03.02.11
21:56
Когато се тренира с тежести стават ли ставите по-здрави, по-силни или се износват и не стават по-слаби? А при бягане, скачане и т.н. ?
03.02.11
22:47
Не знам дали стават по-здрави,но при мен положението е следното:
Преди да започна да тренирам преди 3 години някъде не пуках въобще,дори се чудех на мои набори как може да пукат толкова много.Сега...лявото коляно,левия лакет,левия глезен пукат (за щастие без болка),а сутрин е страшно..като се надигна гръб,колена,лакти въобще където не пипна там не пука :D
03.02.11
22:56
Пукането е съвсем нормално и не е фактор за нищо, това ми го казаха няколко специалиста. Някой хора казват, че е липса на калций, други казват че костите и ставите се износват и всякакви други, но явно не е вярно. Според мен се заздравяват връзките и мускулите, които движат определена става.
Мнението беше редактирано от Мартин Николов на 03.02.11 22:58.
03.02.11
23:22
При правилно изпълнение всичко става по-здраво и по-добро според мен.
03.02.11
23:40
При мен ми пукат колената, още от малък.
04.02.11
13:20
Износват се ставите от тежестите.
04.02.11
13:24
Както всяко нещо в тялото и ставите се износват. Дали ще тренираш или не, те пак ще се износят (освен ако не лежиш по цял ден без да мърдаш). Силни мускули ще поемат натоварването на тялото и ще щадят ставите. Факт е, че профи спортистите се изхабяват много, но там просто са ежедневни огромни натоварвания. :)
04.02.11
22:04
Рано или късно се прецакват ставите,но не търсете оправдание във фитнеса ;) Стави се износват дори и да не си бил активен спортист,така че ... правете тяга и клекове не се притеснявайте :D
казано от Overlord на 03.02.11, 21:56:
Когато се тренира с тежести стават ли ставите по-здрави, по-силни или се износват и не стават по-слаби? А при бягане, скачане и т.н. ?
Зависи от интензитета и плътността на тренировките, дали е достатъчна почивката, добавки за по-бързо възстановяване на ставите и тнт. С други думи, както и при всичко останало, от основно значение е “правилното дозиране” :) .
Иначе казано, ако тренирам примерно на принцип 8х2 и така всеки ден ще се унищожа, така ли ? :D Много ми харесва да вдигам голем тежести, но не ми харесва да взимам препарати ...
А колко би трябвало да е времето необходимо на ставите да се възстановят, знам че при всеки е различно, но все пак ориентировачно ... и след интензивна тренировка, ако се проведе друга слабо интензивна ще съсипе ли ставите ? Примерно: след фитнес да се тича или да се правят упражнения със собствено тегло.
Гарантирано ставите в един момент почват да правят проблеми ако си тренирал и дразнил мястото с тежко...пример аз имам какви ли не контузии едва за 3 години ,точно от такива тренировки имам и такава на рамото ,която в бъдеще ,след години ще трябва да се изпилява с операция...От тоя спорт хубаво никой не е видял,освен ако не тренирате с гири до 6 килограма :)) Който го е страх от мечки..
05.02.11
23:36
Много е относително това за ставите. Сигурен съм за едно обаче - контузиш ли се един път, после възстановяването е или адски трудно или невъзможно... Така че загрявайте хубаво преди големите гири!
Едно нещо ми е интересно: Щангистите се оплакват от износени стави, но вдигат над главта си по 200 килограма. Щом правят това не би ли трябвало да имат по-здрави стави от обикновения човек ?
06.02.11
10:18
А дали това с износването на ставите важи и за Стрийт Фитнеса ?
Не, ама ако правиш кофи на закрито ставите изгарят :Д
Разбира се, че се отнася за всичко. Обаче, доколкото знам, ставите се прецакват повече от нискоинтензивни продължителни натоварвания. А също и от бездействие, така че тренирайте здраво и както каза колегата - грижете се за ставите си с добро хранене и добра почивка,
06.02.11
11:23
Казват, че е добре 4 седмици тренировка и 1 седмица почивка. :) Мисля да го изпълнявам това.
Моите виждания са противоположни. Ставите са най-добре, когато не се натоварват, при нискоинтензивните тренирвоки щетите са нищожни, щом тежестта е малка, то и натоварването в/у ставата е малко. Колкото до интензивната тренировка там е противоположно, щетите са най-големи.
Поради здравословното ми състояние, в момента имам изострена чувствителност и усещам като се натоварват ставите. Когато стоя прав натоварването като цяло е слабо, просто коленете изяждат всичко, но ако ще тренирам, колкото е по-тежко толкова болката е по-голяма. Между другото дори бягането ми идва болезнено, понеже коленете подминават пръстите на краката, усещам как те се натоварват много здраво. Така че дори и леката атлетика натоварва, но определено по-слабо от силовата.
06.02.11
12:07
С една дума при по-дълги тренировки ставите се натоварват доста ?
Ако времето под напрежение е голямо, но интензивността(килограмите малко) аз поне нямам проблем. Но ако е обратното, малко време под напрежение и големи килограми, тогава вече започва болката.
Но това съм си аз и може заради здравословното ми състояние да е болката,а реалността да е различна.
11.02.11
20:29
Дали ще има някакъв ефект ако се взимат някакви витамини?За ставите или нещо за костите,и какво може да свърши работа?
П.С. Случайно натиснах “Препоръчай”.
11.02.11
20:35
Принципно стави, сухожиля и т.н. се укрепват от физическите упражнения. Просто идва момента, когато запчваме да вдигаме прекалено тежко и те започват лека-по-лека да се изхабяват с по-бързо темпо.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.02.11 20:35.