Чийтинг при упражнение за бицепс с прав лост

BobbyB

03.02.11
23:17

Става въпрос за първото ми упражнение за бицепс.
А то е с правия лост 3x5-6 повторения като първите 2-3 са чисти, от там нататък чийтинг (помагане с кръста понякога). Правя го с максимални килограми (40kg, с 35 примерно мога да правя повече и без чийтинг или само на последните 1-2 повторения)
Целта ми е да натрупам колкото се повече маса (все още съм слабичък - 176 см 75 кг). Искам да стана поне 90 и като цяло на всичко слагам повече килограми. Останалите упражнения за бицепс са - скотово с лост пак, а другото е чукчета. След това почвам 3 упражнения за трицепс и така.
Едногодишен опит имам в залата. Споделете вашето мнение относно тренировката ми за бицепс и по-специално чийтинга при първото упражнение.

Това е момчета. Сигурен съм, че темата е била дискутирана стотици пъти, но бих искал да чуя пак вашето мнение.

03.02.11
23:21

Ако не се контузваш - ОК, защо НЕ.
Но пък още след първите 2-3 малко пресилено.

BobbyB

03.02.11
23:31

Ами нали това ти казвам, тежки са ми все още тия кила (нарочно ги слагам в повече). Бях чел, че чийтинг с прав лост с максимални килограми - това е ключа към масата на ръцете.

03.02.11
23:44

Ключът към големи ръце е на първо място генетиката,на второ е храната и чак на трето място е тренировката.Някой хора имат големи ръце,без да ги тренират директно.

Относно чийтването,ако усещаш натоварването където трябва,то няма никакъв проблем.

BobbyB

04.02.11
00:11

Разбира се, наясно съм, че тренировката е едва 10-20% от всичко. Останалото е храна и спане. И все пак според Арнолд (цитирам по памет) това упражнение е най-ефикасно. Ръцете ми в момента са ~38-39. Искам да пораснат още.

Нужно ли е да казвам какви са ми упражненията за трицепс? Ако искате да чуете и да си кажете мнението.

04.02.11
00:18

Това,че упражнението е дало резултати при Арнолд,съвсем не означава,че при теб ще даде подобен резултат.Всичко в този спорт е индивидуално.Ти може да растеш само от чуково сгъване,а сгъването с прав лост да не ти се отразява добре.Сам трябва да прецениш,кои упражнения са за теб и кои,не.

Дай да погледнем и трицепсът.

BobbyB

04.02.11
01:40

Трицепсът го правя в същия ден, веднага след упражненията за бицепс.
3 упражнения, започвам с бутане на скрипец (забравих точно как се нарича упражнението) 3x8 - с повечко kg
после лежанка тесен хват (но малко ме наболяват китките там ....) - 3x6-7
и накрая е френското там нямам никакви проблеми и си правя стабилни 3x8

Какво ще кажеш? За покачване на ММ как са? Мисля, че е хубаво да почвам първо с лежанка тесен хват, тъй като е основно упражнение, но съм го сложил като 2-ро заради проблема с китките

04.02.11
01:49

Упражненията са класическите.С правилен хранителен ражим,няма как да не прогресираш.Не е задължително тесният хват да е първо упражнение.Обемът също е добър.Работи и се храни усърдно и ще чакаме да се похвалиш с по-големи размери.Успех !(muscle)

BE

04.02.11
15:35

Няма ли да е по-добре ако упражненията се правят с по-малко килограми,но максимално правилно?Според мен така ще имаш по-голямо натоварване на мускулите,които правиш.

читингът,форсираните повторение всеки метод които изкривява движението или свежда до намаляване на тежеста която вдига желание мускул отвежда мускула отвъд границата на умората което е доста добре... това незначи че трябва от 1 повторения да се гърчиш

казано от person на 04.02.11, 15:35:

Няма ли да е по-добре ако упражненията се правят с по-малко килограми,но максимално правилно?Според мен така ще имаш по-голямо натоварване на мускулите,които правиш.

Има 2 причини да правиш чийтинг и да имаш положителен ефект:
- стигнал си нивото на елитните културисти и ти е време да използваш чийтинг, което е метод от техния арсенал
- нямаш големи амбиции, ръка под 40 ти стига, затова просто ползваш всички възможни методи.
Има и 2 причини за неефективно използване:
- за да се похвалиш в залата или форума колко кила вдигаш
- незнание
По принцип, ако (грубо) има 36 метода в културизма, то всеки може да ти донесе положителен ефект - натрупване на ММ. Ако започнеш от първия - ще може да използваш и 36-те. Ако започнеш от 31-вия: остават ти само 5, които да работят след него. Всичко друго е плато и застой в редуващите се комбинации. Още по-грубо казано: всеки метод ти носи по половин сант на ръката. Ако тръгнеш отначалото и не бързаш - ще имаш 18 см (36/2) ръка в края, ако тръгнеш с чийтинга - ще имаш по-бърз растеж отначалото, но след 3-4см на ръката ще се чудиш какво да вземеш, за да продължи да расте..
Чийтингът е някъде към 3х метод заедно в форсираните повторения и т.н.. 1-вият е пълната амплитуда на движението.

BobbyB

05.02.11
10:40

Четейки мнението на Oranje стигам до извода, че един вид съм си прецакал мускулите, защото съм прескочил дозина методи минавайки направо на чийтинга ???

В заключение - да продължавам ли с чийтинга при първото упражнение за бицепс или да правя с по-малко килограми, но правилни и пълни повторения ?

BE

05.02.11
18:35

Доста полезно мнении.Благодаря Orange!

а защо читинга трябва да е един от плседните методи !?! неможе ли да е 3ят или 4ят и всичко да си се развива по план ;)

05.02.11
20:28

Не си се преебал до гроб като си почнал с чийтинга от началото споко, но на този етап не виждам каква файда имаш от него при положение, че работиш с 40кг. Ти като почнеш да згъваш 60 мотокар ли ще викаш да ти помага :D А и бицепсовото няма да те направи голям. Набягай на клека, тягата, гребането, лежанката, раменните преси и набиранията ( и гледай да са с чиста техника ), а ръцете по натам ги мисли.

Мнението беше редактирано от huckleberry на 05.02.11 20:28.

05.02.11
20:35

казано от kristiancho на 05.02.11, 18:36:

а защо читинга трябва да е един от плседните методи !?!

Защото се води метод, който е за напреднали (както и форсираните). Повечето трениращи го използват само заради идеята да задоволят егото си и да преместят 8-10 пъти тежестта от А до Б.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 05.02.11 20:36.

05.02.11
22:15

Според мен ако човек иска да му порастнат много (или дори малко) бицепсите е добре да избягва редовният чийтинг. До него извод съм стигнал с много чийтване точно на сгъванията за бицепс, благодарение на което се качва доста сила в ръцете (което ми и трябва в моя случай), но за размери ... има начинаещи с по няма и година с по-големи ръце от моите. Така че, за размери си трябва помпаж.

И между другото, на чийтинг за бицепс пак си има техника :D Ако си помагаш с кръста е лошо, по скоро се прави едно леко навеждане в кръста (той да седи прав) и после се експлодира с гъза, без след това да се минава в хиперекстензия на кръста, един вид допълнителната инерция от задника трябва да идва. Иначе хем не е качествено чийтването (не вдига кой знае колко тежестта), хем рискуваш да се сецнеш и 1 седмица да ходиш странно.

незнам но нещо неможе да ме убедите, че трябва да стоя като статуя да гледам тъпо напреде и да мърдам само предмишниците... ами ако мога да направя 7 чисти повторения и половина... ко прайм на половината на 8то я пускам така ли ?!

05.02.11
22:40

Идеята е да не се клатиш като за power clean през цялата серия.

05.02.11
22:59

казано от kristiancho на 05.02.11, 22:21:

незнам но нещо неможе да ме убедите, че трябва да стоя като статуя да гледам тъпо напреде и да мърдам само предмишниците... ами ако мога да направя 7 чисти повторения и половина... ко прайм на половината на 8то я пускам така ли ?!

Ами да ти кажа пределната концентрация и стискане на зъби може да ти даде сили да довършиш 8-мото повторение :) От 3 години изпълнявам без капка съзнателен чийт и се радвам на добри резултати и без него. Неволно може да включа малко повече предно рамо в последните 1-2 повторения.

хм... ако завърша 8то ще искам девето не мислиш ли :) ... при полужение, че правя 1серия на упражнение ( в 99% от случаите ) тази серия трябва да е наистина отказна за да има прогрес... аз изпълнявам сгъване с щанга за бицепс като вдигам щангата до носа си което ви навежда до мисълта, че и мърдам лактите напред и нагоре което може би е грешка на книга но бицепса ми има голям прогрес след като започнах да изпълнявам упражнението така... същото важи и за сгъване с дъмбели даже след трен имам черни дири по лицето от дъмбелите които неволно са се допрели до него ....

05.02.11
23:04

Моето мнение е че може да вкараш чийтинга при последните 1-2-3 повт. И то не такъв чийтинг че да паднеш със щангата по гръб !

05.02.11
23:04

Ами при всеки е индивидуално кое работи и кое не. Идеята бе, че тези методи (чийт, форс...) не са за начинаещи и средно напреднали.

05.02.11
23:45

казано от kristiancho на 05.02.11, 23:02:

хм... ако завърша 8то ще искам девето не мислиш ли :) ... при полужение, че правя 1серия на упражнение ( в 99% от случаите ) тази серия трябва да е наистина отказна за да има прогрес... аз изпълнявам сгъване с щанга за бицепс като вдигам щангата до носа си което ви навежда до мисълта, че и мърдам лактите напред и нагоре което може би е грешка на книга но бицепса ми има голям прогрес след като започнах да изпълнявам упражнението така... същото важи и за сгъване с дъмбели даже след трен имам черни дири по лицето от дъмбелите които неволно са се допрели до него ....

Прави го на долен скрипец с прав лост. Ще имаш добро съпротивление и в негативната част (там стигаш ли до отказ?) и няма да има нужда да вдигаш лакти. Като стигнеш 7 и 1/2 не чийтвай до 8, а задръж контракциата за около 10 секунди и тогава пусни много плавно. Следващият път гони 8те на всяка цена, ако не успеш от следващия то от по-следващия ще ги вдигнеш.

Иначе по темата не виждам смисъл да чийтва след 2то повторение. По-добре прави rest pause.

Мнението беше редактирано от default на 05.02.11 23:50.

06.02.11
00:33

казано от default на 05.02.11, 23:45:

Иначе по темата не виждам смисъл да чийтва след 2то повторение. По-добре прави rest pause.

Не бе, за смисъл - има си, просто тук сте обсебени от идеята за размер на бицепса :)
За сила в ръцете си помага доволно чийтването.

точно след като започнах да вдигам щангата високо се получи прогрес ;) ... а и негативната част винаги ми е на ниво както и задържането в горна мъртва точка за две-три секунди

BobbyB

06.02.11
11:40

казано от G33K на 06.02.11, 00:33:

казано от default на 05.02.11, 23:45:

Не бе, за смисъл - има си, просто тук сте обсебени от идеята за размер на бицепса :)
За сила в ръцете си помага доволно чийтването.

Проблема е че не искам сила, а МАСА на ръцете и именно с това почнах темата - че Арнолд споделя как най-доброто упражнение за покачване на мускулната маса е чийтинга.

И въпреки това, май ще намалям малко килограми за момента и ще чийтвам само на последните 1-2 повторения от серията. А до пича с 60-те кг - колко хора от твоя фитнес сгъват 60кг за бицепс? Чакам отговор :D

06.02.11
13:07

Чийтинг може но според мен само на последните 2-3 повторения на най последната и тежка серия. Аз използвам чийтинг с прасеца според мен е най безопасен ако търсиш маса в ръцете моето мнение е да ползваш крив лост и/или да правиш чукове така че да се товари и бранхиалиса.
Тия 60 кила не си мисли че са чак толкова много мога да се сетя поне за 10на души от моята зала които правят с толкова.

казано от Aleks Boyadzhiyan на 06.02.11, 11:40:

Проблема е че не искам сила, а МАСА на ръцете

връзката между силата и масата е по-силна от тази между майката и детето й ;)

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 06.02.11 13:12.

BobbyB

06.02.11
14:05

казано от St0yan на 06.02.11, 13:07:

Чийтинг може но според мен само на последните 2-3 повторения на най последната и тежка серия. Аз използвам чийтинг с прасеца според мен е най безопасен ако търсиш маса в ръцете моето мнение е да ползваш крив лост и/или да правиш чукове така че да се товари и бранхиалиса.

Чукчетата ги правя като последно упражнение за бицепса по 3 серии и нямам проблеми с тях.
Там да си позволя ли повече кг и евентуално чийтинг на някое повторение, след като казваш, че те са за маса?

А под крив лост да разбирам оня EZ ли как се казваше, за него ли говориш? Може да го заменя вместо правия лост, наистина.

Въпросите са ми безкрайни, тъй като както някой по-горе каза при всеки е индивидуално и каквото питам получавам винаги различни отговори...Целта ми, пишейки тази тема е да стигнем до един общ извод и да знам какво да правя и какво да НЕ.

Мнението беше редактирано от BobbyB на 06.02.11 14:07.

06.02.11
14:16

Силата е твърде зависима от нервната система, за да е определяща за масата. Можеш да станеш голям с не много тежко, с тежко и с много тежко. Можеш да вдигаш страшно много, но да си абсолютно малък откъм размери за силата си.

Ако търсиш просто размери обаче, аз те съветвам да наблегнеш на правилната техника преди всичко... и на повишената плътност на тренировката - повече работа за по-малко време. Според мен това е основен принцип на хипертрофията.

06.02.11
20:18

казано от Voyager на 06.02.11, 14:16:

Ако търсиш просто размери обаче, аз те съветвам да наблегнеш на правилната техника преди всичко... и на повишената плътност на тренировката - повече работа за по-малко време. Според мен това е основен принцип на хипертрофията.

Ясно и точно.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1