05.02.11
15:49
Възможно ли е да се направи широк гръб без набирания?
Да, разбира се, няма незаменими упражнения. Дали е добра идея обаче - в никакъв случай :)
Разбира се, че може. Дори вертикалният скрипец е много по-добрата алтернатива за разширяване, но бих те посъветвал, ако можеш да правиш и 2те.
Ако не ги правиш само защото неможеш ще ти кажа само...Ей момче стегни се и почвай да се набираш!
05.02.11
16:05
По-добре да ти кажем едно “стимулиращо” “НЕ” :)
05.02.11
18:36
Hе че нямам желание да се набирам, но просто в квартала ми няма никакви площадки с лостове и тн., да не говорим пък за фитнес. Аз съм от малък град и най-близкият фитнес е на 40 км. Затова си поръчах дъмбел и щанга. Може ли да ми препоръчате някое друго упражнение освен Гребане с Т-щанга / Мечка, Гребане с щанга, Чукчета, Едностранно гребане с дъмбел, Мъртва тяга, Мъртва тяга и Пулоувър с дъмбел
05.02.11
18:37
е туй не е малко бе пич... тва’ са 5,6,7,8 доста добри упражнения
05.02.11
18:51
Защо не си направиш лост ? Аз едно време си направих от една тръба от железарията, а за основа ползвах един Y-образен клон, а от другата страна привързан за друг клон. А с набиранията процедирай по следния начин: днес 2 утре 3 по-други ден 5 и така ще започнеш да ги правиш по някаква прилична бройка съобразена с теглото и силата ти и тогава можеш вече да търсиш V-to.
Мнението беше редактирано от momentum . на 05.02.11 18:54.
05.02.11
18:58
казано от momentum . на 05.02.11, 18:51:
Защо не си направиш лост ? Аз едно време си направих от една тръба от железарията, а за основа ползвах един Y-образен клон, а от другата страна привързан за друг клон. А с набиранията процедирай по следния начин: днес 2 утре 3 по-други ден 5 и така ще започнеш да ги правиш по някаква прилична бройка съобразена с теглото и силата ти и тогава можеш вече да търсиш V-to.
това може да го пробвам но по нататък, защото сега нямам мн. свободно време :(
05.02.11
19:56
Е хем искаш пък хем нямаш време! Направи си лост, това е решението ))
Като деца се набирахме на всяко удобно дърво, имаше и едни лостове, на които се тупаха килими :)
Набирането е базово упражнение и определено е от основно значение за ширината на гърба. Но, аз не се набирам и мога да кажа, че гърба ми прогресира и без това упражнение!
Може и без набирания, но с това упражнение просто гърбът ти наистина ще прогресира.Да, скрипеца пак помага при ширината, но дори бате Арни го е казал в книгата си : скрипеца не трябва да замества набирането като основно упражнение за гръб ( той дори препоръчва набирането зад врат, което е още по-сложно ), затова зареди се със сили и малко по малко започни да правиш набирания и резултатите няма да закъснеят ! :)
Абе точно пък Арнолд да обяснява....дето е само гърди и бицепс :D :D
Дори при по-нови опити е напълно доказано, че вертикалния скрипец е по-добрия вариант за маса в латисимуса. Както и по-горе казах, най-добре и двете, но е абсолютно грешно и изтъркано вече това, че набиранията са едва ли основното за гръб...
То това за скрипеца е добре (не че съм съгласен напълно, но това е друга тема). Но ако четете внимателно, ще видите, че човека НЕ РАЗПОЛАГА със скрипец.
Въпреки внушителния си бицепс Арнолд има и невероятен гръб ( цялата му физика е уникална ), все пак на Олимпията не се гледат само гърдите и гърба ( нали разбираш какво имам впредвид )
А колкото до набирането, на 100% подкрепям,че е базово упражнение и че е основното за ширина ( но в никакъв случей не пренебрегвам скрипеца ).Напълно подкрепям и мисленето на билдерите от “Златните дни” за набирането и мисля, че са били прави ( то си личи и по снимките им ) - да имало е и много химия, но нека оставим това на тях, те си знаят какво са приемали !
Е какво ще сравняваш билдерите.... Виж Арнолд, Колумбо, Нюбре и много други - слаби крака, адски развити гърди общо взето това им е.
Краката не са били толкова малки ( е сравнени със сегашните - ДА ), но лично за мен са били много по-симетрични:малка талия - голям гръб,много добре развити гърди,ръце и преса! Всеки си има мнение и виждане, затова нека тренираме здраво и да достигаме целите си !
По - здрави ! :)
Като се замисля толкова малко хора се набират правилно, че ако ще се набираш така, по-добре заложи на скрипеца за гърба.
От друга страна, моят гръб е 99% набиране и ми е най-силната и добре развита група. Така че за себе си мога да кажа, че набирането ми даде най-много от всичко.
Всяко тяло е различно и реагира по различен начин на различни упражнения. Просто, трябва да се пробва. Ако една система от упражнения не работи, друга ще работи.
Какво ти коства да си направиш 1 лост, както каза друг потребител над мен ? Искаш да се занимаваш с фитнес, да тренираш, а нямаш време да си направиш 1 лост ? Имали желание има и начин, захващаш се 1 ден сериозно и ето ти го лоста(дори и по малко време). А по въпроса възможно е да направиш желания гръб, без набирания - да, защото има толкоз много упражнения за гръб, колкото повече толкова повече са казали хората ;). Винаги лоста е в плюс ;). Успех !
Мнението беше редактирано от Borko на 06.02.11 13:18.