларж’ включвайки малко по-късно защитния механизъм.
Отделно и някои могат да активират по-голям брой мускулни влакна, а това също оказва влияние. Хора, които имат трудности с активацията на гърди и/или трицепс, имат по-слаба лежанка, но ако преди нея правят малко активация и потенциират по-голям брой влакна (например с изометрия ) след това ще могат с по-голяма тежест да бутат на лежанката.
казано от Миsh0 на 29.01.11, 17:28:
На мен пък са ми абсолютно еднакви безименния и показалеца => съм хермафродит :D :D :D
Споко, не си единствен :D. x2