01.02.11
12:27
по мои сведения тялото може да приема около 40 грама протеин на хранене. Въпроса е тази примерна граница са протеини от един вид ли е ? или по конкретно мога ли да поема 40грама суроватъчен и 20грама казеин в едно хранене и дали ще се усвои или част от него ще отиде в тоалетната ?
Относително е, постоянно излизат нови проучвания.
Няма как един 70кг атлет според мен, да усвои 40гр протеин.От друга гледна точка за 100кг атлет ще са малко.
А какво става ако смесиш суроватъчен и казеинов ....хм не съм се замислял.
01.02.11
12:33
еми четох една статия във сайта, че следтренировъчнато хранене трябва да съдържа и двата вида протеин... и се замислих и аз.. аз съм около 70кг ( 67 по точно ) :D
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 01.02.11 12:34.
01.02.11
12:33
Има препарати, с които твърдят, че се усвояват и по 60 тина грама....
01.02.11
12:35
говорим за храната като източник на протеин :) да уточня
Нали се сещаш, че бързия протеин ще се усвои за 15 минути, а казаина за 5-6 часа така че няма как да се усвоят на едно хранене.Ако бързия е 40 грама и казеина 40 би трябвало да ги усвоиш и двата
01.02.11
12:42
казано от mitoveca на 01.02.11, 12:38:
Нали се сещаш, че бързия протеин ще се усвои за 15 минути, а казаина за 5-6 часа така че няма как да се усвоят на едно хранене.Ако бързия е 40 грама и казеина 40 би трябвало да ги усвоиш и двата
доволно мнение ... доводите които каза за времетраенето на усвояването им също ми минаха през ума но не съм много вещ затова питам ако има още мнения казвайте
казано от kristiancho на 01.02.11, 12:27:
по мои сведения тялото може да приема около 40 грама протеин на хранене. Въпроса е тази примерна граница са протеини от един вид ли е ? или по конкретно мога ли да поема 40грама суроватъчен и 20грама казеин в едно хранене и дали ще се усвои или част от него ще отиде в тоалетната ?
Усвояват се и по-големи количества не е проблем. Ако поемеш по-голямо количество, то времето за усвояване и храносмилане ще е по-голямо... както каза зависи и от вида, ако се наблъскаш с казеин ще отнеме повече време за усвояването или комбинация от няколко вида. Та това не е, като критичната маса на плутониевото ядро д атомна бомба след 29,25гр примерно другото да се изхвърля... сега сигурно пак някой ще се заяде, но има варианти на цикличното хранене с по едно ядене на ден или по-скоро прозорец от няколко часа- аз съм се хранил така за месец, че и повече и всичкият ми протеин- ~100гр +- е бил консумиран на веднъж- еми не атрофирах не съм свалил мускули и сила... та усвоява си се : ) Не е едно и също да изядеш 200гр свинско на веднъж и 500гр, нали? За едното ще ти трябват 2 часа да ти олекне, а за другото може и 6 : )
Ако след тренировка изпие доза изолат 25гр чист протеин и доза казеин пак 25гр, като общо количество протеина за него(67кг.) е много и част(голяма) няма да я усвои и за да ме убеди някой в обратното искам линк с изследвания :)
01.02.11
13:01
emzo - споменах по горе без вълшебните прахчета на уените от Нутришън :) може би протеина от храна и протеина от кутия да не се усвояват 100% еднакво от организма затова го взимам под внимание ... не че имам против хранителните добваки
01.02.11
13:05
смисъл ?! суроватъчен протеин от яйца и казеин от сирене или извара - това ли имаше предвид от пример да дам
Au contraire! Искам и аз да видя такова, което казва, чме не може повече от 30 или Х грама. Освен това по тази логика, като преям не усвоявам всичката храна- значи, ако преяждам със сникърси примерно 3000калории, понеже съм преял ще усвоя само 1000 примерно и ще дебелея по-малко? Не знам дали има такава селективност само за протеина след определено количество да не се усвоява... от друга страна се замислям и за храносмилателните ензими... като цяло не се заяждам де :D… ще потърся някакви изследвания.
01.02.11
13:08
казано от kristiancho на 01.02.11, 12:27:
Това са само най-общи препоръки. Има много променливи, от които зависи метаболизмът на белтъчините и те не са еднакви за всеки. Общо взето, ако не си професионален спортист или не си на стероиди, гоялма е вероятността по-голямата част от тези белтъчини да се денатурират и изхвърлят от тялото под формата на урея или да се запазят под формата на мазнини. Замисли се: белтъчините в храната не се превръщат директно в телесни белтъчини; всъщност те снабдяват тялото с амино-киселини от които то си прави белтъчини в зависимост от нуждите. Хидрозлизата (разпадането) на белтъчините не протича за еднакво време и зависи от много фактори.
01.02.11
13:12
Соломин верно си много еродит но кажи с две думи какво имаше предвид ?! :) тези цифри които споменах в първия пост са съвсем примерни разбира се, че не за всеки е еднакво а и аз след като изям 10 белтъка минават 20минути и отива в тоалетната което незнам какво ще рече ама...
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 01.02.11 13:13.
01.02.11
13:48
казано от kristiancho на 01.02.11, 13:12:
Соломин верно си много еродит но кажи с две думи какво имаше предвид ?! :) тези цифри които споменах в първия пост са съвсем примерни разбира се, че не за всеки е еднакво а и аз след като изям 10 белтъка минават 20минути и отива в тоалетната което незнам какво ще рече ама...
тц. не съм. но ми е много важно да шашкам хората по форумите и затова така пиша.
Ще ти дам пример за по-голяма образност. Тренираш. нали - зор, катаболизъм, тялото има нужда от матриал за поправка. Използва каквото има на разположение, ако няма разгражда тъкан. Ако си си изял яйцата и изварата два-три часа преди тренировка и си сипал някакъв източник на енергия в тялото има налични аминокиселини и по-голямата част от яйцата и изварата влизат в работа. Около 70% грубо, в зависимост как ти е стомаха, дъвчеш ли достатъчно и т.н. След 6-7 часа, в зависимост как ти чревната флора, има ли необх. ензими, хапваш ли влакнини и т.н. Ако на тялото обаче не му трябва матриал, то няма как да се запаси със протеини - няма такъв механизъм. Затова или го изхвърля от системата, или си прави запас от мазнини за по-трудни времена. Извод: ако искаш да растеш на обеми, по-добре да се храниш по-често и да поддържаш тялото постоянно снабдено с каквото му трябва.
Според мен ботълнека в случая са ензимите, за това в храненето ми след тренировка (около 70-80гр. протеин, без да смятам суроватката веднага след тренировка) пия и ензими. Тежестта в стомаха ми минава доста по-бързо с тях.
Аз пия 40 гр. протеин след тренировка и час-час и половина след това 200 гр. месо, пък колкото се усвои-толкова :D
Мнението беше редактирано от korpusito на 01.02.11 17:29.
казано от korpusito на 01.02.11, 17:28:
Аз пия 40 гр. протеин след тренировка и час-час и половина след това 200 гр. месо, пък колкото се усвои-толкова :D
Е то и аз така правя, но повече от 25гр чист протеин не пия.
Ааа само Про Лонг пробвах 2 сървинга, да видя колко гъсто ще стане :D
Според мен, ако ядеш повече от 5 пъти на ден няма да ти е проблем, да хапваш по-малко от 40гр протеин на ядене и щи си сигурен, че протеина който хапваш ти се отразява добре. Аз лично си позволявам да хапвам около горната граница от 40гр ,два или максимум три пъти на ден (ям около 6 до 7 пъти на ден). Това са закуската, яденето точно преди сън и понякога предтренировъчното хапване, но това вече зависи от това дали мисля да дам 200% от себе си и дали ме мързи, и прочие.... Та за отговор на въпроса - никой все още не може да ти каже в дадения момент дали протеина, който ядеш и идва в повечко се складира или се използва за други жизнено важни процедури в организма.Гледай само след тренировка да се възползваш от прозореца на възможностите и се пробвай да не ти се налага да го разбираш от свои собствени опити какво става с излишния протеин, защото все още не е изяснено всичко около това и не се знае дали това няма да ти навреди (не съм много сигурен в това, но за всеки случай внимавай)... Хапвай си по толкова колкото за сега се има като граница за твоите килограми и се наслаждавай на растежа си. Това е моята философия спрямо това :) Надявам се не пиша нещо грешно, защото не го казвам от името на някакъв учен, а просто на любител искащ да достигне своите идеали.... :)
казано от kristiancho на 01.02.11, 13:05:
суроватъчен протеин от яйца ...
Това е добро :)
01.02.11
18:28
казано от to4ka на 01.02.11, 18:26:
а не е ли вярно .. ?! пак казвам не разбирам много тая хранителна материя може да напишеш и нещо повече
01.02.11
18:39
казано от AbSs на 01.02.11, 17:11:
Според мен ботълнека в случая са ензимите, за това в храненето ми след тренировка (около 70-80гр. протеин, без да смятам суроватката веднага след тренировка) пия и ензими. Тежестта в стомаха ми минава доста по-бързо с тях.
възможно е. Но и ензимите се смилат като останалата храна. Има един много прост начин да проверите колко бързо усвоявате храната. Взимате си 5 г. активен въглен;пиете на празен стомах и си отбелязвате времето; като ходите по нужда гледате кога ще излезе черния маркер и засичате. Ако е под 12 часа, най-вероятно не усвоявате голяма част от поетите хранителни вещества; между 12 и 24 часа е нормално; над 24 часа значи че храната седи прекалено дълго в червата, което е рисков фактор.
Дори протеинова напитка се усвоява по-добре, ако я приемате с фиброзна храна и храна, богата на ензими.
01.02.11
21:56
казано от Solomon Kane на 01.02.11, 18:39:
Дори протеинова напитка се усвоява по-добре, ако я приемате с фиброзна храна...
Значи ли това, че е добра идея към протеиновия шейк да се добавят малко овесени трици (примерно)?
01.02.11
22:40
@Кольо Пияндето всичко е до стомах...аз ако направя тази “маневра” ме чака бърза среща в офиса...
казано от kristiancho на 01.02.11, 18:28:
а не е ли вярно .. ?! пак казвам не разбирам много тая хранителна материя може да напишеш и нещо повече
Суроватъчния протеин - от суроватка, най-грубо казано от мляко, яйчен - от яйца, соев - от соя.. и т.н.
02.02.11
00:51
казано от Кольо Пияндето на 01.02.11, 21:56:
казано от Solomon Kane на 01.02.11, 18:39:
Дори протеинова напитка се усвоява по-добре, ако я приемате с фиброзна храна...
Значи ли това, че е добра идея към протеиновия шейк да се добавят малко овесени трици (примерно)?
може, стига да ти е вкусно. Може и резанче ябълка или каквото там ти е вкусно и съвпада с режима. Колкото повече прилича на истинска храна, на организма му е по-добре. И помага ако го прекараш из устата няколко пъти да се насити с храносмилателни ензими. Най-малкото - не пречи.
P.S.
една добра статия по въпроса: http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance_bodybuilding_supplements/you_dont_know_how_to_digest
Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 02.02.11 01:01.
02.02.11
08:04
казано от Solomon Kane на 02.02.11, 00:51:
може, стига да ти е вкусно. Може и резанче ябълка или каквото там ти е вкусно и съвпада с режима. Колкото повече прилича на истинска храна, на организма му е по-добре. И помага ако го прекараш из устата няколко пъти да се насити с храносмилателни ензими. Най-малкото - не пречи.
Специално триците мисля, че няма да се отразят негативно на вкуса. Добавянето им, обаче, вероятно ще се отрази на скоростта на усвояването. Колко точно и дали ще има практическо значение - нямам идея, честно казано. Любителите на мегабързото усвояване на следтренировъчния протеинов шейк ще имат нещо против, предполагам. ;) Ако не ме лъже паметта, някои от протеиновите продукти имат добавени фибри, вероятно с подобна цел. Особено когато шейкът се използва като междинно хранене фибрите са добра идея, според мен. Ползите от фибрите за храносмилателния процес са ясни. Само за насищането на протеиновия шейк с ензими не съм съгласен много-много. :) В слюнката има само амилаза, а шейкът не съдържа особено много материал за нея.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 02.02.11 08:05.
казано от kristiancho на 01.02.11, 18:28:
Сори, снощи бързах, FaceOff го е обяснил. И суроватъчния и казеина се прави от мляко. Инак ми напомни на една колежка дето викаше, артериални вени :)
03.02.11
17:53
Много много относителен въпрос, има много фактори влияещи върху усвояването на протеина-вид,начин н а приемане, с други хран.вещества ли се приема или не, момента на приемане,сдъвкване в устата(много от ензимите се съдържат в слюнката),колко % мазнини има в тялото, защото има вероятност и 100 кг човек да не може да усвои 30гр белтък, ако е с много голям % мазнини,средно количество тестостерон и други хормони в тялото и още и още и ощеее... за това е направена някаква средна препоръчителна доза, но в крайна сметка е по-добре протеинчето да е в излишък отколкото в недостиг нали приятели ? :)
03.02.11
18:02
Не съм се интересувал какви точно ензими има, но мисля, че рефлектират по-някакъв начин на усвояването на протеин.
06.03.11
03:34
казано от emzo на 01.02.11, 12:58:
Ако след тренировка изпие доза изолат 25гр чист протеин и доза казеин пак 25гр, като общо количество протеина за него(67кг.) е много и част(голяма) няма да я усвои и за да ме убеди някой в обратното искам линк с изследвания :)
Според мен въобще не е много. Казеинът ще се мотае 5-7 часа... това, че си го приел заедно с другия нищо не значи. Той ще си се разгражда толкова бавно, че няма да засегне усвояемостта на суроватъчния :) Все пак тук изискването е за усвояемост (не за разграждане) - т.е. да му го дадеш вече готово, разградено на свободни аминокиселини да си го ползва. Аминотата от казеина ще са готови за “ползване” чак след часове.
Иначе в следтренировъчния си шейк слагам 1 мерителна лъжица суроватъчен и 1/2 казеин и при същото хранене мисля, че имам по-добър резултат. Естествено няма как да е точно, но съм попадал на доста изследвания, в много статии също се казва, че смесването подобрява ефективността от шейка.
Трябва някой със сериозна компетентност в областта да се изкаже. Ако някой знае дали за суроватъчните и за казеиновите протеини участват различни ензими за разграждане може да си направим далеч по-точен извод. Въпреки, че ме съмнява да е така, защото си е все протеин.
Ако трябва да говорим по-общо - магическо число няма и формула за изчисляване също няма. Разпространена е нормата от около 40 гр. белтък за 80 кг човек. Така или иначе трябва да се храниш доста пъти на ден, така че просто разпределяй приема по равно и готово :) А и със сигурност едно е да не си ял цял ден и да вземеш примерно 60 гр. и да си ги усвоиш, друго е да си хапнал преди час сериозно и да очакваш да усвоиш повече от 20 грама.
Хапвай често, по малко, с равно разпределени порции и няма да имаш грижи :)