01.02.11
08:52
Здравейте, тъй като чета различни и противоречиви мнения относно кардио тренировките, искам да попитам как е най-добре да бъде изпълнявана на кростренажор. Тъй като сега започвам и нямам особен тренинг издържам по 20-на минути в добро темпо (около 30км/ч) на 6-та степен от 8. Взех си пулсомер и горе долу поддържам постоянно между 150-160 пулс. На 28 год съм, 185 висок и 107кг. Така като чета това се пада около 80% от максималния ми пулс. Също така от време на време забързвам за 30сек. като качвам пулса до 165-170 след това минута и половина докато падне на 145-150. Добре ли е или трябва да е по нисък?
01.02.11
09:33
Колкото по-висок толкова повече гориш!
Но пък не е лошо да минеш 30 минути - чувството е доста добро (синтезират се ендорфини и се чувстваш като дрогиран в добрия смисъл на думата).
Добре си се ориентирал да правиш интервално кардио - като цяло може да вкараш и две паузи със пулс около 120.
Аз използвам cardio coach - можеш да прочетеш повече тук:
http://nik.pevik.com/15-03-2010-cardio-coach-vol-5/
Мнението беше редактирано от entwickler на 01.02.11 09:35.
01.02.11
16:09
Здравейте и от мен!Съвсем нова във форума и за да не пускам нова тема по същото запитване ...реших да пиша в тази(извинявам се предварително)
Та питането ми е за кардиото но на пътека.Започнах преди 15 дни да тичам ,като първите 3 качвния ми бяха за по 15-20 мин ,мин.семица по 20-25 и сега от 3 дни по 30-35 МИН. ниско кръвно(60-90) и започвам с начален пулс 65 и стигам при най-добрите си силови възможности до 145…Правя интервално ,защото така ми е по лесно и повече издържам,правилно ли е това??Колко мин трябва да подържам с този пулс за да топя мазнини?/Започвам 5 мин бързо ходене и качвам постепенно през 2-3 мин ,и накрая преди да слезна пак 5 мин вървя?/Сутрин на гладно винаги и след това изчаквам окло час и закусвам.Дано обясних правилно,и дано сте ме разбрали-целта ми е да сваля 1/2 килца,тонос за деня и излишни мазнини.161/55кг/29год.
Благодаря предварително !
01.02.11
17:30
Не се увличайте с тоя пулс. Ако ще правите монотонно кардио и се целите да бъдете във зоната, в която ще си набавяте енергия само от мазнини, то тогава пулса е много важен. Но ако сте се спрели на интервално кардио (HIIT), което е в пъти по-ефективно от монотонното, то тогава няма смисъл да следите пулса. Идеята при HIIT е да започнете с разгрявка от около 3-5 мин. с леко темпо и след това да редувате 30-60 сек. с максимално темпо. Давате всичко от себе докато не усетите, че ще се стоварите по лице. След тези 30сек (примерно) намаляте темпото за около 60-90 сек., за да може тялото ви малко да се възстанови. Дори може да слезнете от пътеката/колелото. След това отново 30сек. с максимално темпо и т.н. Така с около 10-15 мин. кардио изгаряте 3 пъти повече калории, отколкото при монотонното кардио от 40мин. Отделно, че часове след като прекратите тренировката, тялото продължава да гори голямо количество калории, докато този ефект отсъства при монотонното кардио. Дано съм бил ясен. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 01.02.11 17:31.
01.02.11
22:56
ProXxX смисълът на следенето е единствено да не се пада под 120 :). И аз използвах пулсомер с брояч на калории...
02.02.11
08:25
Благодаря за отговорите!За мен беше ясен:)
HIT ми допада повече,с другото ми се схващат прасците и ми е тромаво.